Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
20. května 2021 9:30
Čas čtení 6:53
Richard Bonde

Půl roku zkušeností s ARM procesorem od Applu: pár problémů má, ale ty se nebudou týkat každého

Půl roku zkušeností s ARM procesorem od Applu: pár problémů má, ale ty se nebudou týkat každého
Zdroj: Apple
TECH APPLE
Uložit Uložené

Revoluční procesory Apple Silicon jsou v prodeji už šest měsíců. První generace s sebou přináší určité neduhy, ty ale běžného uživatele v mnoha aspektech spíše překvapí, než frustrují.

Pořádání podzimního produktového eventu je pro kalifornskou společnost Apple tradicí už od roku 2010. Loni se ale namísto jedné události konaly rovnou tři. Právě na poslední z nich představil Apple dokonce tři revoluční produkty: MacBook Air, MacBook Pro a Mac mini s novými tzv. ARM (advanced RISC machine) procesory.

Jak napsalo několik technologických magazínů včetně 9to5Mac, přechod na novou ARM architekturu může být pro mnohé uživatele obrovským krokem vpřed, přinést však s sebou může i nevýhody.

V tomto článku si přečteš:
  • Proč byl loňský update Maců výjimečnější.
  • Jak funguje architektura system on a chip a proč je lepší.
  • Proč se Apple rozhodl přesedlat právě na ARM procesory.
  • Jaké výhody a nevýhody tento krok přináší.
  • Zda se vyplatí zůstat u ověřené klasiky nebo vsadit na revoluci.
  • Kteří uživatelé mohou na nákup Macu s novou architekturou doplatit.

Rok 2020 u Applu

Minulý rok byl pro společnost Apple velmi pokrokový. Kromě množství produktových aktualizací, jako je například šestá generace hodinek Apple Watch spolu s odlehčenou verzí Apple Watch SE, generační aktualizace iPadu a iPadu Air nebo zcela nové produkty včetně reproduktoru a domácího centra zvaného HomePod mini či prvního iPhonu s podporou mnohými nenáviděné 5G sítě, iPhonu 12, představila technologická společnost i trojici nových Maců s novými procesory Apple M1, která je snad nejdůležitější složkou loňského pokroku.

Rozšiřování portfolia zařízení s procesorem M1 si už stihlo najít pokračování i letos — na dubnovém eventu představili nový 24palcový iMac a dokonce i „pod kapotou zlepšený iPad Pro, který je nově také poháněn čipem M1. Právě díky tomu přeskočil výkon iPadu Pro ještě o úroveň výš.

Doporučeno
Apple konečně ukázal AirTag. S aplikací Najdi už neztratíš klíče ani batoh s novým iPad Pro Apple konečně ukázal AirTag. S aplikací Najdi už neztratíš klíče ani batoh s novým iPad Pro 20. dubna 2021 21:49

Přechod z Intelu na ARM: dobrý krok, nebo marketing?

Odchod od procesorů od výrobce Intel a postupný přesun k vlastním ARM procesorům série Apple Silicon ohlásila společnost Apple již v červnu 2020 na celosvětové developerské konferenci WWDC, o čemž jsme nedávno psali i my. V Applu tvrdili, že nový procesor bude nabízet vyšší výkon a nižší spotřebu energie, proto jsme si ho koupili, jakmile přišel v listopadu minulého roku na trh. 

V redakci jsme testovali 13palcový MacBook Air s 8jádrovým procesorem M1, 8jadernou integrovanou grafickou kartou, se 16 GB integrované paměti a s 512GB SSD úložištěm, který nás stál 1 659 € s DPH (přibližně 42 000 korun). Varianta Air z podzimu 2020 se oproti variantě Pro liší jen tím, že není dostupný s Touch Barem (OLED panelem nad klávesnicí, který nahrazuje řádek s F–tlačítky), v nejtenčím bodě je o více než 11 milimetrů tenčí a nemá aktivní chlazení — i při náročném provozu je tedy naprosto tichý. V ostatních aspektech je kopií svého „tlustšího“ bratra.

Nové procesory Apple Silicon upustily od standardní systémové architektury, kterou znali uživatelé i vývojáři ze starších Maců nebo z počítačů s jiným operačním systémem. Lepších výsledků ve výkonu i spotřebě energie dosahují díky technologii system on a chip, která ale vedle množství výhod přináší i několik nevýhod.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 98384 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Jak funguje architektura system on a chip a proč je lepší.
  • Proč se Apple rozhodl přesedlat právě na ARM procesory.
  • Jaké výhody a nevýhody tento krok přináší.
  • Zda se vyplatí zůstat u ověřené klasiky nebo vsadit na revoluci.
  • Kteří uživatelé mohou na nákup Macu s novou architekturou doplatit.
Zpět
Sdílet
Diskuse