Pokud jsi milovníkem pizzy, jistě víš, že najít tu pravou, která tě zaručeně nadchne, není vždy snadné. V tomto článku se podíváme na nejlepší pizzy, které si získaly srdce gurmánů z celého světa.
Gastronomický server Taste Atlas se totiž na pizzy zaměřil. Na základě uživatelských recenzí vytvořil žebříček 92 nejlepších pizz na světě. My ti teď přinášíme přehled top deseti. Některé druhy tě možná překvapí.
10. místo
Hned desáté místo budí kontroverze, získala ho totiž pizza Calzone. Tento jedinečný druh, který se vyznačuje půlkulatým tvarem, někteří gurmáni vůbec neuznávají jako druh pizzy. Vadí jim, že je Calzone častokrát příliš vlhká a je na ní až moc těsta. Hodnocení Taste Atlas ovšem dokazuje, že pro většinu labužníků se jedná o pochoutku, na níž nedají dopustit.
Calzone se vyrábí přeložením pizzy na polovinu. Tento nezvyklý tvar údajně získala proto, aby se dala snadno konzumovat za chůze nebo ve stoje. Obvykle je plněna masem, salámem nebo šunkou. Chybět nesmí ani sýr, jako je mozzarella, ricotta, parmezán či pecorino.

9. místo
Rajčatová omáčka, cherry rajčata a buvolí mozzarella, to je pizza Bufalina. Mozzarella di bufala, podle níž pizza získala svůj název, je druh mozzarelly vyráběné z mléka buvola pocházejícího ze středomořské oblasti. Tento sýr je známý svou intenzivní chutí a jemnou texturou. I přes skromný počet ingrediencí tak pizza Bufalina pohladí všechny vaše chuťové pohárky.

8. místo
Osmé místo si vysloužila Pinsa romana. Jedná se o starobylé italské jídlo, které je předchůdcem pizzy, jak ji známe dnes. Hlavní složkou těsta je speciální Pinsa romana mouka, díky níž je těsto vláčné a vlhké. Oproti klasickým pizzám má Pinsa romana oválný, někdy dokonce obdélníkový tvar. Vzhledem k tomu, že hlavní rozdíl mezi pinsa romana a pizzou je v těstě, nikoli v přidaných surovinách, lze ji posypat většinou ingrediencí, jakými jsou rajčatová omáčka, bylinky, mozzarella, salám nebo třeba houby.

7. místo
Pizza Diavola je druh italské pizzy, který je obvykle pokrytý rajčatovou omáčkou, mozzarellou, pikantním salámem a pálivými chilli papričkami. Černé olivy jsou volitelným přídavkem, který může dodat pizze ještě výraznější chuť.

6. místo
Pizza al taglio je italská pizza, která se peče na obdélníkových plechách a prodává se nakrájená na čtverce nebo obdélníky. Cena může být stanovena buď za plátek, nebo za kilogram. Tento druh pizzy poprvé vznikl v Římě koncem 50. let, kdy byla pokryta olivovým olejem a rajčatovou omáčkou.
Dnes je pizza al taglio oblíbeným pouličním jídlem nejen v Římě, ale i v dalších oblastech Itálie. Při její přípravě je kladen důraz na dlouhé kynutí a kvašení těsta.

5. místo
Pizzette je malá verze tradiční pizzy. Příprava pizzetty je obdobná jako u běžné pizzy – na těsto (v tomto případě se může jednat i o listové těsto) se nanáší omáčky, sýry a další přísady. Obvykle se podává jako předkrm, svačina nebo lehké jídlo. V římských pekárnách je pizzetta často prodávána na váhu. V některých kavárnách ji dokonce můžete dostat zdarma jako součást objednávky aperitivu.

4. místo
Pizza Capricciosa, jejíž název v překladu znamená „rozmarná“, je příznačná svou variabilitou. Její ingredience se liší podle regionu. Obvykle obsahuje rajčata, mozzarellu, houby, artyčoky, šunku, olivy a vejce natvrdo. V některých oblastech Itálie se ale přidávají i kapary, klobásy nebo ančovičky.

3. místo
Pizza Quattro formaggi je italská pizza pokrytá čtyřmi druhy sýra, jak vlastně již sám název napovídá. Tradičně se používá mozzarella a tři další místní sýry, jako je Gorgonzola, Fontina nebo Parmigiano-Reggiano. Výběr sýrů záleží na regionu, kde si Quattro formaggi zrovna dáš. V některých pizzeriích přidávají k sýrům ještě i bazalku a rajčata.

2. místo
Klasika klasik. Druhé místo obsadila Pizza Margherita. Říká se, že v jednoduchosti je krása, a to přesně dokazuje i tento druh. Červená rajčata, bílá mozzarella a zelená bazalka mají připomínat barvy italské vlajky. Své jméno pizza získala po savojské královně Margheritě, které byla pizza v roce 1889 podána. Vladařka si tento druh přímo zamilovala, a tak se její vynálezce Raffaele Esposito rozhodl pizzu po ni pojmenovat.

1. místo
A kdože se tedy stal absolutním vítězem v žebříčku nejlepších pizz? Je to nejikoničtější italský pokrm – Pizza Napoletana. Připravuje pouze z několika základních ingrediencí, a to rajčatové omáčky, česneku a oregana. Tato pizza je známá svou tenkou kůrkou a nafouknutými okraji, které při správném pečení získávají charakteristické „leopardí skvrny“.
V roce 2010 byla pizza Napoletana uznána Evropskou unií jako Zaručená tradiční specialita, což potvrzuje její význam jako jednoho z nejoblíbenějších italských jídel na světě. A jak se říká, pravá pizza Napoletana nevyžaduje žádné další přílohy, pouze originální ingredience.
