Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
24. dubna 2021 11:27
Čas čtení 5:12
Dominik Vetrák

Svět Marvelu má nového Captaina Americu. Sam rozcupoval v médiích vládu USA a dal černochům hrdinu, na kterého mohou být hrdí

Svět Marvelu má nového Captaina Americu. Sam rozcupoval v médiích vládu USA a dal černochům hrdinu, na kterého mohou být hrdí
Zdroj: The Walt Disney Company
FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Co jsme se dozvěděli z posledního dílu The Falcon and the Winter Soldier?

Po skončení poslední epizody The Falcon and the Winter Soldier se objevil název Captain America and the Winter Soldier. Nebyli bychom překvapeni, kdyby se potenciální 2. série jmenovala stejně, případně Captain America and the White Wolf. Sam Wilson opustil roli Falcona a v dnešní epizodě se z něj stal plnohodnotný Captain America. 

Celá minisérie byla v podstatě o tom, jak se s tím Sam smíří a co udělá pro to, aby mohl Stevův štít hrdě nosit na svých zádech a zároveň tím nezradil afroamerickou komunitu. Seriál totiž výrazně pracuje se systémovým rasismem v USA, čemuž jsme se věnovali již v předešlých článcích. Toto téma se s Capem bude už nést asi napořád, protože afroamerický Captain America bude navždy někomu ležet v žaludku.

Doporučeno
Marvel otevřeně řeší rasismus. USA nechtějí černého Captaina Americu a Falcon to chce změnit Marvel otevřeně řeší rasismus. USA nechtějí černého Captaina Americu a Falcon to chce změnit 17. dubna 2021 19:02

Černoch jako Captain America

Uvědomuje si to i sám Sam Wilson, který to zmíní v silné řeči pro média a členy vlády USA. Upřímně, čekali jsme, že se ve finále utká s nějakými rasisty nebo že narazí na odpor a vláda nebo obyčejní lidé se vzepřou myšlence mít Sama za Captaina Americu.

Tvůrci si totiž nejspíš šetří něco podobného do budoucích projektů a zde se zaměřili jen na to, jak se s novou identitou popasoval Sam a lidé v jeho okolí. 


Sam dostal od inženýrů z Wakandy i nový oblek. Bohužel nevíme, zda má v sobě Vibranium, ale určitě nejde o obyčejný kostým. S Buckem ho nově kromě přátelství a Steva Rogerse spojuje i dluh Wakandě.

Zdá se, že právě Shuri, Black Pantherova sestra a zřejmě hlavní inženýrka ve Wakandě, bude se svými kolegy vytvářet pro Avengery technologie a nahradí tak Tonyho Starka aka Iron Mana. Samův oblek se podle nás docela povedl a vypadá opravdu dobře. Jsme rádi, že kromě štítu bude i nadále používat svá křídla. 

V seriálu se s náročnými psychologickými tématy nesetkával pouze Sam. Těžké to měl i Bucky, který alespoň navenek uzavřel boj s minulostí a hříchy Winter Soldiera. Zde bychom se rádi pozastavili při scéně s jeho japonským kamarádem na odpočinku, kterému zabil syna ještě jako Winter Soldier. Od této scény jsme čekali více napětí, emocí a vlastně celkově všeho.

Ve finále ovšem dostane tato dějová linka jen několik sekund záběrů, aby se neřeklo. Jde o velké zklamání a rozhodně nevyužitý potenciál pro Buckyho charakterový vývin (a také mohl Sebastian Stan ukázat více ze svých hereckých schopností).

The Falcon and the Winter Soldier
Zdroj: The Walt Disney Company/Disney+

Co nevyužil Sebastian Stan, využil Carl Lumbly v roli Isaiaha Bradleyho. Dovolíme si tvrdit, že Lumbly v seriálu kontinuálně předvádí jeden z nejlepších hereckých výkonů, jaký jsme v projektech od Marvelu mohli vidět. Pevně věříme, že ho ještě v budoucnu uvidíme, i když je jeho dějová linka uzavřena.

Znovu se ukazuje, že lidské příběhy a promyšlené dějové linky s emotivním přesahem fungují všude, i v komiksovkách. V případě Falcon a Winter Soldier jde paradoxně o nejlepší scény v seriálu. 

Jistě, užíváme si akci, ale časem začíná být stereotypní a neinovativní. O tom ale více v recenzi. Naopak, v recenzi nebudeme řešit postavu Agent Carter aka Sharon Carter aka Power Broker. Tento „dějový zvrat“ smrděl na hony daleko, nejde tedy o žádné překvapení a také odhalení tajné identity bylo slabé.

Sharon Carter je tajemný Power Broker, ale co když jde o Skrulla?

Sharon je tajemný Power Broker a nezdá se, že by pracovala pro CIA. Po tom, jak se k ní zachovala vláda USA, se rozhodla, že si půjde po svém a nebude jí cizí ani vlastizrada. Bohužel, její postava je extrémně nezajímavá, nudná a předvídatelná. Vůbec by nám nevadilo, kdyby zemřela a šli bychom se dál. Stát se ale může i to, že Marvel ze Sharon Carter udělá Skrulla.

Jde o mimozemskou rasu z Captain Marvel, která se objevila už i ve Spider–Man: Far From Home nebo WandaVision. Členové rasy na sebe dokáží brát podobu jiných lidí a humanoidních bytostí. V komiksech se k nim váže obrovská událost jménem Secret Invasion.

