Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
17. května 2021 18:31
Čas čtení 4:31
Dominik Vetrák

Recenze: Je 2. série Love, Death & Robots stejně kvalitní jako první nebo jde o zklamání?

FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

2. dávka skvělých animovaných dílů nám místy vyrážela dech.

V roce 2019 jsme se rozplývali nad 18 krátkými animovanými filmy od různých tvůrců a režisérů seriálu Love, Death & Robots. Ten natočili jako antologický, což znamená, že jednotlivé epizody na sebe nenavazují a každá z nich tvoří samostatný příběh.

Vzhledem k počtu originálních a unikátních příběhů, které vyprávěly, jsme byli překvapeni, kolik z nich se nám líbilo. Většině jsme dali palec nahoru, přičemž některé nás doslova ohromili. Byli jsme tedy zvědaví, jak na tom bude druhá série, která vznikala během pandemie. To přímo ovlivnilo možnosti animátorů a studií, ale minimálně z hlediska kvality animace jsme se obávali zbytečně.

Doporučeno
Originální seriál Love, Death & Robots od Netflixu je plný vynikajících animovaných kraťasů s přesahem (Recenze) Originální seriál Love, Death & Robots od Netflixu je plný vynikajících animovaných kraťasů s přesahem (Recenze) 23. března 2019 15:23

Druhá série je totiž, pokud jde o animaci, opět špičkovým seriálem. Hned několik epizod pracuje s tzv. fotorealistickou animací. Ta funguje tak, že pokud bychom nevěděli, že jde o animaci, v některých scénách bychom opravdu nedokázali odhadnout, zda nejde o skutečně natočené scény. Ve většině případů je jasné, že jde o animaci, ale i ta vypadá absolutně špičkově.

Seriál působí svěžím dojmem i díky tomu, že se střídají typy animace. Fotorealistickou animaci vystřídá stop-motion animace, tu zase vystřídá japonský styl animace a designu postav, následně se díváme na klasickou animaci jako z tradičních animáků.

Doporučeno
Tvůrce vizuálních efektů Vlado Valovič prozrazuje, jak dělají počítačové efekty pro Harryho Pottera, Piráty z Karibiku a Aquamana Tvůrce vizuálních efektů Vlado Valovič prozrazuje, jak dělají počítačové efekty pro Harryho Pottera, Piráty z Karibiku a Aquamana 11. května 2021 9:30

Na rozdíl od první série a jejích 18 epizod je nyní epizod jen 8. Dohromady mají něco kolem dvou hodin a kvalitou kolísají od průměrných k úžasným. Každou jednu zhodnotíme zvlášť jednoduchým systémem. Palec dolů znázorní průměrnou či ničím výjimečnou epizodu a palec nahoru zase úžasnou či unikátní epizodu. Věz, že i ty slabší stojí za pozornost, akorát tě neohromí.

První díl se jmenuje Automated Customer Service a zachycuje město plné důchodců, kteří spoléhají na automatizované počítačové a elektronické systémy. Jednoho dne však „přeskočí“ vysavači, který začne ohrožovat paní v důchodu. Následuje tak odlehčená situace à la Skynet z Terminátora, kdy se babička pokouší přežít apokalypsu robotů.

Love, Death & Robots
Zdroj: Netflix

Nápad to není originální a ztvárnění ujde. Nejde o nic speciálního a rychle na tuto epizodu zapomeneš, což je přesný opak toho, co diváci v Love, Death & Robots vyhledávají. V každém případě jde o průměrný animovaný kraťas, takže tě neurazí. Akorát bychom v rámci první epizody po 2 letech očekávali něco údernějšího. Palec dolů.

Druhá epizoda s názvem Ice se zaměřuje na dvojici bratrů žijících na jakési těžební zamrzlé planetě. Starší bratr Sledge nemá oproti svým vrstevníkům nijak vylepšené tělo a cítí se proto odstrčený. Jedné noci se rozhodne vydat na nebezpečný výlet, který ověří nejen jeho odvahu.

Love, Death & Robots
Zdroj: Netflix

Příběhově opět nejde o nic výjimečného, ale animace to vynahrazuje, kdy se hned v několika scénách dočkáš úžasných momentů, které ti nebudeme spoilovat. Animace a některé záběry jsou opravdu nádherné, ale Love, Death & Robots nemá být jen o pozoruhodné animaci. Palec dolů.

Třetí část s názvem Pop Squad se již naplno rozběhla. Zaměřuje se na policejního detektiva v budoucnosti, kdy je plození dětí zakázáno. Lidé jsou nesmrtelní, ale děti mít nemohou. Jde o první skvělou epizodu s hlubším přesahem a animací, která povoluje postavám ukázat divákovi emoce. Navíc atmosférou a dějovým zasazením připomíná Blade Runnera.

Domů
Sdílet
Diskuse