Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
27. srpna 2021 7:26
Čas čtení 1:15
Tímea Krauszová

Šéf klanu jakuzy dostal trest smrti za objednávky vražd. „Tohoto rozhodnutí budete litovat do konce života,“ vzkázal soudci

Šéf klanu jakuzy dostal trest smrti za objednávky vražd. „Tohoto rozhodnutí budete litovat do konce života,“ vzkázal soudci
Zdroj: Getty Images/Jiangang Wang
NEWS JAPONSKO
Uložit Uložené

Čeká jej trest smrti oběšením.

Šéf klanu Kudo-kai, který spadá pod spletitou síť jakuzy, byl odsouzen k smrti. Soud ho uznal vinným ze čtyř objednávek násilného útoku, jeden z nich skončil smrtí. Satoru Nomura, 74letý člen japonské mafie, odmítá vinu a soudci po přečtení verdiktu řekl, že svého rozhodnutí bude litovat, píší Japan Times.

Mafiáni útočili na civilisty

„Žádal jsem spravedlivé rozhodnutí, ale toto vůbec není spravedlivé. Budete toho litovat do konce svého života,“ vzkázal soudci Nomura, který se proti rozsudku plánuje odvolat. V Japonsku vykonávají trest smrti oběšením.

Kromě Nomury soud odsoudil i dvojku ve vedení klanu Kudo-kai, 65letého muže jménem Fumio Tanoue. Ten dostal doživotí. Podle soudu stáli muži za čtyřmi útoky v minulosti, jeden z nich skončil tragickou smrtí oběti.

Doporučeno
KVÍZ: Poznej, jestli jde o slavné anime, nebo o šílený vymyšlený příběh KVÍZ: Poznej, jestli jde o slavné anime, nebo o šílený vymyšlený příběh 29. listopadu 2023 18:00

První útok se udál v roce 1998, šlo o bývalého šéfa místní rybářské firmy, který měl dopad na stavební projekty. Postřelili ho v ulicích města Kitakjúšú. K dalšímu objednanému útoku došlo v roce 2012, kdy postřelili bývalého člena policejního sboru prefektury Kitakjúšú. O rok později pobodali zdravotní sestru v nemocnici, v níž požadoval zdravotní péči i Nomura. Poslední obětí byl zubař, příbuzný zmíněného šéfa rybářské firmy, jehož bodli v roce 2014.

Podle prokuratury si Nomura zasloužil nejpřísnější trest, protože oběti byli civilisté a neměli žádné mafiánské vazby. Jeho právní zástupce však argumentovali, že Nomura neměl žádný důvod na civilisty útočit. Drží se toho, že jeho klient je nevinný.

Členství v jakuze není v zemi nelegální, jednotlivé klany jsou často i jasně označené a před policií se neskrývají. Jsou v jakési šedé zóně, zejména v poválečném Japonsku udržovali na ulicích pořádek – i když pofidérními způsoby.

Domů
Sdílet
Diskuse