Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
15. května 2024 v 13:00
Čas čtení 8:02
Vojtěch Vanda

Rapová válka Drake vs. Kendrick Lamar skončila, přinesla nevídanou hru slov, skryté dítě i krev. Kdo je vítězem?

Rapová válka Drake vs. Kendrick Lamar skončila, přinesla nevídanou hru slov, skryté dítě i krev. Kdo je vítězem?
Zdroj: Prince Williams/Wireimage Jason Koerner/Getty Images
HUDBA DRAKE KANADA KENDRICK LAMAR RAP SPOJENÉ STÁTY AMERICKÉ (USA)
Uložit Uložené

Minule jsme skončili v situaci, kdy Kendrick Lamar počkal na vydání kolaborace Futura a Metro Boomina We Don't Trust You a zřetelně odpověděl na bar J. Colea z písně First Person Shooter. No a pak se děly věci.

Velké beefy mohou znamenat i velké problémy. A to nemyslíme jen profesní, osobní nebo byznysové. Může jít o mnohem víc. Ostatně to jsme si minule připodobnili na snad nejznámějším světovém rapovém beefu mezi 2Pacem a Biggiem Smallsem. Smrt často číhá za rohem.

Někteří lidé se pokusili dovést do krajnosti i nynější rapovou roztržku mezi Drakem a Kendrickem Lamarem. Ze sporu, jak se dosud zdálo, se stal boj o přežití, když neznámá osoba spustila střelbu u Drakeovy vily a způsobila vážné zranění členovi jeho ochranky. Jak to, že z přetahované za mikrofonem jde najednou o holé přežití?

Vraťme se o pár týdnů zpátky.

Toto je druhý díl série Rapová občanská válka: Kendrick vs. Drake mapující beef mezi dvěma rapovými megahvězdami. První díl o historii jejich vztahu najdeš zde.

Čas na beef

S vydáním Lamarovy sloky na tracku Like That se nejrychleji vypořádalo opomíjené „třetí kolo u vozu“, které však vyvolalo celý konflikt. Asi je troufalé nazývat J. Colea třetím do dvojice, ale v této situaci to tak rozhodně bylo. Potvrdil to i tím, jak se později zachoval.

Doporučeno
IT'S LIT! Travis Scott přivezl do Prahy moshpit, plameny a skvělou energii (Reportáž) IT'S LIT! Travis Scott přivezl do Prahy moshpit, plameny a skvělou energii (Reportáž) 19. července 2024 v 14:00

Hned 5. dubna vydal desku Might Delete Later, na níž jako poslední stopa figuruje píseň 7 Minute Drill. Přestože má stopáž jen lehce přes tři a půl minuty, snažil se na ní nadělit, jako by měla těch minut sedm. Diss to ostatně nebyl špatný; Kendricka podusil v coleovském lyricky propracovaném stylu a jako třešničku označil desku To Pimp A Butterfly za „nudnou“, přestože je obecně brána jako to nejlepší, co vůbec vydal.

Co se ale nestalo. Místo rapového hájení místa pod sluncem přišlo „stažení ocasů“. J. Cole se ani ne 48 hodin po vydání alba a tracku omluvil za to, že jej vydal. Prohlásil, že to, jak se zachoval, „není v souladu s jeho přesvědčením“ a že jeho reakce byla „nejtrapnější sr**kou, kterou kdy udělal“.

Údajně měl ze své reakce takové nervy, že track smazal, veřejně uvedl, že nechá Kendricka, aby do něj zavrtal tolik peprných slov, co se jen vejde, a že se zpátky neohradí. Tolik k jedinému Drakeovu spojenci. 

Přitom 7 Minute Drill si nevedl vůbec špatně. Za ani ne týden nasbíral jen na Spotify skoro 16 milionů přehrání, což jsou královská a jen tak nedosažitelná čísla. 

Odtud také započalo Drakeovo tažení. Na svého kolegu navázal diss trackem, který však nedropnul oficiální cestou, ale leakem, který světu zprostředkovala jedena z nejčinnějších a zároveň nejkontroverznějších postav zámořského rapu, DJ Akademiks. Rodák z Jamajky se proslavil jako youtuber informující o válce v chicagských ulicích mezi gangy z O-Blocku, Tookaville a hvězdami drill music, jako je Chief Keef nebo King Von. Blízko měl také ke kontroverznímu 6ix9inovi nebo právě Drakeovi.

