Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
30. července 2021 14:30
Čas čtení 8:14
Jakub Paulík

Dobrovolně hendikepovaní: touží přijít o zdravou končetinu nebo ochrnout. Pravdu často neodhalí ani vlastní rodině

Dobrovolně hendikepovaní: touží přijít o zdravou končetinu nebo ochrnout. Pravdu často neodhalí ani vlastní rodině
Zdroj: Neon
ZDRAVÍ
Uložit Uložené
Citlivý obsah
Článek může obsahovat:
  • produkty a služby určené pro osoby starší 18 let
  • sex, nahotu a jiný nevhodný obsah
  • násilí, krev nebo obsah nevhodný pro citlivé povahy
mám nad 18 let (zobrazit obsah)
zpět na hlavní stránkuZpět

Jak jim dokáží odborníci pomoci?

Představa, že jim amputují nohu nebo ruku, je naplňuje radostí. Cítí totiž, že k nim část jejich těla prostě nepatří. Jiní si například přejí, aby od pasu níž ochrnuli nebo ztratili zrak či sluch.

Se svými pocity se přitom rodině a blízkým přátelům svěřují jen velmi zřídka, protože vědí, že pro většinu lidí mohou působit opravdu bizarně a iracionálně. Který člověk by se přece chtěl dobrovolně stát handicapovaným? Co na tuto duševní poruchu říkají odborníci a dá se vůbec léčit?

V tomto článku si přečteš:
  • Proč považují BIID osoby své zdravé končetiny za nedostatek.
  • Jak se muž trpící BIID připravil o vlastní ruku.
  • Zda může amputace skutečně pomáhat.
  • Kdy začnou BIID lidé toužit po takovém handicapu.
  • Co říká psycholožka na amputace zdravých končetin ve zdravotnictví, které nejsou momentálně povoleny.

Amputaci vlastní ruky si předem natrénoval

Jednoruký Jason, jak si sám říká, si vlastnoručně amputoval jednu z rukou a z vlastní vůle se tak stal invalidním. Jeho okolí si ale myslí, že o ruku přišel při nehodě, a tak ho litovali a snažili se mu poskytnout pomoc. Nechtěl jim říct pravdu, protože se bál, že by nedokázali přijmout skutečnost, že to udělal dobrovolně. Ze stejného důvodu vedl v anonymitě i interview pro bme.com.

V rozhovoru prozradil, jak se k tomuto velmi riskantnímu kroku odhodlal. Amputace ho lákala od dětství, neustále na ni myslel, trápil se a nedokázal plnohodnotně žít. „Byl jsem natolik pohlcen nutkáním přijít o ruku, že jsem sotva mohl fungovat,“ uvedl. Až v dospělosti si řekl, že to tak už dál nejde, a začal si o své poruše s názvem Body Integrity Identity Disorder (BIID) zjišťovat více.

Autoři studie, ve které zpovídali 54 BIID lidí, definují tento stav takto: „BIID je vzácná, nepříliš často studována a výrazně utajovaná porucha, při níž existuje rozpor mezi obrazem mentálního těla a fyzickým tělem. Subjekty trpící BIID mají intenzivní touhu amputovat si hlavní končetinu nebo si vážně poškodit míchu, aby ochrnuly.“

„Disponování párem rukou jsem odjakživa považoval za nedostatek — něco, co nebylo správné. Nemyslím si, že jsem měl na výběr. Moje pravá ruka prostě nepatřila k mému tělu,“ objasnil Jason důvody, proč si ji amputoval.

Pahýľ
Zdroj: Wikimedia/A. Kalantar-Hormozi et al.

Jeho život se výrazně zlepšil

Jason ovládal zásady poskytování první pomoci a zpočátku amputaci trénoval na částech zvířat, které koupil od řezníka, aby se mu amputace vlastní ruky vydařila. Při nesprávném postupu by totiž mohl začít silně krvácet, omdlít a zemřít, případně by se pouze zranil a ruka by mu zůstala.

Nakonec si vybral nespecifikovaný velmi ostrý nástroj a připravil se o ruku od zápěstí výše. „Zpočátku pro mě bylo velkým překvapením, jak lehčí je moje předloktí,“ popisoval prvotní pocity. Své rozhodnutí podle vlastních slov nikdy nelitoval a po amputaci se konečně cítil „ve své kůži“.

I když si uvědomoval, že amputování zdravé končetiny nedávalo na první poslech smysl a ve více směrech zkomplikuje člověku život, jeho vnitřní potřeba byla silnější. Teprve poté, co přišel o ruku, se prý všechno v jeho životě pohnulo k lepšímu.

Jason si myslí, že by se amputace pro BIID osoby měly stát součástí zdravotnictví podobně jako změna pohlaví. V současnosti jsou totiž BIID lidé odkázáni na to, aby si poškodili končetiny a lékaři neměli jinou možnost, než jim je amputovat. Druhou možností je, že amputaci provedou sami na sobě, což je však extrémně nebezpečné.

„Pokud není k dispozici jiná účinná léčba a pokud je člověk schopen o sobě racionálně rozhodnout, domnívám se, že by mělo být umožněno takový zákrok podstoupit. Současně bych však dodala, že takovému rozhodnutí by mělo předcházet zvážení možných přínosů i rizik včetně toho, že samotná amputace v některých případech nemusí přinést kýžený pozitivní efekt,“ řekla pro Refresher psycholožka Zdeňka Pospíšilová, která se ve své praxi věnuje primárně BDSM subkultuře a jiným tabuizovaným tématům týkajícím se lidské psychiky.

Mohli by se ale najít i lidé, kteří by chtěli amputací docílit získání finanční podpory od státu, a tak by BIID osobu musel nejprve prozkoumat odborník. Ani u procesu tranzice u transgender osoby se nemůže stát, že by se uskutečnila bez lékařského vyšetření. „Na rozlišení osob s BIID od podvodníků, kteří zvažují amputaci pouze ze zištných důvodů, by měla sloužit diferenciální diagnostika,“ říká Zdeňka Pospíšilová.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 100719 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Jak mohou zdravotníci pomoci BIID osobám.
  • Proč někdy BIID osoby předstírají handicap.
  • Jak se žena trpící BIID dobrovolně připravila o zrak.
  • Zda psycholožka považuje amputaci za vhodné řešení.
  • Co má společného BIID se sexuální motivací.
Domů
Sdílet
Diskuse