Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
11. listopadu 2020 13:52
Čas čtení 3:49
Marián Mauik Biel

Apple přišel poprvé s vlastním ARM procesorem. MacBooky budou mít mnohem delší výdrž

Apple přišel poprvé s vlastním ARM procesorem. MacBooky budou mít mnohem delší výdrž
Zdroj: Apple
TECH IPHONE
Uložit Uložené

Výzvou bude motivovat vývojáře aplikací, aby svá díla aktualizovali pro novou platformu.

Jak to již několik analytiků předpovídalo před pár lety, svět počítačů a mobilů se postupně sloučí do jednoho. Apple již dříve tuto filozofii podporoval a před pár měsíci sliboval svůj první vlastní procesor, který je jedním z kroků k tomuto revolučnímu posunu. Apple M1 na ARM architektuře je tu a hned ve třech nových Mac zařízeních.

Doporučeno
Sahám si na ně každý měsíc nebo Dole dobrý. Občas mi chodí od kluků e-maily, že chtějí vyšetřit varlata, říká Vacková (Rozhovor) Sahám si na ně každý měsíc nebo Dole dobrý. Občas mi chodí od kluků e-maily, že chtějí vyšetřit varlata, říká Vacková (Rozhovor) 11. listopadu 2020 13:21

Velmi zjednodušeně, Apple přechází z procesorů Intel s architekturou x86 na čipy vlastní výroby s architekturou ARM. Ta byla historicky určena pro méně výkonná zařízení, u kterých byla zásadní energetická nenáročnost. Často totiž fungovaly na baterii. Všechny procesory smartphonů dneška, ať už Snapdragon od Qualcommu, Exynos od Samsungu nebo Kirin od Huawei jsou postaveny právě na ARM architektuře.

Apple prišiel prvýkrát s vlastným ARM procesorom. MacBooky budú mať omnoho dlhšiu výdrž
Zdroj: Apple

Postupně se dařilo inženýrům udržovat výborné energetické parametry, ale zároveň nabíraly na výkonu. Nejnovější ARM čipy se již prakticky vyrovnají starším x86 procesorům od Intelu či AMD, které najdeš ve stolních počítačích a noteboocích.

Právě kvůli zvyšování výkonu se přibližně od roku 2018 hovoří o příchodu počítačů s plnohodnotným operačním systémem jako Windows a Mac OS, které však budou fungovat na ARM procesorech. První vlaštovky ze světa Windows se ukázaly loni s příchodem Microsoft Surface Pro X. Ale to byl tablet a až po připojení klávesnice notebook. Ale později přišel Surface Laptop Go a na jaře měl premiéru i Lenovo Yoga 5G. Nyní se k ARM počítačům přidávají obnovený Mac mini, MacBook Air a MacBook Pro.

Apple prišiel prvýkrát s vlastným ARM procesorom. MacBooky budú mať omnoho dlhšiu výdrž
Zdroj: Apple

Nový MacBook Air je navenek zcela stejný jako dosavadní MacBook Air. To znamená 13,3palcová obrazovka s rozlišením 2 560 x 1 600 bodů, velký touchpad, do 16 GB operační a 2 TB interní paměti a dva USB-C konektory s podporou Thunderbolt / USB 4. A hlavně miniaturní rozměry 30,4 x 21,2 x 0,4-1,6 cm a hmotnost 1 290 gramů.

Nový je prakticky jen procesor Apple M1. Ten však v sobě skrývá i grafický čip, který má být 3,5x výkonnější než u předešlého MacBook Air s Intel procesorem. Přitom se zvýšila i výdrž baterie. Apple tvrdí, že ačkoli neměnil velikost baterie, novinka má vydržet až 15 hodin surfování přes Wi-Fi nebo 18 hodin přehrávání videa.

Apple prišiel prvýkrát s vlastným ARM procesorom. MacBooky budú mať omnoho dlhšiu výdrž
Zdroj: Apple

Další výhodou ARM procesoru Apple M1 je, že dovoluje MacBooku Air mít jen pasivní chlazení. Tedy žádné větráky a nulový hluk. V neposlední řadě se hodí, že MacBook Air se díky M1 probudí ze spánku okamžitě po otevření. Stejně jako například po zvednutí iPhone nebo iPad.

Podobný recept Apple uplatnil i na nový Mac mini s jeho procesorem M1. Vše navenek zůstává při starém. Jelikož jde o stolní počítač, výdrž na baterii je bezpředmětný. Ale i tak má být o 60 procent šetrnější než „starý“ Mac mini.

Apple prišiel prvýkrát s vlastným ARM procesorom. MacBooky budú mať omnoho dlhšiu výdrž
Zdroj: Apple

Navíc má být třikrát rychlejší v oblasti procesoru a šestkrát rychlejší při grafice než předchůdce. Jako vždy, Apple neupřesňuje, co tyto násobky konkrétně znamenají a s jakou sestavou je porovnává.

Znovu je na výběr do 16 GB operační paměti (je to zároveň maximum, které dokáže Apple M1 podporovat) a do 2 TB SSD. Na zadní straně je kromě ethernetu dvojice USB-C s podporou Thunderpolt / USB 4, HDMI a dvojice USB-A konektorů. Celkově má Mac mini potáhnout dva externí monitory najednou a zvládá i 6K rozlišení. 

