Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
13. září 2021 17:22
Čas čtení 2:58
Vojtěch Vanda

Bratranec Kendricka Lamara vydal debutové album. The Melodic Blue může přerůst releasy Kanyeho Westa i Drakea

Bratranec Kendricka Lamara vydal debutové album. The Melodic Blue může přerůst releasy Kanyeho Westa i Drakea
Zdroj: Kevin Mazur/Getty Images for Roc Nation
HUDBA BABY KEEM KENDRICK LAMAR
Uložit Uložené

Je to tak. Vizionářská vize Baby Keema je jasně daná.

Ani Donda, ani Certified Lover Boy. Podle některých fanoušků zámořského rapu se albem roku stane deska umělce, který se některým ještě ani neuhnízdil v hledáčku největších hvězd. Byla by ale chyba ignorovat rapera, jenž si říká Baby Keem.

Jak už jsme zmínili, jeho debut, jenž nese název The Melodic Blue, dle kritických hlasů aspiruje na nejlepší rapový počin roku 2021, a to nejen díky tomu, že je podpořen silným hlasem Kendricka Lamara, ale hlavně jeho vlastní originalitou.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený pgLang (@pglang)

Doporučeno
Když jsem šťastnej a nic mě netrápí, dělám boombap, říká Yann Roses. Dva roky mu nebylo psychicky dobře, smazal asi 10 tracků Když jsem šťastnej a nic mě netrápí, dělám boombap, říká Yann Roses. Dva roky mu nebylo psychicky dobře, smazal asi 10 tracků 27. srpna 2021 16:00

Není tajemstvím, že Kendrick Lamar, třináctinásobný držitel Grammy, člen kapely Black Hippy, jeden z nejbližších spolupracovníků Dr. Dre a jediný držitel Pulitzerovy ceny v hudební kategorii na světě, je Keemův bratranec. 

Chemie v rodině funguje věru náramně; spolupráce mezi nimi se dá charakterizovat jako vztah mezi mistrem a učedníkem s tím, že se čeká, že tváří projektů se stane učedník a mistr se přesune do pozadí.

Přesun se odehraje na všech frontách. Podobně jako se vyvíjí jeho vnitřní umělecké já, Lamar v letošním roce ukončí sedmnáctiletou kapitolu v Top Dawg Entertainment posledním albem a očekává se, že následně podpoří vlastní a do nedávna tajný projekt, jak to jen půjde. Stejnou cestou, zdá se, půjde i Keem.

Cesta vede jen na jedno místo. Do prostoru, skrze nějž bude vyprávět spousta jazyků různých národů a zaměření – pgLang. Momentálně se o projektu Kendricka Lamara a Davea Freea (ex-TDE) ví však pouze to, že bude sdružovat umělce ze všech možných směrů i států, přičemž jejich vlastní individuální blaho bude nad blaho společnosti.

Prvním releasem pod tímto projektem je Keemův debut a je třeba dodat, že se nejedná o žádnou ustrašenou desku plnou stereotypů a toho nejmainstreamovějšího soundu, jenž zvedne profit. Keem ujistil všechny posluchače na mixtapu DIE FOR MY BITCH, že se bude experimentovat, vymýšlet nové způsoby, udávat nové směry a hlavně při tom volně dýchat, čehož se držel i nyní.

Šestnáct stop, jejichž délka závisí pouze na tom, jak se umělci chtělo dumat, frázovat a tvořit, jsou nosiči různorodých flow, zajímavých kolaborací a hlavně myšlenek. I tak se ale Keem velice rád vrací i k „povrchním tématům“, jako jsou neustále otravující groupies a s nimi spojená dospělá zábava. Kýžená pomoc s dychtivými fanynkami přichází i od hostů: poprvé v Keemově kariéře se vyskytuje na jeho písni spolupráce, z níž vůbec první byla sloka Travise Scotta na tracku durag activity. Bláznivý debut.

Doporučeno
Recenze: Kendrick Lamar v Praze vyprávěl příběhy beze slov a ukázal, jak má vypadat moderní rapová show Recenze: Kendrick Lamar v Praze vyprávěl příběhy beze slov a ukázal, jak má vypadat moderní rapová show 11. října 2022 21:30

Jako podklad myšlenkám často hrají famfáry, jejichž vibe připomíná dobu „All I Do Is Win“ a bzučivých synťáků, což člověka nutí k zamyšlení, jestli se po deseti letech neblíží další retro vlna. Jiné stopy nicméně mluví zase o něčem jiném – slyšíme experimentální elektro, keemovský piano sample i pop. Jakmile člověk dospěje na konec, uvědomí si, že jestli přichází nějaká další vlna nebo ne, je vlastně úplně jedno – důležité je tvořit a tvořit pravě.

Tracklist:

1. trademark usa (prod. by Scott Bridgeway, Rogét Chahayed, Teo Halm, Frank Dukes & Baby Keem)

2. pink panties (prod. by Baby Keem)

3. scapegoats (prod. by Johnny Kosich, Baby Keem, DJ Dahi & FnZ)

4. range brothers (ft. Kendrick Lamar) (prod. by Ricky Polo, Jahaan Sweet, Dez Wright, Scott Bridgeway, 30 Roc & Baby Keem)

5. issues (prod. by Jahaan Sweet & Baby Keem)

6. gorgeous (prod. by Cardo, Jahaan Sweet & Baby Keem)

7. south africa (prod. by Baby Keem & Bēkon)

8. lost souls (prod. by Jahaan Sweet, Scott Bridgeway & Baby Keem)

9. cocoa (ft. Don Toliver(prod. by Scott Bridgeway, Jahaan Sweet & Baby Keem)

10. family ties (ft. Kendrick Lamar) (prod. by Kendrick Lamar, Baby Keem, Cardo, Outtatown, Roselilah, Deats, Jasper Harris & Frankie Bash)

11. scars (prod. by Beach Noise, Scott Bridgeway, Jahaan Sweet & Baby Keem)

12. durag activity (ft. Travis Scott(prod. by SuperDuperBrick)

13. booman (prod. by Baby Keem)

14. first order of business (prod. by Baby Keem & Jahaan Sweet)

15. vent (prod. by Johnny Kosich, J.LBS, Sounwave, DJ Dahi & Baby Keem)

16. 16 (prod. by DJ Dahi & Jeff Kleinman)

 

Neradi bychom zapomněli ještě na sloky, které svému bratranci věnoval K-Dot. Hlavně na tu v tracku family ties, což byla jejich první oficiální spolupráce na tracku, která vyvolala rozruch věru pořádný: pouze na Spotify zaznamenal 33 milionů přehrání, které přebijí pouze 44milionová spolupráce se Scottem.

Doporučeno
10 zahraničních raperů, kteří budou v roce 2021 nejvíc hot 10 zahraničních raperů, kteří budou v roce 2021 nejvíc hot 31. ledna 2021 10:04

Doporučujeme si album poslechnout. Přeci jen jsme za Keema orodovali již na konci ledna, kdy jsme jej zařadili mezi 10 zahraničních raperů, kteří budou v roce 2021 nejvíc hot. Jak to vypadá, směřuje k tomu, aby si svůj post obhájil.

Domů
Sdílet
Diskuse