Doporučeno
„Děda“ Eminem není pro mladý. The Death of Slim Shady skrývá jeho strach z generačního posunu „Děda“ Eminem není pro mladý. The Death of Slim Shady skrývá jeho strach z generačního posunu 16. července 2024 v 13:00

Odpověď na Lamarovo Like That přišla v písni Push Ups. Zde je nutné zmínit, že se Kanaďan nepustil pouze do Kendricka, ale i do velké řádky umělců, kteří s ním nejsou úplně zadobře. Nikoho každopádně nenechal na pochybách, kdo je hlavním cílem – coverem počínaje (Lamar má nohu velikosti US 7 a je obecně malý) a jeho hudebními úspěchy konče.

Přesto se vyjadřuje k The Weekndovi, Futurovi, Metro Boominovi, Ricku Rossovi i ke Kendrickově snoubence Whitney Alford. Lamarova životní partnerka, která se začala svým osobním životem pyšnit na sociálních sítích teprve nedávno, byla také diskutovanou obětí domácího násilí ze strany svého partnera, což Drake akcentoval s tím, že naznačil, že ona sama Lamara podvedla.

Pokud se Drake snažil šlápnout Kendricku Lamarovi na kuří oko, povedlo se mu to nyní. Na rozdíl od druhého pokusu. 

V návaznosti na Push Ups totiž vyšel i track Taylor Made Freestyle, v němž si Drake pomocí umělé inteligence nechal změnit hlas tak, aby zněl jako zesnulý 2Pac a stále žijící Snoop Dogg (?). Oba se v textu snaží Kendrickovi vnuknout témata na odpověď, jelikož Lamar okamžitě nezareagoval. Vyzývají jej, aby rapoval o tom, jak má Drake rád mladé dívky a jak to musí být pravda, protože to slyšel v podcastu Joea Buddena, jak do něj musel vstoupit 2Pacův duch, protože vstupuje jen do malých mužů, a tak dále.

Kritika tento krok neocenila. Ale zatímco Snoop Dogg se AI sloce jen zasmál na sítích, 2Pacův management poslal předžalobní výzvu za výše zmíněnou změnu hlasu, kvůli které musel Drake track stáhnout. Největší „L“ každopádně získal nakonec proto, že tento krok byl jednoduše cringe. 

Kendrickova odpověď

Trvalo 19 dní, než Kendrick Lamar odpověděl. Ale stálo to za to.

Fanouškům se po dnech zesměšňování a upřednostňování Drakeova bodavého lyrického umu, který nelze nijak popřít, dostal do uší diss track od člověka, který svou rapovou vyřídilkou dokázal, že i rapper může získat Pulitzerovu cenu.

Doporučeno
Kontroverzní Project 2025: Co čeká Ameriku v případě zvolení Donalda Trumpa? Kontroverzní Project 2025: Co čeká Ameriku v případě zvolení Donalda Trumpa? 11. července 2024 v 16:02

V písni euphoria (pojmenované stejně jako seriál HBO, jehož byl Drake producentem) s uklidňující a měkkou instrumentální linkou svému sokovi vyčinil, že si o jeho rodině vymýšlí lži, a vzkázal mu, že by měl přestat, pokud nechce, aby o něm řekl pravdu. Pak přišel instrumentální switch-up jako z přelomu milénia a střelba ostrými.

Lamar se opřel o Drakeovu vyspělost a příslušnost k černé muzice i vzhledem k tomu, že Drake není z úplně černošské rodiny a ani nemá podle Kendricka dostatečný respekt, který mu je jen uměle přifukován lidmi s respektem opravdovým. Tvrdí, že si to o něm myslí spousta lidí. Vyčetl mu také to, že mu s Push Ups pomáhali ghostwriteři, tudíž ten beef nemůže být logicky 20 vs. 1, jak původně zmínil v dissu.

Závěrem bohužel zazněla „čtyřka“, která úplně dobře nezestárla.

Nemluv o rodině, bráško,

mohli bychom jít do hloubky, bráško,

mluvíš o mně a mé rodině, bráško?

Někdo ze tvé rodiny může krvácet, bráško.

volný překlad sloky Kendricka Lamara z tracku euphoria

Když si každý myslel, že přišla řada na Drakea, přišla od Lamara dvojitá nálož. Diss track 6:16 in LA, který opravdu vyšel v 6:16 v Los Angeles, se zaměřil na Drakeovu „rodinu“ (i když lidé začali na internetu samozřejmě konspirovat o dalších podprahových zprávách – 16. června, na kanadský Den otců, se narodil 2Pac; biblický verš 6:16 z knihy Jeremiášovy atd.).