V ní Avengers odhalí, že Skrullové unášeli lidi a hrdiny a vydávali se za ně již několik let. Je velmi těžké je poznat, protože mají k dispozici znalosti a vzpomínky originálů. V Marvel Cinematic Universe, tedy propojeném světě filmů a seriálů ze světa Avengers, však byli Skrullové vykresleni jako kladní hrdinové.

The Falcon and the Winter Soldier
Zdroj: The Walt Disney Company/Disney+

Buď se ukáže, že ve skutečnosti měli svůj vlastní plán nebo je něco donutí zradit Nicka Furyho a spol., protože zatím spolupracují. Stát se může i to, že budou události v seriálu odlišné než v komiksech. Zjistíme to už brzy, protože na Disney+ uvidíme minisérii Secret Invasion zřejmě v roce 2022 nebo 2023. Mimochodem, kromě Nicka Furyho a Bena Mendelsohna (Captain Marvel) si v ní pravděpodobně zahraje i Emilia Clarke (Game of Thrones) či Olivia Colman (Crown) .

Spousta diváků je zvědavá, jaký je osud Batroca — francouzského mistra bojových umění, který zatopil jak Stevu Rogersovi, tak Samu Wilsonovi. Zdá se, že ho Sharon zabila, i když to nebylo jasně ukázáno. Pokud ho tedy tvůrci budou chtít použít, dozvíme se, že ho jen zranila. První série uzavřela i příběh Flag Smashers. Všichni jsou po událostech seriálu mrtví, o což se postaral Zemo a jeho komorník Alfred. 

Zemo „odpočívá“ v přísně střeženém vězení Raft, kde po Civil War drželi i Steva Rogerse a jeho tým hrdinů. Zema ještě nepochybně v budoucnu uvidíme, možná jako člena týmu Thunderbolts, který tvoří antihrdinové a speciální osobnosti bez morálních limitů (např. US Agent).

The Falcon and the Winter Soldier
Zdroj: The Walt Disney Company/Disney+

Zrod US Agenta a jeho divný vztah s hrdiny

John Walker byl Captainem Americou jen chvíli. Po ztrátě štítu a identity přebral jméno US Agent a lidem bude nadále pomáhat, akorát se super sérem v krvi a bez nutnosti dodržování vládních pravidel. Jeho příběh byl v seriálu docela dobrý. Tedy až na finální epizodu. Tvůrci s ním udělali až příliš velký a rychlý obrat. Po celou dobu se John, Sam a Bucky nemohou vystát, ale v této epizodě spolu najednou vtipkují, plácají se po ramenou a zachraňují si životy jako staří kámoši?

Dynamika jejich vztahu ve finále vůbec nefunguje. Jistě, John se mohl uklidnit a pochopit, že štít je u Sama ve správných rukou. To ale vůbec neznamená, že je najednou mezi ním a ostatními hrdiny vše v pořádku. A jen tak mimochodem, to snad nikoho nezajímá, že má v sobě ilegální super sérum a že by si ho vláda USA měla pohlídat, namísto toho, aby se připojoval k bůhví jakým nebezpečným organizacím?

Bucky dostal downgrade

Viděli jsme, jak jsou superlidé nebezpeční. Seriál k tomu měl přistoupit trochu jinak. V tomto případě častokrát myslíme i na to, jak obrovské problémy měl Bucky s několika gaunery se super sérem. Ať se na nás nikdo nezlobí, ale nejlepší vrah na planetě, špičkový voják trénovaný celá desetiletí s rukou z Vibrania a super sérem v krvi dostává opakovaně „přes držku“ od náhodných, smutných a nespokojených civilistů se super sérem v krvi.

The Falcon and the Winter Soldier
Zdroj: The Walt Disney Company/Disney+

Chápeme, že Bucky potřeboval dostat nějaké nepřátele, ale v tomto seriálu vypadal jako ubohá a neschopná verze Buckyho/Winter Soldiera z předešlých filmů. Ale to je problém, který Marvel tak rychle nevyřeší. Koho mohou proti těmto nadlidem postavit s tím, že to bude vypadat dobře a působit uvěřitelně? V každém případě, když Buckym někdo neustále mlátil o zem, dost nás to vyhazovalo z děje. 

Tak či onak, se Samem už tvoří nerozlučnou dvojici a my bychom si klidně pustili pokračování. Ale jen v případě, že dostane kvalitnější záporáky. O tom se ale také více pobavíme v recenzi. Podstatné je, že Marvel má nového Captaina Americu. Jistě, na toho původního nemá, ale z hlediska charakterového vývinu, příběhu a postav toho dokáže říct mnohem víc, protože jde o černocha v barvách, které vždy představovaly „bílou Ameriku“.

Jsme zvědaví, zda bude koncept rasismu Marvel řešit i v budoucích projektech, nebo zda šlo jen o jednorázovou záležitost. Těžko říci, kdy tyto postavy uvidíme nejdříve, ale doufáme, že to nebude dlouho trvat. Na jejich společné konverzace se totiž dívá dobře. Marvelu se v prvních dvou seriálech (WandaVision a The Falcon and the Winter Soldier) daří možná překvapivě právě v dialozích a tišších scénách, kdy zrovna nevybuchují budovy.

Domů
Sdílet
Diskuse