Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
30. dubna 2021 9:30
Čas čtení 10:31
Jakub Paulík

10 zajímavostí o Larsu von Trierovi: na natáčení chodil nahý a Nicole Kidman chtěl svázat a zbičovat

10 zajímavostí o Larsu von Trierovi: na natáčení chodil nahý a Nicole Kidman chtěl svázat a zbičovat
Zdroj: Nordisk Film Distribution
FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Pracovat s ním je pro někoho čest, pro jiného utrpení.

Když má vypito, scénář k filmu dokáže napsat za méně než dva týdny. Za střízliva a bez kokainu mu to trvalo asi rok a půl. Při natáčení uvažuje nad tím, jak některými scénami co nejvíce naštvat svou matku, která je mimochodem dlouhá léta mrtvá.

K hercům se nejednou chová jako k odpadu, když má v sobě alkohol, umí být agresivní a Nicole Kidman dokonce řekl, že ji sváže a zbičuje. Tvorba 65letého režiséra Larse von Triera je milovaná i zatracovaná a stejně kontroverzní jako jeho filmy jsou i Larsova vyjádření — nemá problém rozebírat penisy herců či diktátora Adolfa Hitlera.

V tomto článku si přečteš:
  • Jaké měl problémy kvůli svým vyjádřením o Hitlerovi a Židech.
  • Proč vinu hází na to, že byl tehdy střízlivý.
  • Proč nenávidí svou matku.
  • Proč zasahuje jeho matka i po smrti do Larsovy tvorby.
  • Proč rád mluví o mužských pohlavních údech.

Sympatie k nacistům

„Velmi jsem chtěl být Židem, ale pak jsem zjistil, že jsem ve skutečnosti nacista, protože, víte, moje rodina byla německá, což mě také potěšilo,“ řekl Lars von Trier v roce 2011 na tiskové konferenci v Cannes. Nikdo z přítomných novinářů zřejmě nechápal, jak to myslel, ale kontroverzní režisér se po této větě nezastavil.

„Rozumím Hitlerovi, i když si myslím, že udělal několik absolutně nesprávných věcí. Ale vidím ho, jak nakonec sedí ve svém bunkru,“ dodal krátce nato. Podle videozáznamu z konference si herečka Kirsten Dunst sedící po jeho boku uvědomila, že by měla režiséra zastavit. „Bože můj, je to hrozné,“ pošeptala mu podle The Wall Street Journal do ucha. 

Z úsměvu herce Stellana Skarsgårda ale můžeme naopak předpokládat, že se jeho svébytným humorem dobře bavil. Později pro The Guardian řekl, že mu bylo od začátku jasné, že Lars pouze vtipkuje. „Byl to vtip. Ne sice kdovíjaký, ale i tak to byl vtip,“ řekl.

Aby toho nebylo málo, Lars von Trier ještě dodal, že s Hitlerem trochu sympatizuje. „Neobhajuji druhou světovou válku a nejsem proti Židům. Stojím za nimi. Ale ne zas tak moc, protože Izrael mi opravdu vadí,“ dokončil svůj žert a projevil svůj obdiv i k práci nacistického architekta Alberta Speera.

Organizátoři měli s režisérovými slovy problém a na dlouhá léta ho ze světoznámého festivalu v Cannes vyloučili. Za jeho nevhodné úvahy o nacistech ho dokonce vyšetřovala policie. Po tomto incidentu se před médii na několik let odmlčel. Bál se, že nechtěně řekne nějakou hloupost, která jeho situaci ještě zhorší. To je zkrátka on. Každý, kdo ho zná, ví, že Lars nejprve mluví a až potom přemýšlí. Tentokrát si ovšem uvědomil, že to opravdu přehnal.

Bylo to skutečně náročné. Byl jsem totiž sedm let personou non grata a hrozilo mi také pět let vězení v Marseille a myslím si, že byste z toho neměli velký užitek ani vy, ani já,“ cituje jeho slova The Guardian. Jeho režisérský kolega Thomas Vinterberg řekl, že Lars von Trier v Cannes poznal své hranice, které s oblibou rád překračoval. Provokoval lidi a zjišťoval, jak daleko může zajít, dokud nenarazí.

Co však měla jeho slova na tiskovce v Cannes vlastně znamenat? Jak píše IndieWire, Lars v roce 2014 řekl, že byl na tiskové konferenci poprvé střízlivý. Příliš se snažil být přátelský, váhal, co řekne, a své myšlenky proto nedokončil. Nikdo se ho nezeptal, jak to celé myslí, a jeho slova tak vyzněla extrémně nevhodně.

Ve skutečnosti s Hitlerem samozřejmě nesympatizuje a na nacistickém architektovi obdivuje jen jeho práci. Větou, že je nacista, myslel svůj údajný německý původ po biologickém otci, o němž se dozvěděl až jako 33letý. Jeho nevlastní otec byl přitom Žid, a proto vtipkoval, že „chtěl být Žid, ale zjistil, že je nacista“.

