Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
12. dubna 2021 6:42
Čas čtení 0:44
Adam Novosad

V Brazílii vznikla nová varianta koronaviru kombinující až 18 mutací. Za den tam teď umírá přes 4 tisíce lidí

V Brazílii vznikla nová varianta koronaviru kombinující až 18 mutací. Za den tam teď umírá přes 4 tisíce lidí
Zdroj: TASR/AP
NEWS KORONAVIRUS
Uložit Uložené

Brazílie odmítá lockdowny, i když se situace v zemi v posledních týdnech rapidně zhoršovala.

V Brazílii dnes na koronavirus umírá přes 4 tisíce lidí denně. Není se čemu divit, protože brazilský prezident Jair Bolsonaro strávil poslední rok zpochybňováním závažnosti probíhající pandemie a pravidelně ji přirovnává ke chřipce, uvádí Yahoo.

Situace v Brazílii se vymkla kontrole natolik, že v jednotlivých epicentrech nákazy se mísí několik mutací najednou, což vytváří nebezpečné prostředí pro vznik dosud nejnebezpečnější varianty. Virolog Renato Santana z Universidade Federal de Minas Gerais nyní upozorňuje, že v zemi vznikla nová varianta, která zkombinovala dohromady minimálně 18 různých mutací.

koronavírus
Zdroj: TASR/AP

Tato varianta mohla vzniknout v brazilském městě Manaus v srdci amazonského deštného pralesa, kde se mutace sdružovaly posledních pár měsíců. Ve městě řada lidí překonala koronavirus minulý rok, ale mezitím se jim protilátky pomalu ztratily, a tak město hlásilo řadu opětovných infekcí. S brazilskou variantou se tedy postupně smísila ta britská i jihoafrická.

Doporučeno
Data z Izraele přinesla špatnou zprávu: Vakcína od Pfizeru nemusí stačit na jihoafrickou mutaci Data z Izraele přinesla špatnou zprávu: Vakcína od Pfizeru nemusí stačit na jihoafrickou mutaci 11. dubna 2021 8:47

Virolog Santana zatím nedokázal říci, zda nová varianta představuje zvýšené riziko oproti již existujícím mutacím. Momentálně o ní není dostatek informací k tomu, aby mohli odborníci konstatovat, jaký vliv bude mít na vývoj situace. V Brazílii přitom během pandemie zemřelo už 340 tisíc lidí a v posledních týdnech křivka výrazně neklesá, právě naopak.

Doporučeno
Nápady středoškoláků, o kterých ještě uslyšíme. Vyber z 10 projektů ten nejlepší Nápady středoškoláků, o kterých ještě uslyšíme. Vyber z 10 projektů ten nejlepší 12. dubna 2021 18:53
Domů
Sdílet
Diskuse