Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
23. srpna 2021 6:28
Čas čtení 1:00
Kamila Šebestová

Tým mladých Afghánek loni vyvinul plicní ventilaci z autoodpadu. Teď musely uprchnout před Tálibánem

Tým mladých Afghánek loni vyvinul plicní ventilaci z autoodpadu. Teď musely uprchnout před Tálibánem
Zdroj: Paula Bronstein/Getty Images
NEWS TÁLIBÁN
Uložit Uložené

Devět dívek muselo kvůli svému vzdělání uprchnout z vlastní země.

Afghánkám se podařilo uprchnout do Kataru, kde se dočasně skrývají. Vzhledem k nastupující vládě Tálibánu se obávaly o své životy. Utéct se podařilo devíti dívkám ve věku 15 až 19 let a 25leté učitelce. 

Dívkám se podařilo zachránit i díky práci, kterou v posledních letech vkládaly do robotiky. Prostřednictvím americké organizace Digital Citizen Fund (DCF) tři dny před pádem Kábulu požádaly vládu Kataru o pomoc. „Když jsme slyšeli, že dobudou Kábul, kontaktovali jsme katarskou vládu. Okamžitě začala vyřizovat dívkám víza, aby je dostala z Afghánistánu,“vysvětluje pro BBC jedna ze zástupkyň DCF Elizabeth Schaeffer Brown. „V Kataru se o ně starají velmi dobře,“ dodává.

Budoucnost mladých konstruktérek je sporná. Jisté však je, že do Afghánistánu se jen tak nevrátí. Několik amerických univerzit jim už ale nabídlo stipendia. 

Domů
Sdílet
Diskuse