Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
22. srpna 2021 12:30
Čas čtení 8:55
Tímea Krauszová

Vše, co potřebuješ vědět o pohlavně přenosných infekcích: jak je rozeznat, jak se léčí a co dělat, pokud je nechceš dostat

Vše, co potřebuješ vědět o pohlavně přenosných infekcích: jak je rozeznat, jak se léčí a co dělat, pokud je nechceš dostat
Zdroj: Pixabay/CC0/volně k užití
ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Většina lidí na světě má nějakou pohlavní nemoc, tak proč o tom nemluvíme?

Léto pomalu končí a s ním i naše série o sexualitě. Už jsme mluvili o BDSM praktikách, vyzpovídali jsme lidi, kteří si hrají na zvířátka nebo nosí pleny, a sepsali jsme i podrobný návod, jak začít s dirty talkingem. Tyto tipy sice využiješ i během školního roku, ale pouze v případě, že ti (sexuální) zdraví ještě slouží.

Nelze mluvit o intimnostech, aniž abychom nezmínili i rizika, která s sebou sex přináší, a to i pro ty, kteří mají delší dobu jednoho partnera. V předposlední části se proto podíváme na vše, co je třeba vědět o pohlavních chorobách.

Pokud chceš vidět všechny díly série, která ti nabízí pohled do světa kinků a méně mainstreamových sexuálních praktik, klikni SEM.

V tomto článku si přečteš:
  • Která onemocnění jsou nejrozšířenější u nás.
  • Jak zjistíš, že ti něco je, a kam máš jít, když se chceš léčit.
  • Jak probíhá léčba.
  • Proč se můžeš nakazit i při orálu nebo análu.
  • Která pohlavní choroba vede k rakovině a jak se tomu dá vyhnout.

Nakazit se mohou i děti, panny a lidé, kteří použijí kondom

Pohlavní choroby jsou infekce a přenášejí se většinou při sexuálním styku. Nemluvíme jen o penetračním sexu, může k tomu dojít i při orálním sexu, análním sexu nebo při používání nemytých sexuálních pomůcek. Ani kondom tě nechrání stoprocentně, protože ho často lidé rozbalí až po předehře, což může být pozdě (kvůli kontaktu přímo s tělem).


Pohlavní nemoci se totiž přenáší tělesnými tekutinami (výtok z vagíny, semeno, sliny), ale také kontaminovanými předměty (jehly, stříkačky, klidně i zubní kartáčky či holicí strojky). Nakazit se může i dítě, některé infekce se přenesou z matky během těhotenství.


Nakažený člověk nemusí mít symptomy a může nakazit někoho dalšího.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by DUSTIN HOLLYWOOD (@dustinhollywoodphoto) 

Tyto nemoci nejsou vůbec vzácné a zbytečně se na ně díváme přes prsty. Podle Světové zdravotnické organizace se denně nakazí více než milion lidí. Stovky milionů lidí mají herpes nebo HPV (lidský papilomavirus), přičemž mnohé typy neprovázejí symptomy. Podle WHO má dohromady 376 milionů lidí jednu ze čtyř následujících infekcí: syfilis, kapavku, chlamydie nebo trichonomázu, to platí ve světě i u nás. 

Například slovenské Národní centrum zdravotnických informací eviduje nejvíce nakažených mezi mladými lidmi do 24 let. V roce 2020 došlo k poklesu u několika onemocnění a celkově NCZI evidovalo 1 326 případů nějaké sexuálně přenášené infekce. Takže pokud jsi mladý a vedeš sexuální život, zde se dozvíš všechno, co potřebuješ na bezpečný sex (a udržení svého zdraví).

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Lovability ✨ (@lovabilityinc)

HIV a AIDS

O HIV a AIDS se mluvilo hodně, ale stále se zdá, že jsou informace mezi mladými nepřesné nebo zkreslené. Nejvíce ohroženou skupinou jsou gayové (asi ve čtvrtině případů se infekce přenesla heterosexuálním stykem a asi ve dvou procentech případů šlo o užívání drog). „Slovensko a další státy střední Evropy patří ke státům, kde představují muži mající sex s muži skupinu s nejvyšším rizikem infekce HIV,“ řekla pro Denník N Danica Staneková z Národního referenčního centra pro prevenci HIV/AIDS.

Výskyt HIV a AIDS začaly úřady v Českoslovenku sledovat roku 1985. Ke konci října 2020 bylo evidováno celkově 3841 občanů nakažených HIV. V roce 2020 bylo diagnostikováno 251 nových případů, ve stejném období 18 lidí zemřelo.

Podle WHO lze šíření HIV úplně předejít. Lidé, kteří se aktivně léčí antiretrovirálními léky a používají při sexu kondom, své partnery nenakazí. Tyto léky sice HIV nevyléčí, ale potlačují replikaci viru v krvi a umožňují lidem žít zdravý a plnohodnotný život. Léčba zároveň zabrání přenosu viru na dítě během těhotenství. Léky musí nakažení brát denně po celý život.

Vyzkoušej předplatné REFRESHER+
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 102068 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Kde se můžeš zdarma a anonymně dát otestovat na HIV.
  • Který virus má téměř každý člověk na planetě a jak zjistíš, jestli ses nakazil i ty.
  • Jak se projevují nejrozšířenější onemocnění a při kterém z nich ti hrozí až smrt.
  • Jak se prakticky před pohlavními chorobami chránit.
  • Co dělat, když už ses nakazil, a jak probíhá léčba.
Domů
Sdílet
Diskuse