Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Článek už přes tento odkaz není dostupný. Počet bezplatných přečtení přes tento odkaz byl vyčerpaný. Pro dočtení článku si předplať REFRESHER+
3. září 2021 14:30
Čas čtení 8:38
Radim Šlechta

Není problém věci vyhodit, ale zabránit jim v návratu. Minimalismus je nástroj, který mi má usnadnit život, říká minimalista Alvin

Není problém věci vyhodit, ale zabránit jim v návratu. Minimalismus je nástroj, který mi má usnadnit život, říká minimalista Alvin
Zdroj: Se svolením Alvina Korčáka / Jana Dúbravčíková
OSOBNOSTI
Uložit Uložené

Rozhovor s minimalistou Alvinem Korčákem o štěstí, udržitelnosti a životě s málem

Alvin Korčák je český minimalista a autor blogu Minimalisticky.cz. Zabývá se ekologií, sociologií, marketingem i cirkulární ekonomikou a je opozičním komunálním zastupitelem v obci Vranovice na jižní Moravě.

S Alvinem jsme si popovídali o tom, jak vzít jeho heslo „milujte lidi a používejte věci! Opak totiž nefunguje“ za své a proč by každý z nás měl minimalistický způsob života alespoň vyzkoušet. Řeč přišla i na dopady konzumu na planetu, ale i na to, jakou věc Alvin vyhodil a teď toho lituje.

Alvin Korčák
Zdroj: Se svolením Alvina Korčáka / Jana Dúbravčíková

 
Odkdy se člověk může považovat za minimalistu?

Od chvíle, kdy si tak začne říkat. Neexistuje almanach kde se píše, co minimalismus znamená, je to hodně individuální. Člověk může mít patery boty a dvacet triček, někomu stačí jen pět triček. Někdo si tak říká, když žije jen s batohem, což je pro mě docela extrém. Pak je ještě otázka, zda je jeho minimalismus dobrovolný, ale u dobrovolných minimalistů, jako jsem já, záleží jen na chvíli, kdy si tak začnou říkat. 

 
Ty ses takhle označil kdy?

Když jsem o tom začal psát blog (smích). 

 
Zeptám se jinak. Co pro tebe minimalismus znamená?

Minimalismus pro mě znamená životní styl, ale i nástroj, který mi má život usnadnit. Zasahuje mi proto do všech otázek. Kromě počtu věcí i třeba do financí, digitálního prostoru nebo vnímání priorit. Zároveň by ale neměl mít funkci, že bych se měl deprivovat, jen abych byl minimalista.

 
Digitální minimalismus a omezování času na sítích a s mobilem si dokážu představit, co ale znamená minimalismus ve financích?

Znamená kontrolu ve financích. Základ je zbavit se závazků, což u nás není takové terno jako v Americe, kde má každý studentskou půjčku na krku, ale i tady je to první krok. Druhý krok je mít kontrolu nad financemi, nad tím, co nakupuju, za co utrácím, jestli jdu do dluhů a kupuju si věci, co nepotřebuju. No a třetí krok je uvědomění si, že peníze mají sloužit mně a ne já jim, takže třeba vzdělávání se v investování a přesun do toho, kdy mi peníze generují další peníze, a nežiju od výplaty k výplatě.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 102896 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Kdo zneužil minimalismus pro svůj byznys
  • Co se děje s neprodaným oblečením z H&M
  • Proč podle Alvina nadále řetězce vykořisťují své dělníky
  • O karcinogenech, kterými se barví fast-fashion 
Domů
Sdílet
Diskuse