Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
6. dubna 2021 9:30
Čas čtení 6:36
Jakub Paulík

Klaustrofobie: Jako chlapec jsem se zavřel do malé krabice, dostal jsem panický záchvat. Myslel jsem si, že umřu, říká Samuel

Klaustrofobie: Jako chlapec jsem se zavřel do malé krabice, dostal jsem panický záchvat. Myslel jsem si, že umřu, říká Samuel
Zdroj: Pathé Distribution/The Descent
ZDRAVÍ
Uložit Uložené

Klaustrofobie se v populaci vyskytuje častěji, než by se mohlo zdát.

Vyhýbáš se výtahům, úzkým tunelům či jiným stísněným prostorům, ve kterých pociťuješ iracionální strach? Víš, že ti ve skutečnosti nic nehrozí, ale i tak se cítíš špatně? Je možné, že jsi klaustrofobik.

Naši čtenáři trpící klaustrofobií se nám svěřili se svými nepříjemnými zážitky, v jejichž důsledku se vyhýbají určitým místům. Samuel má strach už jen z toho, když na YouTube sleduje video lidí, kteří v jeskyni prolézají těsnými prostory. Rebeka zase vzpomíná na to, jak se jednou zasekla na 30 minut ve výtahu a její strach se výrazně zvětšil.

Doporučeno
Drastické hubnutí v MMA: Někteří bojovníci už zemřeli, řešení ale není jednoduché Drastické hubnutí v MMA: Někteří bojovníci už zemřeli, řešení ale není jednoduché 3. dubna 2021 18:30
V tomto článku si přečteš:
  • Kolik lidí trpí klaustrofobií.
  • Jak se náš čtenář Samuel zasekl ve spáře, ze které ho nemohli dostat ven.
  • Jak Rebeku ovlivnilo zaseknutí se ve výtahu.
  • Proč je důležité, aby se klaustrofobik svému strachu postavil čelem.
  • Které celebrity trpí klaustrofobií a jak si vzpomínají na své nepříjemné zážitky.

Fobie trápí mnoho lidí, za lékařem ovšem přijde málokdo

Klaustrofobie určitě patří mezi nejznámější fobie, což je ovlivněno i tím, že v lidské populaci se vyskytuje poměrně běžně. Je dost pravděpodobné, že znáš klaustrofobika i ty a možná o tom pouze nevíš.

Independent uvádí, že klaustrofobií trpí asi 5 až 7 % lidí na světě (z toho přibližně 4 % mají těžkou formu). Národní centrum pro biotechnologické informace USA však toto procento zvyšuje až na číslo 12 a dodává, že klaustrofobie ve velké míře trápí hlavně ženy.

Pozitivní je, že navzdory častému výskytu je klaustrofobie léčitelná. Přestože se jí dá efektivně zbavit, většina lidí odmítá navštívit lékaře. Studie z roku 2012 poukazuje na to, že lidé trpící fobiemi obecně vyhledávají pomoc pouze v 7,8 % případech.

Část klaustrofobiků, kteří nevyhledají pomoc odborníka, se proto stísněným místům vyhýbá. Podle Národní zdravotní služby (National Health Service – NHS) Spojeného království se však tímto způsobem vůbec nic neřeší. Právě naopak, strach v člověku se tím může pouze posílit.

Doporučeno
Psycholožka Viewegová: Sociální sítě zkreslují realitu, budují falešné sebevědomí, vytváří iluzi vlastní výjimečnosti (Rozhovor) Psycholožka Viewegová: Sociální sítě zkreslují realitu, budují falešné sebevědomí, vytváří iluzi vlastní výjimečnosti (Rozhovor) 15. února 2021 16:34

Měl pocit, že zemře

Se svými potížemi s klaustrofobií se nám svěřila 17letá čtenářka Rebeka. Podle jejích slov jí trpí od osmi let. „Nejdřív to bylo jen takové nevinné. Měla jsem v hlavě otázky typu: Co když se zaseknu ve výtahu? Později se to začalo zhoršovat a měla jsem problém do něj vůbec nastoupit,“ řekla pro REFRESHER.

Od mládí trpí klaustrofobií i 16letý Samuel. „To, že trpím klaustrofobií, jsem si poprvé uvědomil ještě v dětství. Zavřel jsem se do malé kartonové krabice a tehdy jsem dostal panický strach. Rychle jsem z ní musel vylézt ven. Měl jsem totiž pocit, že tam umřu. Možná to zní komicky, ale fakt to nebyla sranda,“ popsal nám své první zkušenosti s fobií.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 96509 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Jak klaustrofobie ovlivňuje běžné lidské činnosti.
  • Jak se dá klaustrofobie léčit.
  • Proč Samuel nechce navštívit lékaře.
  • Jak se Rebeka zasekla ve výtahu, když vypadla elektřina.
Domů
Sdílet
Diskuse