Doporučeno
Top outfity rapperů z Hip Hop žije. Yzomandias, Calin nebo Ektor v Gallery Dept., timberlandu i rolexkách Top outfity rapperů z Hip Hop žije. Yzomandias, Calin nebo Ektor v Gallery Dept., timberlandu i rolexkách 5. července 2024 v 8:00

Konečné vyznění hovořilo zejména o lidech, které má Drake kolem sebe. Kendrick tvrdí, že se jedná o „moles“, krtky, v Česku bychom řekli krysy, kteří vynáší informace bez jeho vědomí. Že jej jeho nejbližší nesnáší a že mu vlastně přejí neúspěch.

Pomyslel jsi někdy na to, že OVO pracuje pro mě?

Fejkový šikanista, ty nesnáším, musíš být hrozný člověk.

Všichni ve tvém týmu si špitají, že si to zasloužíš.

volný překlad sloky Kendricka Lamara z tracku 6:16 in LA

Jak se ukázalo, Drake na podobnou reakci čekal a ještě ve stejný den vydal diss track Family Matters, v němž se znovu opírá i do dalších dříve zmíněných interpretů. Na sedm a půl minuty dlouhé stopě, kterou doprovází vizuál se sešrotovaným legendárním automobilem z coveru Lamarova alba Good Kid, M.A.A.D City, například označuje The Weeknda za gaye a vysmívá se A$AP Rockymu za to, jakým stylem se obléká a že má dítě. Což jsme úplně nepochopili.


Kendrickovi vzkazuje, že se děti mohly dát stranou, ale že je jeho chyba, že se o nich bude zmiňovat. Lamar má se svou snoubenkou dvě děti, syna a dceru. Drake v dissu tvrdí, že slyšel, že minimálně jedno z nich není jeho, ale Kendrickova dlouholetého přítele, bývalého prezidenta TDE a spoluzakladatele PGLang Davea Freeho.

Ať už jsou tato tvrzení pravdivá, nebo ne, situace nabírala obrátky. Drake vydal velmi dobrou odpověď a hodil Lamarovi rukavici.

Házej prdelí pro Drakea, teď házej zdarma tou prdelí (for free, pozn. red.).

Jo, jo, takhle to nemyslím, mluvím o svém bráchovi Daveovi.

 volný překlad sloky Drakea z tracku Family Matters

Vendeta

Takže ano, osobní bary začínaly být osobnější a tvrdé bary tvrdší. Jenže nezapomeňme, že se tady bavíme o rapové smetánce, o nejlepších z nejlepších, prostě crème de la crème. A proto pouhých 30 minut (!!!) od vydání Family Matters přistál na Kendrickově kanálu track s názvem meet the grahams.

Jestli můžeme něco označit jako vynikající diss track, je to tato doslovná demolice kanadského rappera. Kendrick Lamar přistoupil k odvetě velmi kreativně a v tracku věnoval čtyři „dopisy“ členům Drakeovy rodiny včetně Drakea samotného (Aubrey).

Doporučeno
Jak se z chudé dívky s depresemi stala ikona pro celý módní svět. Kdo je milionářka Emma Chamberlain? Jak se z chudé dívky s depresemi stala ikona pro celý módní svět. Kdo je milionářka Emma Chamberlain? 10. června 2024 v 14:00

V textu padla spousta méně nebo více závažných nařčení například z toho, že je Drake závislý na antidepresivech a steroidech, chová se predátorsky k ženám, jeho spolupracovníci z OVO jsou sexuálními devianty a i on sám je pedofil nebo že se Drake nechal počůrat od přítele rappera T.I. (což T.I. sám zmínil v tracku z roku 2020 We Did It Big).

Hlavním sdělením však bylo to, že Drake skrývá před světem své další dítě, jedenáctiletou dceru. A zde bychom se rádi zastavili.

Lhal jsi o svém synovi, lhal jsi o své dceři, co?

Lhal jsi o dalších dětech, které tam někde doufají, že přijdeš.

Lhal jsi o jediném umělci, který ti mohl pomoct.

M*dat rap battle, tohle je tvůj dlouhodobý boj sám se sebou.

volný překlad sloky Kendricka Lamara z tracku meet the grahams

Není to totiž poprvé, co svět diskutuje o existenci Drakeových dětí. Už dřív se ukázalo, že lidé kolem Kanaďana neumí úplně držet jazyk za zuby. V roce 2018 se Pusha T, člen G.O.O.D. Music a přítel Kanyeho Westa, objevil v podcastu Joea Buddena, kde se bavili právě o tom, kdo mu prozradil, že Drake má dítě. Mluvíme o jeho dříve taktéž skrývaném synu Adonisovi.

