Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
25. května 2021 16:48
Čas čtení 1:31
Tímea Krauszová

Běloruský novinář Pratasevič se „přiznal“ ve videu, jeho příbuzní a spojenci si myslí, že ho mučili

Běloruský novinář Pratasevič se „přiznal“ ve videu, jeho příbuzní a spojenci si myslí, že ho mučili
Zdroj: Getty Images/Konstantin Zavrazhin
NEWS
Uložit Uložené

Říká, že je ve vazbě v Minsku, ale policisté se k němu prý chovají korektně.

V neděli 23. května zřejmě na příkaz běloruského diktátorského prezidenta Alexandra Lukašenka odklonili civilní letadlo společnosti Ryanair, které kvůli údajnému bombovému útoku muselo nouzově přistát v Minsku. Po přistání zatkli běloruského novináře Ramana Prataseviče a jeho přítelkyni Sofii Sapeg.

Pratasevič se později ve státní televizi „přiznal“ a řekl, že je v pořádku. Popřel zprávy o tom, že má problémy se srdcem a že je v nemocnici v kritickém stavu. O tom mluvila jeho matka a informaci sdílel například jeho bývalý kolega z opozičního média NEXT. „Spolupracuji při vyšetřování a přiznávám se k organizaci masových nepokojů (po prezidentských volbách) v Minsku. Mohu prohlásit, že nemám žádné zdravotní problémy,“ řekl ve videu, které později sdílela CNN i další média.

Prý jsou k němu korektní

Pratasevič ve videu mluví velmi rychle, zní nervózně, spíná ruce a sedí za jednoduchým stolem, na kterém jsou položeny cigarety. Tvrdí, že je ve vazbě v Minsku, ale policisté se k němu prý chovají korektně.

Běloruský novinář je silným odpůrcem současné vlády a zároveň důvodem, proč odvrátili komerční let Ryanairu. Tento krok již odsoudili v NATO i v EU, evropští lídři se dokonce shodli na nových sankcích pro Bělorusko. Od prezidenta Lukašenka očekávají návrat k demokracii a respektování svobody názorů a svobody médií.

Doporučeno
EU chce nové sankce pro Bělorusko, vykáže jej z evropského vzdušného prostoru. Důvodem je únos letadla s novinářem EU chce nové sankce pro Bělorusko, vykáže jej z evropského vzdušného prostoru. Důvodem je únos letadla s novinářem 25. května 2021 10:24

Lídři členských států EU prohlásili, že přijmou opatření, která zabrání běloruským leteckým společnostem létat ve vzdušném prostoru Unie. Kromě toho přijdou i o přístup na letiště členských zemí. Jde o ostrou a rychlou reakci na incident, který evropští lídři označují za únos letadla a státem podporovaný terorismus.

Domů
Sdílet
Diskuse