Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
2. srpna 2021 12:54
Čas čtení 1:35
Vojtěch Vanda

Na cestovatelském semaforu přibývají červené státy. Seznam se rozšířil o Dánsko a Francii

Na cestovatelském semaforu přibývají červené státy. Seznam se rozšířil o Dánsko a Francii
Zdroj: Pixabay/Alexandra Koch
NEWS CESTOVÁNÍ BĚHEM KORONAVIRU
Uložit Uložené

Od pondělí 2. srpna se změnilo zařazení zemí v cestovatelském semaforu. Nejvíce se změny dotkly červených států.

Cestovatelský semafor rozšíří červenou úroveň o dva evropské státy. Od pondělí 2. srpna se mezi ně zařadilo Dánsko a Francie. Dále informovalo ministerstvo zahraničních věcí o pohybu Andorry, která se z červeného stupně zařadila do stupně tmavě červeného. Uvolnění opatření zase rezort zavedl u Velké Británie, Češi mohou na ostrovy cestovat bez osmidenní karantény.

Doporučeno
Od soboty se mění protiepidemická opatření. Změny se dotknou především cestování a nošení respirátorů Od soboty se mění protiepidemická opatření. Změny se dotknou především cestování a nošení respirátorů 30. července 2021 18:33

Už v pátek informoval REFRESHER o prvních změnách cestování pro následující týden. Ty se týkaly dětí od 6 do 12 let, které při návratu ze zemí s vysokým a velmi vysokým rizikem nemusí před cestou absolvovat PCR test a po příjezdu nemusí nastoupit do samoizolace. Jediné, co je potřeba, je nechat je hned po příjezdu otestovat. Pokud je výsledek negativní, nic nebrání jejich zpětnému zařazení do normálního života.

V pátek vláda ještě schodla na skutečnosti, která ulehčí studentům. „Už od soboty 31. července mohou do České republiky přijíždět vysokoškolští studenti i z těch zemí, které jsou na cestovatelském semaforu zařazeny mezi černé země. Aktuálně se jedná např. o Rusko či Indii. Studenti proto mohou žádat o víza. Nadále ale platí, že musí dodržet všechna příslušná pravidla příjezdu do ČR,“ stojí v prohlášení.

Co se týká dalšího rozvolnění, od pondělka není nutné, aby cestující do Velké Británie museli nastoupit do osmidenní karantény. Podmínkou pro neabsolvování samoizolace je ale ukončené očkování, které lze doložit evropským covidovým pasem. Nicméně očkovaní musejí stále podstoupit test na koronavirus, a to jak před cestou, tak po ní. 

Doporučeno
Deset tipů na výlety do přírody po Česku, které tě nebudou stát skoro nic Deset tipů na výlety do přírody po Česku, které tě nebudou stát skoro nic 31. července 2021 12:45

Hlavním opatřením pro cestovatele, které platí od pondělí, je změna barvy u států Dánsko a Francie, ze kterých se staly červené státy. Zařadily se tak po boku Irska, Lucemburska, Malty, Monaka, Portugalska (včetně Azorských ostrovů), Řecka a Kanárských ostrovů (Španělsko), které již jsou v kolonce států s vysokým rizikem nákazy. Při návratu z těchto zemí musí lidé informovat o svém pobytu krajskou hygienickou stanici prostřednictvím příjezdového formuláře, dále před cestou hromadným prostředkem absolvovat antigenní test nebo test PCR, který je potvrzen certifikovanou laboratoří. 

„Po vstupu na území ČR se nejdříve 5. den, nejpozději však 14. den podrobit RT-PCR testu na stanovení přítomnosti viru SARS-CoV-2, pokud orgán ochrany veřejného zdraví výjimečně nerozhodl jinak. Do doby výsledku RT-PCR testu na stanovení přítomnosti viru SARS-CoV-2 je nutná samoizolace,“ uvádí ministerstvo.  Při individuální cestě není třeba test před zahájením cesty absolvovat, nicméně je nutné absolvovat po příjezdu PCR test, a do jeho výsledku být v samoizolaci. 

Do oranžových států byly zařazeny státy Island, Itálie a Švýcarsko. Naopak Lichtenštejnsko se nově zařadí do zelené.

Domů
Sdílet
Diskuse