Apple prišiel prvýkrát s vlastným ARM procesorom. MacBooky budú mať omnoho dlhšiu výdrž
Zdroj: Apple

Třetím strojem je MacBook Pro, který má také pouze vyměněný procesor. Vše ostatní zůstává při starém. Konkrétně jde o 13palcový model s 16 GB operační a 2 TB interní paměti, Touch Barem a aktivním chlazením. Díky efektivnějšímu procesoru narostla výdrž baterie na 17 hodin surfování přes Wi-Fi a až 20 hodin přehrávání videa. Zároveň se měla výrazně zvýšit rychlost otevírání aplikací.

Všechny tři novinky se už dají objednat a do obchodů dorazí 17. listopadu. MacBook Air začíná na ceně 29 990 Kč, Mac mini na 21 990 korunách  a MacBook Pro s čipem Apple M1 stojí od 38 990 Kč.

Od 12. listopadu bude pro všechny uživatele Apple počítačů dostupná nová verze operačního systému MacOS Big Sur. Přinese několik úprav grafického prostředí a funkce, které jsou převzaty z iOS iPhonů či iPadOS iPadů.

Apple prišiel prvýkrát s vlastným ARM procesorom. MacBooky budú mať omnoho dlhšiu výdrž
Zdroj: Apple

Osmijádrový procesor Apple M1 je zajímavý krok, který dává americké firmě do ruky další trumf. Dosud vedli v optimalizaci, protože vyráběli vlastní operační systém pro vlastní hardware. Nyní s vlastním procesorem budou moci optimalizovat chod aplikací a baterie ještě více.

Na začátku to však nemusí být tak růžové. Jelikož je M1 postaven na architektuře ARM, nové MacBook Air, Mac Mini či MacBook Air již dokáží spustit aplikace pro iPhone nebo iPad. Ale opačně to je komplikovanější. Desktopové aplikace pro architekturu x86 se programují jinak a nejsou s ARM čipy kompatibilní.

Apple na začátek slibuje podporu pro všechny své vlastní aplikace, takže i na laptopech s čipem M1 budeš moci nainstalovat a plnohodnotně používat Final Cut Pro, Safari, iMovie a ostatní. Na Lightroom si počkáš do prosince, Photoshop nebo DaVinci Resolve přijdou začátkem příštího roku. Na cestě je i kancelářský balík Office od Microsoftu.

Apple prišiel prvýkrát s vlastným ARM procesorom. MacBooky budú mať omnoho dlhšiu výdrž
Zdroj: Apple

Apple přibalil i nový emulátor Rosetta 2. Ten má pomoci už nyní spustit všechny aplikace z „intelovských“ Maců. Ale stále jde jen o emulátor a běh těchto aplikací velmi pravděpodobně nebude plnohodnotný.

Postupně spějeme k bodu, kdy budou všechny Apple mobily, tablety a počítače fungovat na stejných procesorech a možná i stejném operačním systému.

Chýba autor/zdroj fotografie!Chýba autor/zdroj fotografie!Chýba autor/zdroj fotografie!Chýba autor/zdroj fotografie!Chýba autor/zdroj fotografie!Chýba autor/zdroj fotografie!Chýba autor/zdroj fotografie!Chýba autor/zdroj fotografie!Chýba autor/zdroj fotografie!Chýba autor/zdroj fotografie!Chýba autor/zdroj fotografie!Chýba autor/zdroj fotografie!Chýba autor/zdroj fotografie!Chýba autor/zdroj fotografie!Chýba autor/zdroj fotografie!Chýba autor/zdroj fotografie!Chýba autor/zdroj fotografie!Chýba autor/zdroj fotografie!Chýba autor/zdroj fotografie!Chýba autor/zdroj fotografie!Chýba autor/zdroj fotografie!Chýba autor/zdroj fotografie!Chýba autor/zdroj fotografie!Chýba autor/zdroj fotografie!Chýba autor/zdroj fotografie!Chýba autor/zdroj fotografie!Chýba autor/zdroj fotografie!Chýba autor/zdroj fotografie!Chýba autor/zdroj fotografie!Chýba autor/zdroj fotografie!Chýba autor/zdroj fotografie!Chýba autor/zdroj fotografie!Chýba autor/zdroj fotografie!Chýba autor/zdroj fotografie!Chýba autor/zdroj fotografie!Chýba autor/zdroj fotografie!Chýba autor/zdroj fotografie!Chýba autor/zdroj fotografie!Chýba autor/zdroj fotografie!Chýba autor/zdroj fotografie!Chýba autor/zdroj fotografie!Chýba autor/zdroj fotografie!Chýba autor/zdroj fotografie!Chýba autor/zdroj fotografie!Chýba autor/zdroj fotografie!Chýba autor/zdroj fotografie!Chýba autor/zdroj fotografie!Chýba autor/zdroj fotografie!Chýba autor/zdroj fotografie!Chýba autor/zdroj fotografie!Chýba autor/zdroj fotografie!Chýba autor/zdroj fotografie!Chýba autor/zdroj fotografie!Chýba autor/zdroj fotografie!Chýba autor/zdroj fotografie!Chýba autor/zdroj fotografie!Chýba autor/zdroj fotografie!Chýba autor/zdroj fotografie!Chýba autor/zdroj fotografie!Chýba autor/zdroj fotografie!Chýba autor/zdroj fotografie!Chýba autor/zdroj fotografie!Chýba autor/zdroj fotografie!Chýba autor/zdroj fotografie!Chýba autor/zdroj fotografie!

Domů
Sdílet
Diskuse