Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
25. května 2021 10:24
Čas čtení 1:08
Tímea Krauszová

EU chce nové sankce pro Bělorusko, vykáže jej z evropského vzdušného prostoru. Důvodem je únos letadla s novinářem

EU chce nové sankce pro Bělorusko, vykáže jej z evropského vzdušného prostoru. Důvodem je únos letadla s novinářem
Zdroj: ČTK/AP
NEWS RAMAN PRATASEVIČ
Uložit Uložené

Nová opatření zabrání běloruským leteckým společnostem létat ve vzdušném prostoru EU či přistávat na letištích členských zemí.

V neděli 23. května bylo, zřejmě na příkaz běloruského diktátorského prezidenta Alexandra Lukašenka, odkloněno civilní letadlo společnosti Ryanair, které kvůli údajné bombě na palubě muselo nouzově přistát v Minsku. Po přistání byl zatčen běloruský novinář Raman Pratasevič a jeho přítelkyně Sofie Sapegova.

Pratasevič byl v minulosti šéfredaktorem opozičního média, které kritizovalo běloruskou vládu. Někteří svědci z letadla tvrdí, že novinář měl strach a od momentu, kdy bylo odkloněno letadlo, si myslel, že ho čeká jistá smrt. V souvislosti s touto kauzou se již druhý den schází mimořádný summit EU. Lídři se shodli na dalších sankcích pro Bělorusko; jde o čtvrtý balíček opatření.

Doporučeno
Na palubě letadla Ryanairu se odehrávalo drama. Bělorusko hrozilo pilotům sestřelením, nakonec zatkli novináře Na palubě letadla Ryanairu se odehrávalo drama. Bělorusko hrozilo pilotům sestřelením, nakonec zatkli novináře 24. května 2021 14:16
Domů
Sdílet
Diskuse