Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
17. dubna 2021 19:02
Čas čtení 4:49
Dominik Vetrák

Marvel otevřeně řeší rasismus. USA nechtějí černého Captaina Americu a Falcon to chce změnit

Marvel otevřeně řeší rasismus. USA nechtějí černého Captaina Americu a Falcon to chce změnit
Zdroj: Marvel Studios/Disney+
FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Pátá epizoda The Falcon and the Winter Soldier představila zajímavou novou postavu a rozebrala rasismus v USA.

Když jsme napsali první článek s dojmy z debutové epizody The Falcon and the Winter Soldier, v komentářích se našlo mnoho čtenářů, kteří nechápali nebo odmítali fakt, že seriál pracuje s tématem rasismu v USA.

V nejnovější páté epizodě už hrdinové otevřeně řeší důvody, proč vláda USA mučila Isaiaha Bradleyho (prvního superčlověka po Stevu Rogersovi), proč Falcon nechtěl převzít Stevův štít a jaký vliv může mít Captain America tmavé pleti na USA a celou společnost. 

Seriál toto téma rozebírá ve skvělém dialogu mezi Samem (Falconem) a Isaiahem. Jejich myšlenky a názory jsou rozdílné, ale oba vědí, s čím Afroameričané v USA bojovali od samého počátku. Jen málokdo by čekal, že by se disneyovský seriál nebo film otevřeně zabývaly problémem systémového rasismu v USA. Isaiah je přesvědčen, že se moc nezměnilo a systémový rasismus v USA by stále nedovolil, aby byl novým Captainem Americou černoch. A pokud by mu to i dovolil, tvrdí, že by to žádný černoch neměl dělat.

Doporučeno
Stále nemáš PS5? Nezoufej, konzoli chybí i půl roku po vydání základní funkce, hráči jsou frustrovaní a kupují Xbox Stále nemáš PS5? Nezoufej, konzoli chybí i půl roku po vydání základní funkce, hráči jsou frustrovaní a kupují Xbox 15. dubna 2021 14:30

Sam tvrdí, že se věci změnily a že se lidé musí dozvědět, co vláda udělala Isaiahovi, ale Isaiah ho rychle vrátí na zem. Je přesvědčen, že by ho znovu umlčeli, mučili nebo rovnou zabili. Sam si uvědomuje, jaké peklo Isaiah prožil jen kvůli jeho barvě pleti.

Je mu jasné, že mu Isaiah v podstatě říká, že pokud štít převezme, zradí všechno, za co černoši bojují a co pro štít museli vytrpět. Později se ale rozhodne, že štít převezme a udělá vše pro to, aby systémový rasismus v USA změnil. 

The Falcon and the Winter Soldier
Zdroj: Marvel Studios/Disney+

Marvel si zaslouží pochvalu za to, že se k problému staví autenticky. Seriály na Disney+ jsou ideální k tomu, aby tvůrci prozkoumali podobné jevy, jako je rasismus, společenská situace v USA a vše, co se v současnosti skutečně děje ve společnosti. Ve velkých kinofilmech, kde bojují s Thanosem, na to totiž prostor není. 

Seriály tak ovšem fungovat mohou a právě v takových scénách je seriál vynikající. Když mezi sebou postavy konverzují, řeší ideologii kolem identity Captaina Americy, což pro Sama znamená převzít štít z hlediska rasového, ale i ideologického problému. Isaiah vzpomíná na to, jak se v mládí vzepřel rozkazům a zachránil své „bratry ve zbrani“.

Vláda a armáda USA za to Isaiaha potrestaly, mučily a experimentovaly na něm. Zkoušely zjistit, proč u něj sérum dělající z člověka nadčlověka fungovalo (ostatní pokusní vojáci zemřeli) a jak by ho mohli replikovat. Je zcela jasné, že chtěli dalšího Captaina Americu, ale ne Isaiaha, protože nebyl běloch.

The Falcon and the Winter Soldier
Zdroj: Marvel Studios/Disney+

Stačí se podívat na Captain America: First Avenger. Steve Rogers udělal úplně totéž, co Isaiah Bradley. Steve se vzepřel rozkazům a zachránil své vojenské kolegy a kamarády. Jenže na rozdíl od Isaiaha Steva oslavoval celý svět, získal pochvalu od vlády USA a dovolili mu aktivně se zapojovat do bojů. Nemluvě o tom, že Steva od počátku odmítali riskovat v akci, a tak ho využívali jen na PR. Naopak, Isaiah byl jako černoch nahraditelný, a tak se účastnil vojenských akcí. 

Tato část seriálu je opravdu zajímavá, ale v poslední epizodě se toho událo mnohem více. Někteří diváci si budou pamatovat tradiční klišé sekvenci, ve které hrdina trénuje, snaží se zlepšit a potí se. V projektech od Marvelu trhají hrdinové stěny, cestují časem, bojují s mimozemšťany, takže tato sekvence byla podle nás zcela zbytečná, podobně jako tančení postav v Madripooru.

Mnohem zajímavější je ovšem cameo herečky Julie Louis–Dreyfus (seriál Veep). Její postava se jmenuje Contessa Valentina Allegra de Fontaine. V komiksech jde o agentku SHIELDu a lásku Nicka Furyho (Samuel L. Jackson). Později ale odhalí, že je špionka z HYDRY.

Vyzkoušej předplatné REFRESHER+
jen za 12525
a čti vše bez omezení
Koupit předplatné
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 97244 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Kdo je nová, záhadná postava, která lanaří Johna Walkera.
  • Co najde Sam v krabici z Wakandy.
  • Co se dělo v první potitulkové scéně seriálu.
  • Zda někdo nahradí Sama v roli okřídleného Falcona.
  • Co skrývá Sharon Carter a kdo je Shadow Broker.
Domů
Sdílet
Diskuse