Pokud jsi milovníkem pizzy, jistě víš, že najít tu pravou, která tě zaručeně nadchne, není vždy snadné. V tomto článku se podíváme na nejlepší pizzy, které si získaly srdce gurmánů z celého světa.
Gastronomický server Taste Atlas se totiž na pizzy zaměřil. Na základě uživatelských recenzí vytvořil žebříček 92 nejlepších pizz na světě. My ti teď přinášíme přehled top deseti. Některé druhy tě možná překvapí.
10. místo
Hned desáté místo budí kontroverze, získala ho totiž pizza Calzone. Tento jedinečný druh, který se vyznačuje půlkulatým tvarem, někteří gurmáni vůbec neuznávají jako druh pizzy. Vadí jim, že je Calzone častokrát příliš vlhká a je na ní až moc těsta. Hodnocení Taste Atlas ovšem dokazuje, že pro většinu labužníků se jedná o pochoutku, na níž nedají dopustit.
Calzone se vyrábí přeložením pizzy na polovinu. Tento nezvyklý tvar údajně získala proto, aby se dala snadno konzumovat za chůze nebo ve stoje. Obvykle je plněna masem, salámem nebo šunkou. Chybět nesmí ani sýr, jako je mozzarella, ricotta, parmezán či pecorino.
9. místo
Rajčatová omáčka, cherry rajčata a buvolí mozzarella, to je pizza Bufalina. Mozzarella di bufala, podle níž pizza získala svůj název, je druh mozzarelly vyráběné z mléka buvola pocházejícího ze středomořské oblasti. Tento sýr je známý svou intenzivní chutí a jemnou texturou. I přes skromný počet ingrediencí tak pizza Bufalina pohladí všechny vaše chuťové pohárky.
8. místo
Osmé místo si vysloužila Pinsa romana. Jedná se o starobylé italské jídlo, které je předchůdcem pizzy, jak ji známe dnes. Hlavní složkou těsta je speciální Pinsa romana mouka, díky níž je těsto vláčné a vlhké. Oproti klasickým pizzám má Pinsa romana oválný, někdy dokonce obdélníkový tvar. Vzhledem k tomu, že hlavní rozdíl mezi pinsa romana a pizzou je v těstě, nikoli v přidaných surovinách, lze ji posypat většinou ingrediencí, jakými jsou rajčatová omáčka, bylinky, mozzarella, salám nebo třeba houby.