Antikrist
Zdroj: Nordisk Film Distribution


Jeho údajná slabost pro velké penisy

Lars von Trier (scénář) a Thomas Vinterberg (režie) v roce 2004 natočili společně drama Můj miláček ráže 6,65 (Dear Wendy), které má prý poukazovat na Larsovu fascinaci velkými genitáliemi.

„V Dear Wendy jde myslím v první řadě o to, že se Lars a bílí muži cítí oproti černochům méněcenní. Černý chlapec Sebastian je ve filmu mužem činu. Lars vždy mluví o genitáliích černochů a jejich velikosti. Je tím hluboce fascinován a závidí jim,“ prozradil na svého kolegu Thomas Vinterberg podle The LMagazine.

Režisérův smysl pro detail týkající se pohlavních orgánů se údajně projevil i při natáčení dramatu Antikrist (Antichrist), ve kterém diváci viděli explicitní sexuální scény. V nich se ovšem nemohl ukázat hlavní herec Willem Dafoe osobně, protože jeho penis je podle Larse von Triera příliš velký. „Všichni byli velmi zmatení, když ho spatřili,“ nechal se slyšet režisér pro The Boston Phoenix.

Lars údajně do filmu zakomponoval i svůj vlastní pohlavní úd. Stellan Skarsgård pro Showbiz 411 prozradil, že penis na konci druhé části filmu Nymfomanka (Nymph()maniac) patří režisérovi. Larsův svébytný přístup k nahotě může vyplývat z toho, že jeho rodiče byli nudisté. Od dětství s nimi chodil na letní kempy, kde bylo oblečení přítěží. Herec Jamie Bell v jiném rozhovoru řekl, že se Lars von Trier procházel bez jakéhokoli důvodu na place nahý. To, že se svlékal při natáčení, potvrdila i Nicole Kidman.

Lars von Trier
Zdroj: TASR/AP/Francois Mori


Nenávist k matce s ním žije i po její smrti

Matka Larse von Triera zemřela v roce 1989. Ještě před smrtí mu stačila říct, že muž, se kterým vyrůstal, nebyl jeho otec. Měla totiž aféru s dánským odbojářem Fritzem Michaelem Hartmannem (podle Larse má však německý původ, v tom se zdroje liší). „Než moje máma zemřela, řekla mi, že je šťastná, že jsem synem jiného muže. Říkala, že můj nevlastní otec neměl žádné cíle a sílu. Ale byl to milující člověk. Byl jsem z tohoto odhalení smutný,“ řekl režisér pro Dazed Digital.

Režisér svou matku proto nazývá „štětkou“ a svou kontroverzní tvorbou se ji pokouší provokovat i po smrti. „Každým filmem se ji snažím dráždit, přestože je mrtvá, takže má na mě stále velký vliv,“ cituje jeho slova National Public Radio s odkazem na BBC.

Někteří filmoví teoretici považují Larsův negativní vztah k matce za důvod, proč ženské hrdinky ve filmech dánského režiséra tak moc trpí. Lars ovšem vyloučil, že by nenáviděl ženy obecně. „Nenávidět je, to by bylo jako nenávidět slony, protože existují dobré i špatné,“ řekl pro Independent a dodal, že v tomto nevidí logiku. Jeho údajná misogynie (odpor vůči ženám) pramení z vyjádření hereček, ke kterým se údajně choval skutečně dehonestujícím způsobem.

Nicole Kidman
Zdroj: Nordisk Film

Postrach herců a hereček

Islandská zpěvačka Björk si v roce 2000 zahrála ve filmu Tanečnice ve tmě (Dancer in the Dark), ze kterého si odnesla pořádně nepříjemné vzpomínky. Své zážitky s „nejmenovaným dánským režisérem“ (s jiným než s Larsem von Trierem nespolupracovala) zveřejnila na Facebooku

Režisér jí mimo jiné podle jejích slov dával nabídky na sex, přičemž byla nedaleko jeho manželka. Hladil ji i po těle, a to aniž by mu to dovolila. Když se proti jeho údajnému chování ohradila, před celým štábem prý rozmlátil židli. Jak uvádí IndieWire, Lars von Trier její obvinění odmítl. Producent Peter Aalbaek Jensen, který byl mimochodem obviněn ze sexuálního obtěžování, Larse naopak obhajoval. Tvrdil, že se zpěvačka chovala panovačně, a označil ji za velmi problematickou součást štábu.

Vyzkoušej předplatné REFRESHER+
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 97645 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Výpovědi o tom, jak se před herci svlékal naha.
  • Jaký má vztah s Nicole Kidman, kterou chtěl svázat a zbičovat.
  • Jak se staví ke své závislosti na alkoholu a proč si pochvaloval i kokain.
  • Proč nechce vidět žádné nové filmy.
  • Jak se jeho tvorbou údajně inspiroval masový vrah Anders Breivik (Fjotolf Hansen) a co na to říká Lars von Trier.
Domů
Sdílet
Diskuse