„Všichni říkají Kanye. Jenže to nebyl Kanye. Byl to 40,“ zmínil Drakeova bývalého dvorního producenta Noaha 40 Shebiba, který si údajně často pouštěl pusu na špacír. Prý i s holkou, kterou si vzal na jednu noc. Také proto v roce 2018 Drake prohrál svou jedinou rapovou přetahovanou právě s Westovým chráněncem.

Internet vybuchl. Tolik nových informací od skrývání dalšího dítěte k samotnému coveru tracku, na němž mají být opravdové věci ukradené Drakeovu otci (s pravými recepty na rapperovy prášky a účty za excesivní utrácení za šperky), se dá jen těžko trumfnout. Track navíc prakticky zastínil Kanaďanovu odpověď.

Drake se pokusil na svém Instagramu vyvrátit existenci své dcery, o ostatních věcech se každopádně nezmínil.

Reálná krev

Lamar nechtěl nic nechat náhodě a vydal ještě třetí track. Pomyslnou tečku za celou tahanicí měl přinést diss Not Like Us s coverem, na němž je letecká fotka Drakeovy torontské rezidence s desítkou ukazatelů využívaných v aplikaci pro sexuální predátory.

Ale zatímco píseň meet the grahams byla těžkou ránou na solár, Not Like Us je oproti ní takový čardáš na oponentově rakvi. Ostatně píseň už koluje nejen po hitparádách jako nejposlouchanější ze všech dissů, s čímž výrazně pomohl i sample beat od DJe Mustarda.

Doporučeno
„Feťák atmosfér“ Paulie Garand prý s novým projektem přechází do jiné éry. Podle nás ale dealera nezměnil „Feťák atmosfér“ Paulie Garand prý s novým projektem přechází do jiné éry. Podle nás ale dealera nezměnil 24. května 2024 v 13:00

I významově, v porovnání s předchozím trackem, se jedná o přímočarou a odlehčenější vysmívačku s cílem vykřičet do světa, že Drake a jeho lidé jsou pedofilové a že se rapper snaží jen přiživit na černošské kultuře.

Drakeovi samozřejmě nezbylo nic jiného než se pokusit odpovědět, což podnikl posledním diss trackem této série. THE HEART PART 6 má jako cover screenshot emoji černého srdce Davea Freeho z fotky jednoho z dětí Kendricka Lamara. V tomto duchu se prakticky nese celá odpověď.

„Tvé dítě není tvé dítě. Jo, a taky nejsem pedofil. Protože jsem na to moc slavný. A taky bych to nikdy neudělal.“ Tak nějak zněla Drakeova obhajoba. Nicméně kromě toho, že nachytal Kendricka na nějakých pokryteckých švestkách kvůli trackům, které nesmazal, se prakticky očistit nedokázal.

I když se zdá, že tohle by byl ideální závěr, tedy vítěz je tak nějak znám (Kendrick) a písně už se nevydávají (oba interpreti po týdnu nepřímo uvedli, že další tracky nevyjdou), konec růžový být nemůže.

Den po vydání Drakeova diss tracku proběhla výše zmíněná střelba na jeho dům, při níž byl postřelen a v kritickém stavu odvezen do nemocnice člen ochranky. Údajně se tak stalo při střelbě z jedoucího auta. A nebyl to jediný incident; během posledního týdne se minimálně dva další lidé měli snažit vloupat do Drakeovy vily, na kterou Lamar upozornil.

Doporučeno
Čtrnáctiletého chlapce umučili, protože hvízdl na bělošku. Velcí čarodějové z Ku-klux-klanu šíří nenávist i dnes Čtrnáctiletého chlapce umučili, protože hvízdl na bělošku. Velcí čarodějové z Ku-klux-klanu šíří nenávist i dnes 24. května 2024 v 11:00

Buďme tedy rádi, že to dopadlo, jak to dopadlo. V USA nyní vznikají malé roztržky, které se snaží buď si trochu ukrojit (Soulja Boy vs. Drake), nebo navázat (The Game vs. Rick Ross) na tento beef. Ani zdaleka ale nemohou mít takovou šanci na úspěch.

Doufejme tedy, že nakonec vyhrál rap samotný. Dokazují to výsledky žebříčku Billboard Hot 100, kde hned čtyři místa z deseti zaujímají diss tracky (3 Kendrick vs. 1 Drake). Ostatně tento poměr by vystavil spravedlivé skóre.

Domů
Sdílet
Diskuse