Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Tento obsah je sponzorovaný obsah společnosti Procter & Gamble.
10. června 2021 12:00
Čas čtení 2:37
Sponzorovaný obsah

Uplatnění a zaměstnání žen v technických profesích se postupně zvyšuje

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Ženy si vedou v technických profesích stále lépe. Důkazem toho je i rostoucí procento zaměstnanosti žen nejen na běžných, ale i manažerských pozicích.

Se stereotypy se nejčastěji setkáváme právě v pracovním světě. Pracovní pozice by se ale neměly dělit na čistě mužské nebo ženské, ale i dnes můžeš stále najít firmy, které obsazují do IT, vědeckých či technických oborů spíše muže než ženy. A to bez ohledu na jejich předchozí kariérní úspěchy či životopis. 

Například ženy pracující v technických či chemických odvětvích byly ještě před pár lety spíše ojedinělým jevem. Dnes se však naštěstí vše rychle mění a stereotypy či předsudky jdou do pozadí, a naopak, rovnost pohlaví do popředí.

Ženy jsou tak stále častěji obsazovány nejen na IT pozicích, ale také mají mnohem větší šanci uplatnit se a pracovat v odvětvích vědy, technologií, strojírenství či například matematice. Podle údajů UNESCO (UNESCO SCIENCE REPORT towards 2030) je ve světě podíl žen mezi vědci na úrovni 33,3 %. Podíl žen zastávajících seniorní pozice ve vědě v Evropě je však jen na úrovni 11 %.

Zena
Zdroj: Procter & Gamble

Skvělým příkladem trendu uplatnění žen v technickém a chemickém průmyslu je například závod Procter & Gamble Rakona v Rakovníku, kde podíl žen činí 29 %, v managementu továrny je to dokonce 37 %! Společnost Procter & Gamble nabízí v ženám celou řadu příležitostí a celosvětově vytváří se svými dodavateli a partnery pracovní místa pro další desítky tisíc žen – z celkových 95 000 zaměstnanců tvoří 45 % ženy.

„Společnost Procter & Gamble oslovuje svými produkty miliony žen po celém světě a dá se říci, že i díky tomu ženám rozumí. Jsme rádi, že se i při náboru potvrzuje, že se ženy nebojí náročných pracovních výzev, které náš obor s sebou nese a dokáží je velmi dobře řešit,“ říká Yvette Krubl, manažerka korporátní komunikace. 

Dokazuje to i Pavlína Pamánková, kapitálová manažerka pracující ve vedení projektové sekce pro výrobu aviváží a pracích prášků v Rakoně. Shrnuje, jaká byla její profesní dráha: „Začala jsem jako stážistka ve výrobním oddělení pracích prášků. Po roce jsem přestoupila do role projektového manažera v oddělení balení aviváží. Postupem času jsem začala také vést projekty v oddělení Jarů a nakonec i ve výrobě Jarů a aviváží. Dále jsem svoji zodpovědnost takové rozšířila o kapitálový management.“

A dodává, co ji na této práce baví: „Měla jsem a mám tu možnost řešit různorodé projekty včetně zavádění nových iniciativ. Své výsledky pak vidím na pultech obchodů. Naučila jsem se spoustu nových věcí o technologii výroby a balení. Multikulturní a multidisciplinární týmy přináší různé pohledy na řešení problémů v rámci projektů. Každý den je úplně jiný a každý den přichází nové výzvy, úkoly a zážitky. Nesnáším stereotyp a ten tahle práce opravdu nenabízí. Navíc vedu skvělý tím lidí, který mě obohacuje. A největší radost mám, když vidím, jak se mi před očima zdokonalují a práce je baví Stejně tak jako mě.“

Zeny v praci
Zdroj: Procter & Gamble

Kromě toho, že společnost Procter & Gamble podporuje své zaměstnankyně, aby mohly naplno rozvíjet svůj potenciál, spouští také externí projekty, jako Například Women4Business, který nyní běží v některých evropských zemích. Procter & Gamble si je vědom, že dopady koronakrize nepocítili všichni rovnoměrně a že ženy nesly břemeno ekonomických a sociálních dopadů neúměrně.

Podnikající ženy se musely vypořádat s nastalými obtížemi jak v ekonomické oblasti, tak v rodině. Častokrát musely sladit manažerské úkoly se soukromými a rodinnými povinnostmi. V rámci projektu Women4business se proto Procter & Gamble rozhodl podnikatelky podpořit, propojit je a pomoci jim s budování kapacit, financování a novými obchodními příležitostmi.

Další z iniciativ P&G je Future Female Leader, která je každoročně realizovaná v polské Lodži v největší továrně Gillette a druhém největším IT centru. Umožňuje studentkám technických oborů získat přímé zkušenosti užitečné při plánování kariéry v těchto oblastech, a to vše pod vedením manažerů a odborníků společnosti P&G.

„Jsem ráda, že v posledních letech roste zájem žen o kariéru v oblasti technologií nebo výroby. Vidíme, že naše programy, jako je Future Female Leaders, k tomu velmi napomáhají. Účastnice oceňují možnost poznat továrnu zevnitř, prozkoumat její inovace a technologie a kulturu založenou na rozmanitosti a inkluzi. Díky takovým programům se za posledních několik let podíl žen mezi našimi vedoucími pracovníky téměř zdvojnásobil," říká Agnieszka Adamus, personální ředitelka závodu Gillette v Lodži.

Domů
Sdílet
Diskuse