Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
14. června 2021 21:20
Čas čtení 2:18
Daniel Mikolášik

Vězněného Prataseviče přivedli na tiskovku o uneseném letadle. Někteří novináři na protest odešli, prý to bylo divadlo

Vězněného Prataseviče přivedli na tiskovku o uneseném letadle. Někteří novináři na protest odešli, prý to bylo divadlo
Zdroj: ČTK/AP
NEWS ALEXANDR LUKAŠENKO RAMAN PRATASEVIČ
Uložit Uložené

Běloruského novináře prý násilím donutili lhát, myslí si jeho blízcí.

Běloruský novinář Raman Pratasevič, který byl zadržen při vynuceném přistání letadla společnosti Ryanair v Minsku, vystoupil v pondělí na tiskové konferenci svolané běloruským ministerstvem zahraničních věcí.

Konference byla věnována incidentu s letadlem, které 23. května během letu z Atén do Vilniusu donutili přistát v běloruské metropoli kvůli falešné bombové hrozbě. Během přistání Prataseviče zadrželi a momentálně je ve vyšetřovací vazbě. Stejný osud postihl i jeho ruskou přítelkyni Sofii Sapegovou.

Doporučeno
Běloruský novinář Pratasevič se „přiznal“ ve videu, jeho příbuzní a spojenci si myslí, že ho mučili Běloruský novinář Pratasevič se „přiznal“ ve videu, jeho příbuzní a spojenci si myslí, že ho mučili 25. května 2021 16:48

Někteří novináři na protest opustili tiskovku

Jak informoval portál Belaruspartisan.by, Prataseviče dovedli na tiskovou konferenci těsně před jejím začátkem. Podle tohoto portálu nejméně deset novinářů a diplomatů následně demonstrativně opustilo místnost, kde se konala tisková konference.

Jeden z nich, zpravodaj britské veřejnoprávní BBC Jonah Fisher, na své stránce na sociální síti Twitter vysvětlil, že se nehodlá účastnit brífinku, na kterém je Pratasevič z donucení.

Raman Pratasevič
Zdroj: ČTK/AP


Ohledně Pratasevičovy přítomnosti na brífinku běloruský ministr zahraničí Anatol Hlaz uvedl, že „změny v seznamu účastníků byly provedeny na poslední chvíli: dozvěděli jsme se o Ramanově přání komunikovat s médii, našla se legální možnost, jak to udělat, tak je tady“.


Prataseviče přitom zadržují ve vyšetřovací věznici běloruské KGB. Ve svém vystoupení před novináři v sále označil za směšné všechny medializované zprávy, podle kterých ho ve vyšetřovací vazbě zbil Alexandr Lukašenko osobně. „Ani to nebudu komentovat, je to směšné,“ prohlásil Pratasevič.

Domů
Sdílet
Diskuse