Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
1. června 2021 16:34
Čas čtení 0:46
Adam Novosad

Bělorusko prakticky znemožní občanům odejít ze země. Vycestovat nebude moci téměř nikdo, režim se obává útěků

Bělorusko prakticky znemožní občanům odejít ze země. Vycestovat nebude moci téměř nikdo, režim se obává útěků
Zdroj: Getty Images/Konstantin Zavrazhin
NEWS ALEXANDR LUKAŠENKO
Uložit Uložené

Z Běloruska nebude moci vycestovat nikdo, kdo nemá trvalý pobyt v jiné zemi.

Z Běloruska bude opět obtížnější vycestovat. Státní režim v čele s Alexandrem Lukašenkem se rozhodl zpřísnit pravidla, která musí obyvatelé splnit, pokud chtějí opustit zemi, ale tentokrát půjde o zpřísnění ve snaze zabránit běžným lidem v útěku za hranice.

Nová pravidla způsobí, že za hranice běloruští celníci nepustí nikoho, kdo nemá trvalý pobyt v zahraničí. V praxi to znamená, že pokud chce běžný obyvatel Běloruska vycestovat na dovolenou či za prací, ale nemá v jiné zemi trvalý pobyt, ze své domoviny nebude moci odejít.

Doporučeno
Novináře Ramana Prataseviče nepopraví, budou ho využívat jako zdroj informací (Rozhovor) Novináře Ramana Prataseviče nepopraví, budou ho využívat jako zdroj informací (Rozhovor) 31. května 2021 14:30

Momentálně je prakticky nemožné využít na cestu do zemí Evropské unie nejen pozemní dopravu, ale ani letecké spojení. Evropská unie blokuje běloruský vzdušný prostor, a tak většina letů pozměnila svou trasu tak, aby Bělorusko obcházela, přičemž běloruské aerolinky v reakci na to přestaly létat právě do Evropské unie.

Nejde o první zpřísňování omezení pohybu občanů v zemi, protože od konce minulého roku Bělorusko upravilo podmínky, za jakých mohou stát opustit občané s dlouhodobým pobytem v zahraničí, ale ne s trvalým pobytem.

Doporučeno
Na papíře chudák, v realitě luxus za miliardy. Alexandr Lukašenko si z Běloruska udělal zlatý důl, ukazuje nový dokument Na papíře chudák, v realitě luxus za miliardy. Alexandr Lukašenko si z Běloruska udělal zlatý důl, ukazuje nový dokument 14. března 2021 8:26

Státní režim se již tehdy obával odlivu lidí na Západ, a tak tentokrát – po incidentu s letadlem společnosti Ryanair, ve kterém seděl novinář Raman Prataševič – zareagoval ještě přísněji.

Domů
Sdílet
Diskuse