Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
20. dubna 2021 21:49
Čas čtení 2:47
Marián Mauik Biel

Apple konečně ukázal AirTag. S aplikací Najdi už neztratíš klíče ani batoh s novým iPad Pro

Apple konečně ukázal AirTag. S aplikací Najdi už neztratíš klíče ani batoh s novým iPad Pro
Zdroj: Apple
TECH
Uložit Uložené

Kromě toho měl premiéru obnovený iPad Pro, pestrobarevné iMacy a zlepšený přehrávač Apple TV 4k.

Apple jarní event byl hlavně o zlepšování již existujících produktů. Premiéru ale měla i jedna úplná novinka – AirTag – drobné placky pro jednoduché vyhledávání pomocí různých senzorů. Vypadá to, že Apple znovu vzal něco, co konkurence už nějaký čas nabízí, ale posunul to na opravdu praktický produkt. Překvapivě není dražší než například Samsung Smart Tag.

Doporučeno
Sluchátka za 16 500 korun, stojan na monitor za 29 000 korun. Proč má Apple specifickou cenotvorbu? Sluchátka za 16 500 korun, stojan na monitor za 29 000 korun. Proč má Apple specifickou cenotvorbu? 4. ledna 2021 12:30

AirTag funguje na principu anonymního propojení milionů Apple produktů přes Bluetooth. Na ochraně soukromí si Apple zakládá – žádné údaje o poloze nebo majiteli či zařízení na AirTag neukládají a přenosy do iCloudu jsou šifrovány.

Apple
Zdroj: Apple

Funguje to jednoduše. Spáruješ AirTag se svým mobilem a přidáš mu jmenovku – například Moje klíče. Pokud je pak nemůžeš najít, přes aplikaci Najdi se zobrazí na mapě. Můžeš je nahlásit jako ztracené, a když se k nim nějaké Apple zařízení přiblíží, pošle ti zprávu. Nebo si můžeš nastavit, že pokud je někdo AirTag iPhonem naskenuje, uvidí kontakt na majitele.

Apple
Zdroj: Apple

V případě, že klíče jsou někde v blízkosti, spustí se funkce Precizní hledání. Pomocí akcelerometru, kamery a GPS tě aplikace Najdi navede jakýmsi kompasem přesně ke gauči, kde tvé klíče leží. Precizní hledání podporuje jen iPhone 11 a novější modely.

AirTag má vlastní reproduktor, takže můžeš na dálku zapnout pípání nebo řekneš přes jiné Apple zařízení se Siri, aby našla klíče.

Apple
Zdroj: Apple

AirTag je odolný vůči vodě a prachu (IP67) a vyměnitelná baterie má při běžném používání vydržet až jeden rok.

Jeden AirTag stojí 890 korun, balení čtyř AirTagů výhodnějších 2 990 korun. Předobjednat se dají od 23. dubna.

Apple
Zdroj: Apple

Další novinkou, respektive designovým doplňkem, je iPhone 12 i v růžovofialové barvě.

Apple
Zdroj: Apple

Apple nakonec ukázal tři novinky, jejichž společným jmenovatelem je více výkonu. Apple TV 4K 2021 dostal čip Apple A12 Bionic, který používá například iPhone XS. Nabral tedy na výkonu. Výrazně jiný je i dálkový ovladač. Je z hliníku a navrchu má dotykovou plochu. Trochu připomíná ovládání starých iPodů. Na boku má tlačítko k vyvolání Siri.

Apple
Zdroj: Apple

Zajímavým doplňkem nového Apple TV 4K je podpora nastavení obrazu televizoru přes senzory iPhonu. Ten umí nahradit světelnou sondu pomoci s lepším nastavením barevnosti či kontrastu.

32 GB verze Apple TV 4K stojí 4 990 korun, dvojnásobná interní paměť stojí 5 590 korun.

Apple
Zdroj: Apple

Po dlouhých letech Apple konečně inovoval i své all-in-one počítače iMac. Generace 2021 má výrazně změněný design. Hranaté hrany převzal z iPadu Pro nebo iPhonu 12 Pro.

Apple
Zdroj: Apple

24palcový 4,5k displej se díky tenčím rámečkem téměř vešel do těla starého 21palcového IPAC. Spodní hrana však zůstala masivní. V podstatě se v ní nachází celý počítač. Nové iMacy totiž již fungují na novém čipu Apple M1, který umožnil veškerou elektroniku, jakož i aktivní chlazení extrémně zmenšit. Proto má iMac tloušťku jen 11,5 mm. 

Apple
Zdroj: Apple

Design byl u iMacu vždy zásadní. Není to jinak ani teď. Kromě standardní stříbrné na výběr je ještě šest dalších, pastelových barev.

Ve stejné barvě je dokonce i textilií potažený napájecí a magneticky připojený kabel. Aby zůstala zachována designová čistota, ethernetový konektor se přesunul do externí nabíječky iMacu. Praktické.

Apple
Zdroj: Apple

Ve stejných barvách jsou dostupné i myši Magic Mouse a klávesnice Magic Keyboard s podporou Touch ID.

Nové iMacy mají konečně full HD webovou kameru, zlepšené mikrofony i reproduktory. Reagují tak na dobu videohovorů.

Na výběr budou iMacy s operační pamětí 16 GB a interním diskem do 2 TB. Celý iMac má hmotnost pouze 4,5 kg.

iMac 2021 s čipem M1 začíná na ceně 37 990 korun.

Apple
Zdroj: Apple

Výkonnostně se  těmto stolním počítačům už vlastně vyrovnává i právě představená nová generace iPadů Pro s 11 nebo 12,9palcovým displejem.

Apple
Zdroj: Apple

Jako první tablety od Applu jsou osazeny čipem M1. Jejich výkon se tedy v podstatě dostává na téměř stejnou úroveň jako u iMacu nebo poslední generace MacBooku Pro. To, že už jde opravdu o pracovní mašiny, prozrazují další parametry, jako například do 16 GB operační paměti a té interní až 2 TB. Připomínáme, že se bavíme o 5,9 a 6,5 mm silných tabletech.

Nové iPady Pro podporují 5G a mají novou přední ultraširokoúhlou kameru s funkcí změny úhlu podle detekce obličeje. Naštěstí zůstává napájení přes USB-C konektor, nově i s podporou standardu Thunderbolt.

Apple
Zdroj: Apple

Velkou novinkou u 12,9palcové verze je první mini-LED technologie displeje v Apple produktu. Apple ho nazývá Liquid Retina XDR a dosahuje kvality jeho profesionálního monitoru XDR Display. To znamená rozlišení 2 732 x 2 048, ale hlavně kontrast 1 milion: 1 a maximální jas až 1 600 nýtů.

11palcový iPad Pro začíná na ceně 22 990 korun, větší 12,9palcový na 30 990 korun.

Apple
Zdroj: Apple

Jen pro zajímavost, maximální konfigurace velkého iPadu Pro s 2 TB pamětí a 5G připojením stojí 61 790 korun.

Domů
Sdílet
Diskuse