Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
27. července 2021 14:30
Čas čtení 8:30
Martin Adam Pavlík

Podívali se do očí smrti, bojovali se závislostí a byli kousek od rozpadu, dnes jsou milionáři. Toto je šílený příběh Metallicy

Podívali se do očí smrti, bojovali se závislostí a byli kousek od rozpadu, dnes jsou milionáři. Toto je šílený příběh Metallicy
Zdroj: Frazer Harrison/Getty Images
HUDBA
Uložit Uložené

Profil metalové legendy, která dnes vyprodává ty největší stadiony, má na kontě deset studiových alb, devět cen Grammy a přes devadesát dalších ocenění.

V jejich repertoáru najdeš zběsilé riffy s agresivním zpěvem, ale i jemné, procítěné balady. Určitě znáš skladby jako One, Enter Sandman, Unforgiven či Nothing Else Matters. Víš ale, co předcházelo jejich napsání a čím vším si prošla kapela, která letos oslaví už 40. výročí? Přečti si šílený příběh drzých metalistů plný vzletů do nebes i tvrdých, bolestivých pádů. 

„Bubeník hledá na jamování další metalové hudebníky,“ zněl inzerát v losangeleském deníku The Recycler z října 1981. Psal ho osmnáctiletý Lars Ulrich, který hrál už od třinácti let na bicí a snil o vlastní kapele. Ačkoli z něj otec chtěl mít tenistu, hudba ho bavila mnohem víc. Na inzerát se ozval dlouhovlasý mladík jménem James Hetfield. Došlo tak k prvnímu setkání. Nikdo tehdy ještě netušil, co všechno odstartuje a že tito dva spolu prožijí čtyři desetiletí na jednom pódiu.

Doporučeno
Nekrofilie ze střední školy. Satanovi obětovali 15leté děvče, které pobodali a opakovaně znásilňovali Nekrofilie ze střední školy. Satanovi obětovali 15leté děvče, které pobodali a opakovaně znásilňovali 19. července 2021 14:28

Rozmazlený a otravný

První setkání ale nedopadlo úplně nejlépe. Ulrich podle Hetfielda divně páchl, byl mírně otravný a v té době nehrál na bicí nikterak slavně. Zpěvák Hetfield v knize Micka Walla s názvem Enter Night: A Biography of Metallica na Ulricha vzpomíná: „Larsův otec byl slavný tenista. Byl na tom dobře. Lars byl rozmazlený — proto i velkohubý. Věděl, co chce, šel si za tím a vždy to dostal, bylo to tak celý život.“

První baskytarista Metallicy Ron McGovney, který byl rovněž účastníkem prvního „inzerátového“ setkání, Hetfieldova slova potvrdil. „To o jeho pachu je pravda. Avšak zalíbil se mně i Jamesovi. Byl jen tak nepříjemně vytrvalý, že si vždy prosadil to své,“ napsal hudebník na Twitteru. Do party hudebníci přidali ještě kytaristu Dava Mustaina a kapela byla na světě. 

Ulrich později prozradil, proč se s Hetfieldem po čase tak sblížil. „Jedna věc, kterou máme společnou, i když pocházíme z různých světů, je to, že jsme oba samotáři. V jižní Kalifornii bylo pro mě těžké najít něco, s čím bych se mohl ztotožnit. Proto jsme se s Jamesem stali tak dobrými přáteli, měli jsme oba sociální problémy, měli jsme problém zapadnout,“ popsal vztah se zpěvákem dánsko–americký bubeník podle Ultimate Classic Rock.

První demonahrávky mladých nadšenců, Whiskey Audition Tape se dvěma cover verzemi a Ron McGovney’s ’82 Garage, byly nahrány na nejpříznačnějším místě pro všechny undergroundové kapely — v garáži. V tomto případě u McGovneyho.

Až pozdější nahrávka No Life ‘Til Leather z roku 1982 znamenala skutečný posun vpřed. Všech sedm skladeb se totiž později objevilo na debutovém studiovém albu s provokativním názvem Kill ’Em All. Vyšlo pod Megaforce Records 25. července 1983.

Alkohol, drogy, násilí a stopka

To už ale v kapele na baskytaru nehrál Ron McGovney, ale mimořádně nadaný virtuóz Cliff Burton, který ohromil například sólovou atmosférickou instrumentálkou Anesthesia (Pulling Teeth). Právě on se podepsal i pod název prvního alba. Kapelu zároveň po odchodu Dava Mustaina výrazně obohatil bývalý kytarista skupiny Exodus a žák Joea Satrianiho Kirk Hammett.

Metallica James Hetfiled
Zdroj: TASR/AP/Jorge Saenz

Technicky špičkového kytaristu a spoluautora několika skladeb Metallicy totiž z kapely ještě před nahráváním alba vyhodili kvůli alkoholismu a násilnickým sklonům. Předcházel tomu ostrý konflikt s Hetfieldem, který skončil vzájemnou rvačkou. To byla poslední kapka. Mustainovo prodávání drog, konflikty a různé excesy totiž komplikovaly ostatním členům život už delší dobu. Kam přišel, tam vyvolával rozruch a problémy.

Jak píše Wall v biografii kapely, podle Ulricha byl Mustaine užitečný zejména tehdy, když se něco náhodou semlelo. Jednou se strhla na večírku s kapelou Armored Saint bitka, kde jeden z členů napadl právě Ulricha. Mustaine se ho zastal a spoluhráče pomstil tak, že zmíněnému agresorovi zlomil kotník.

Doporučeno
12letý syn člena Metallicy prožil fantastický rockový debut. V šlépějích otce zaskakuje basového kytaristu skupiny Korn 12letý syn člena Metallicy prožil fantastický rockový debut. V šlépějích otce zaskakuje basového kytaristu skupiny Korn 19. dubna 2017 14:43

Bolestivá zpověď

Mustaine po odchodu z Metallicy hudebně nezahálel. V roce 1983 založil skupinu Megadeth, které je dodnes frontmanem (zpívá a hraje na kytaru) a která je podobně jako Metallica jednou z nejúspěšnějších metalových kapel v historii (spolu s Metallicou a kapelami Slayer a Anthrax tvoří takzvanou velkou thrash metalovou čtyřku).

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 100803 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Co řekl v bolestivé zpovědi po letech Mustaine spoluhráčům.
  • Jaká tragédie postihla kapelu.
  • Na který koncert vzpomíná Hetfield z celé kariéry nejraději a proč. 
  • Kdo zásadně pomohl Metallice k přelomovému úspěchu počátkem 90. let.
  • Jaký nástupní plat dostal baskytarista Robert Trujillo.
Domů
Sdílet
Diskuse