Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
30. srpna 2021 16:30
Čas čtení 2:43
Jakub Paulík

Recenze: Candyman

Recenze: Candyman
Zdroj: Universal Pictures
FILMY A SERIÁLY FILMY 2021 NOVÉ FILMY
Uložit Uložené

Legenda z afroamerického ghetta je zpět.

Dívej se do zrcadla a řekni pětkrát jeho jméno. Candyman, Candyman, Candyman, Candyman, Candyman. Zanedlouho nato se zjeví vysoký muž, jehož poznávacím znamením je dlouhý kabát, zkrvavený hák zapíchnutý v ruce a roj včel. Hororová novinka od producenta Jordana Peela (režie Get Out, Us) dějově navazuje na první část série z roku 1992, ve které jsme poprvé slyšeli mrazivou skladbu od Philipa Glasse. S ní však tvůrci nového Candymana bohužel příliš často nepracují.

V úvodu filmu jedna z postav poví strašidelnou historku, která poukazuje na zápletku první části. Nezasvěcený divák si tak vyslechne, jak se studentka Helen dostala do kontaktu s postrachem jménem Candyman a jaký byl její tragický osud. Retrospektivní pohled do minulosti je kromě slovního převyprávění zobrazený na animovaných postavičkách, což filmu svědčí mnohem více, než kdyby pracoval s provařenými flashbackovými prostřihy.

Candyman
Zdroj: Universal Pictures

Mladý malíř Anthony (Yahya Abdul-Mateen II) se tímto příběhem inspiruje při své tvorbě, čímž nechtěně spustí sérii brutálních vražd. Lidé považují Candymana pouze za legendu a příliš nevěří, že po pětinásobném vyslovení jeho jména na sebe přivolají samotnou smrt. Všichni do jednoho se však mýlí.

Doporučeno
Největší přehled chystaných filmů, které zboří internet. Kdy dorazí nový Pán prstenů? Největší přehled chystaných filmů, které zboří internet. Kdy dorazí nový Pán prstenů? 12. března 2024 8:00

Režisérka Nia DaCosta (Little Woods) postupně buduje napětí a tajemno kolem kultu nadpřirozeného zabijáka. Ten si respekt u diváka získává zejména explicitními vraždami, při kterých nešetří podřezanými krky a litry lidské krve, což je výhodou i nevýhodou v jednom. Původní Candyman totiž dával divákovi větší prostor na jeho fantazii, zatímco nový přestane v určitém bodě chodit kolem horké kaše a divákovi servíruje vše pod nos.

Pozoruhodné však je, že se nesnaží dělat ze záporáka čisté a neměnné zlo, ale v některých případech ukazuje, že jsou vraždy částečně zaslouženou formou odplaty. Fanoušky originálu navíc potěší, že tvůrci do filmu zakomponovali i původního Candymana Tonyho Todda, jehož vražedný pohled je skutečně neocenitelný.

Průměrné hodnocení čtenářů
Tvé hodnocení
Jaké hodnocení bys dal ty?
Zobrazit výsledky
Skrýt výsledky
0/10
Domů
Sdílet
Diskuse