Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
8. června 2021 13:39
Čas čtení 1:38
Martin Mičuda

Kia konečně ukázala zcela nový Sportage. Vypadá velkolepě, má to ale háček

Kia konečně ukázala zcela nový Sportage. Vypadá velkolepě, má to ale háček
Zdroj: Kia
TECH
Uložit Uložené

Pátá generace oblíbeného SUV se ukazuje světu, zatím ale ne v evropské podobě

Sportage je jedním z nejoblíbenějších SUV na světě, ostatně právě tuto Kiu považujeme za průkopníka v daném segmentu. O to víc jsme čekali na příchod zcela nové, v pořadí 5. generace, kterou nám automobilka v úterý oficiálně představila. Už na první pohled vypadá nový Sportage opravdu velkolepě, jde ale o globální model a jeho evropskou verzi poznáme až v září.

Varianta dostupná na našem trhu bude sice vypadat stejně, měla by však mít kratší rozvor a kompaktnější zadní část karoserie. Kia sice zatím nezveřejnila rozměry karoserie, už podle fotek je ale jasné, že představený model je značně větší než Hyundai Tucson, tedy sourozenecký model, od kterého má být odvozena evropská verze. Tak jako tak mezigeneračně dojde k rozsáhlým optickým změnám.

Kia, Sportage,
Zdroj: Kia

Připrav se tedy na radikální změnu designu, která začíná specifickou přední maskou se zapuštěnými světlomety, a končí neméně svérázným zadkem. Plně LEDková světelná technika disponuje unikátním rozložením modulů, a tedy i světelným podpisem. Širokou přední masku tak ozvláštňují jakési světelné bumerangy, zatímco vzadu si našla místo propojená světla ve stylu elektrického EV6.

Doporučeno
Vyzkoušeli jsme nejrychlejší nové auto za 1 000 000 Kč. Jaký je Leon Sportstourer od Cupry s výkonem 310 koní? Vyzkoušeli jsme nejrychlejší nové auto za 1 000 000 Kč. Jaký je Leon Sportstourer od Cupry s výkonem 310 koní? 25. května 2021 14:30

Při pohledu z profilu je vidět, že nejde o evropskou verzi — prodloužený rozvor s sebou přináší jinak řešený C–sloupek, kde se nachází další okno. To lokální verze pravděpodobně mít nebude. Na rozdíl od sourozeneckého modelu Tucson není po stranách patrné velké členění, Sportage tedy působí elegantnějším dojmem.

Pozornost si zaslouží i interiér, kde zaujme mimořádně hodnotně a moderně působící palubní deska. Centrem palubní desky je specificky zahnutý displej, který slučuje digitální budíky a multimediální displej s velikostí přibližně 12“.

Kia, Sportage,
Zdroj: Kia

Sportage tak v kabině kombinuje prvky elektrického EV6 a většího Sorenta. Kia slibuje kvalitnější zpracování, atraktivní barevné kombinace a plejádu nejmodernějších technologií. Tato slova oficiální fotografie jen a pouze potvrzují, protože Sportage uvnitř skutečně působí velmi zajímavě, až prémiově. 

Po technické stránce je automobilka zatím skoupá na informace, navíc nás bude zajímat zejména evropská varianta, na kterou si musíme ještě pár měsíců počkat. Není však žádným tajemstvím, že technický základ bude pocházet z modelu Hyundai Tucson, už nyní je tedy víceméně jasné, že pohonné jednotky budou velmi podobné. Jejich společným znakem se stane 48V mild–hybridní systém.

Auto bude pravděpodobně pohánět benzínový motor 1.6 T–GDi nebo naftové 1.6 CRDi. Na rozdíl od Tucsonu by měl mít Sportage i motor 2.0 CRDi (s 8stupňovým automatem). Na výběr bude hned několik kombinací, ať už jde o mild–hybrid, full–hybrid nebo plug–in hybrid. V základu se dá očekávat výhradně přední pohon a manuální převodovka, většina motorizací ale přijde s pohonem všech čtyř kol a s automatickými převodovkami (6AT/7DCT).

Kia, Sportage,Kia, Sportage,Kia, Sportage,Kia, Sportage,
Zobrazit galerii
(7)
Domů
Sdílet
Diskuse