Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
17. května 2021 21:16
Čas čtení 2:21
Tímea Krauszová

Nechutný byznys s covidem v Indii: Staré hasicí přístroje přemalovávají a naplňují kyslíkem. Lidem mohou vybuchnout v rukách

Nechutný byznys s covidem v Indii: Staré hasicí přístroje přemalovávají a naplňují kyslíkem. Lidem mohou vybuchnout v rukách
Zdroj: TASR/AP Photo/Amit Sharma
NEWS KORONAVIRUS
Uložit Uložené

Lidé v Indii umírají na nemoc Covid-10 po tisících denně. Ve snaze zachránit životy někteří sahají i po nabídce na černém trhu. Poté umírají další lidé, a důvodem jsou právě produkty, které si koupili s přirážkou.

V zemi, která se dusí koronavirem a v níž zdravotnictví zkolabovalo, vláda zjevně selhala a přicházející pomoc jednoduše nestačí a nechodí včas, jsou mnozí na nabídku na černém trhu odkázáni. Ale za jakou cenu.

New York Times píše o sílícím černém trhu v Indii. Koupíš tam všechno: kyslík, roušky, léky či jiné pomůcky, které jsou v zemi momentálně životně důležité. Stojí to i desetinásobně více a je vysoká šance, že si koupíš falešnou kyslíkovou bombu či falešné léky na předpis. Některé z nich by mohly klidně lidem ublížit na zdraví nebo způsobit smrt.

Doporučeno
Na břeh řeky Gangy se vyplavily desítky mrtvých těl. Pravděpodobně jde o oběti koronaviru Na břeh řeky Gangy se vyplavily desítky mrtvých těl. Pravděpodobně jde o oběti koronaviru 10. května 2021 21:01

Profitují z pandemie

Indie už několik týdnů trpí nedostatkem kyslíku. Vakcíny, kyslík i léky sice přicházejí v rámci humanitární pomoci a mezinárodní spolupráce, ale je jich málo a nechodí tak často, jak často je lidé potřebují, přičemž problém je i s distribucí.

Denně v Indii na Covid-19 umírají tisíce lidí a jejich těla se musí pálit masově, jelikož jsou vytížené nejen nemocnice, ale i krematoria. Uprostřed zdravotnické katastrofy se však našli lidé, kteří vidí profit i tam, kde jiní vidí smrt.

Když místní charita chtěla dokoupit kyslíkové bomby, firma Varsha Engineering jim jednu nabídla za dvě stě dolarů, což je oproti běžné ceně stoprocentní přirážka. Pobouřeni dobrovolníci přivolali policii a ta odhalila jeden z nejnechutnějších byznysů vůbec. Ve společnosti Varsha Engineering využívají staré hasicí přístroje, které přemalují a naplní kyslíkem.

Domů
Sdílet
Diskuse