Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Tento článok je PR zpráva spoločnosti Fixshop.cz.
16. září 2021 9:00
Čas čtení 2:28
Sponzorovaný obsah

Zdraví baterie a Android zařízení. Jak zkontrolovat stav akumulátoru?

TECH
Uložit Uložené

Jak zjistit stav baterie?

Znáš to: telefon po 2-3 letech používání sice stále bez problémů plní všechny tvoje příkazy a jeho chod není o moc horší než po vybalení z krabice, rychle však ztrácí energii a ty ho musíš nabíjet dokonce i vícekrát v průběhu jednoho dne. Taková situace je již jasným znakem, že by jsi měl zvažovat výměnu baterie. V opačném případě se může velmi snadno stát, že tě mobil nechá napospas osudu v té nejméně vhodné chvíli.

mobil
Zdroj: Fixshop.cz

Ačkoli jeho reálný stav není na první pohled jasný, zdraví baterie je jedním z nejpodstatnějších faktorů pokud jde o funkčnost smartphonu či jiného elektronického zařízení s akumulátorem. Taková baterie (správně však akumulátor) kterou najdeš i ve svém mobilním zařízení, je na 99,99% typu Li-ion. To znamená například to, že dokáže i na relativně malém prostoru uchovávat množství energie, díky čemuž mohou být naše smartphony stále tenčí a elegantnější. Druhá informace však již tak pozitivní není - Li-ion akumulátory časem degradují. K degradaci přitom dochází bez ohledu na to, zda je akumulátor využíván nebo ne.

Jak si udržet přehled o dlouhodobém stavu akumulátoru?

Pro zjištění reálného dlouhodobého stavu akumulátoru, tj. jakou má reálnou kapacitu při plném nabití, zda je nutná jeho výměna a tak dále, je nutné hledat informaci s označením "Zdraví baterie". Naneštěstí pro uživatele zařízení s operačním systémem Android, tato informace nemusí být pro ně zcela jednoduše dostupná. Jak se k ní tedy dostat?

Pokud vlastníš Android zařízení, máš při hledání informací o zdraví baterie dvě možnosti. První možnost, ačkoli snadnější a rychlejší, nemusí fungovat na každém zařízení. Pro každý případ si ji však i tak ukážeme.

Tato metoda sestává ze 3 kroků:

  1. Otevři číselník
  2. Zadej kombinaci znaků a čísel: * # * # 4636 # * # *
  3. V menu, které se následně objeví, klikni na "Informace o baterii" (Battery Information)
mobil
Zdroj: Fixshop.cz

Druhý způsob je sice trochu složitější, zato však i mnohem spolehlivější. V tomto případě je nutné stáhnout si nejprve vhodnou aplikaci, která informace o zdraví baterie získá z mobilu za tebe. V obchodě Play najdeš takových aplikací obrovské množství, pokud se však chceš vyhnout zdlouhavému vybírání, doporučujeme sáhnout rovnou po AccuBattery. Tato aplikace ti zdarma nabídne všechny důležité informace, a to navíc v jednoduchém a přehledném provedení.

Po stažení aplikace je už postup jednoduchý - stačí ji otevřít a kliknout na záložku Zdraví (Health). Mezi zobrazenými informacemi najdete kromě zdraví baterie i další, také praktické údaje - například reálnou maximální kapacitu (kolik procent z původní kapacity je možné při plném nabití využívat) nebo odhad času, kolik ti při aktuálním používání mobil ještě vydrží.

Zde je důležité poznamenat, že přesnost jednotlivých údajů může být zpočátku mírně nespolehlivá. Aplikace musí pro správné fungování nejdříve sbírat data z několika cyklů a až následně bude schopna poskytovat opravdu přesné a spolehlivé informace.

Jak šetřit zdraví baterie?

Pokud chceš, aby váš smartphone zůstal v co nejlepší kondici po co nejdelší čas, doporučujeme dodržovat následující rady. Ochrániš baterii před zbytečně rychlou degradaci a ušetříte i své finance.

  • Zařízení nevybíjej úplně (až na 0%) a ani jej nenabíjejte na 100%
  • Ideální je udržovat stav baterie mezi 20-40 až 80%
  • Rychlému nabíjení se raději vyhni (tzv. Fast charging)
  • Nevystavuj mobil extrémně vysokým teplotám, zejména během nabíjení
  • Při nabíjení používej pouze originální nebo jinou ověřenou nabíječku a kabel
  • Nenabíjej během noci (na 100%)
mobil
Zdroj: Fixshop.cz

V případě, že zdraví vaší baterie je pod 80%, určitě doporučujeme co nejrychlejší výměnu. Snížíte tak riziko neočekávaného vybití mobilu (co by se zaručeně stalo v tom nejhorším možném okamžiku) nebo jeho poškození v důsledku vytečení nebo nafouknutí akumulátoru.

Tipy jak si ověřit zdraví baterie na vašem smartphonu, jakož i praktické rady k prodloužení funkčnosti akumulátoru nám poskytli odborníci z Fixshop.cz. Pokud hledáte náhradní díly, příslušenství na jejich výměnu, určitě navštiv jejich eshop, kde kromě množství náhradních dílů a příslušenství najdete i praktické rady pro začínající techniky a domácí kutily.

Domů
Sdílet
Diskuse