Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
19. srpna 2021 13:53
Čas čtení 0:45
Kamila Šebestová TASR

Počul si už o kratome? Nová populárna droga ti môže spôsobiť závislosť aj otravu

Počul si už o kratome? Nová populárna droga ti môže spôsobiť závislosť aj otravu
Zdroj: Flickr / Dominic Milton Trott / volně k užití
NEWS
Uložit Uložené

Ide o tropický strom z juhovýchodnej Ázie.

Čoraz viac ľudí na Slovensku užíva drogu kratom. Niektorí z nich si už vypestovali aj závislosť. Okrem závislosti ti môže z častého užívania kratomu hroziť aj otrava a zvýšené riziko pri šoférovaní. 

„Na Slovensku stúpa užívanie novej drogy s názvom kratom. Evidované sú už aj prejavy závislostí,“ varoval hlavný odborník Ministerstva zdravotníctva SR v odbore medicína drogových závislostí Ľubomír Okruhlica.

Táto droga je rastlinného pôvodu a na internete začína byť podobne populárna ako CBD. Slovensko je dokonca treťou krajinou s najvyššou frekvenciou hľadania kratomu na Googli v rámci celého sveta. Najviac ľudí kratom vyhľadávalo v Bratislavskom, Nitrianskom a Trnavskom kraji. 

CBD aj kratom sú u nás legálne a propagované v e-shopoch ako produkty rastlinného pôvodu s pozitívnymi účinkami na psychiku. Na rozdiel od CBD od kratomu môžeš byť závislý.  

Psychiater Centra pre liečbu drogových závislostí Bratislava Richard Pellionis tvrdí, že kratom má v nižších dávkach stimulačný účinok. Ľudia ho užívajú aj z dôvodu depresie, úzkosti, zmiernenia bolesti či samoliečby závislostí. 

Abstinenčné prejavy však nie sú príjemné. Podľa psychiatra pri vysadení kratomu u liečeného pacienta v Centre pre liečbu drogových závislostí pozorovali potenie, nevoľnosť, depresiu či nespavosť. Pacient mal okrem toho aj myšlienky na samovraždu.

Domů
Sdílet
Diskuse