Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej předplatné Refresher+ již od 25 Kč 🤩
včera 5. května 2025 v 17:31
Čas čtení 2:54
Michal Drahný

Tohle jsou nejpopulárnější české potraviny podle turistů. První místo tě nejspíš překvapí

Tohle jsou nejpopulárnější české potraviny podle turistů. První místo tě nejspíš překvapí
Zdroj: Wikimedia Commons / volně k užití
GASTRO GASTRONOMIE
Uložit Uložené

TasteAtlas je platforma, kde turisté mohou hodnotit jídla, která ochutnají na svých cestách. Svoje poznatky na stránku zapisují podle počtu hvězdiček s případným komentářem. My se nyní zaměříme na potraviny z Česka, které jsou nejčastěji hodnocené.

10. Křížaly

„Tato oblíbená česká svačinka se připravuje z jablek zbavených jadřinců a nakrájených na plátky, které se pomalu suší na vzduchu nebo dehydratují v troubě. V závislosti na velikosti a řezu se jejich struktura liší od tenkých a křupavých až po silné a žvýkavé.“ Kdo by si nevzpomněl na prázdniny u babičky a vůni křížal schnoucích na topení. Zdravý doplňek krabičky se svačinou nejednoho školáka.

křížaly
Zdroj: Wikimedia Commons / Matěj Baťha

9. Škvarky

Web říká, že má potravina původ na Balkáně a popisuje přípravu takto: „Tato varianta vepřových škvarků je obvykle domácí a vyrábí se tepelným odsáváním tuku ze sádla. Sádlo se obvykle nakrájí na špalíčky a smaží se ve vlastním tuku, dokud se nerozpustí a v hrnci nezůstanou tvrdé a křupavé vepřové škvarky.“ Tradiční zabijačkový pokrm se u nás servíruje na krajíci chleba, namazaném sádlem a posypaným cibulí.

škvarky
Zdroj: Makovec / Wkimedia Commons
Čti na další straně
Článek pokračuje na další straně
Strana 1 z 4
Domů
Sdílet
Diskuse