Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
27. srpna 2021 16:00
Čas čtení 6:09
Vojtěch Vanda

Když jsem šťastnej a nic mě netrápí, dělám boombap, říká Yann Roses. Dva roky mu nebylo psychicky dobře, smazal asi 10 tracků

Když jsem šťastnej a nic mě netrápí, dělám boombap, říká Yann Roses. Dva roky mu nebylo psychicky dobře, smazal asi 10 tracků
Zdroj: se svolením Yanna Rosese
HUDBA ČESKÝ RAP FRESH RAP
Uložit Uložené

Srpnový Fresh Rap bude zase trochu o něčem jiném.

Bylo tu trochu ticho. Klid po pěšině ale neznamená, že by se nepracovalo. Fresh Rap si dal malou pauzu, ale vrací se ve velkém stylu, což je situace, ve které se nachází i náš interpret za měsíc srpen. Jak se dozvíš z článku, který následuje, přerovský talent Yann Roses je více než připraven na to vrátit se zpátky do playlistů svých fanoušků s novými věcmi.

Cesta byla ale dlouhá. Nechtělo to totiž jen prsteny, granáty a safírovej chain, ale hlavně čas na to se vyrovnat se vším, co se v životě děje. Sám Denis Jan, jak, možná překvapivě, zní křestní jména interpreta, poznal, že čas na to se vrátit zpátky, přichází nyní. A i když možná nepůjde o tak obrovský boom jako v případě songu Safíry a Granáty, který jistě znáš, bude to stát za to.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený 𝖄𝖆𝖓𝖓 𝕽𝖔𝖘𝖊𝖘 🌹 (@yannroses)

Jeho styl je totiž odlišný. Nenaskakuje nutně na vlnu emo trapu, který je dneska prakticky mainstreamem, což je možná i tím, jakým způsobem byl hudebně ovlivňován již od mala. Dvaadvacetiletý student z Přerova, jenž se nyní již tři roky vzdělává v hlavním městě, se, jak už to tak u velkých talentů občas je, k rapu dostal náhodou.

Doporučeno
Paranoia se někdy vyplatí. Yzomandias odměnil fanoušky EPčkem, na kterém se konečně hudebně posunul Paranoia se někdy vyplatí. Yzomandias odměnil fanoušky EPčkem, na kterém se konečně hudebně posunul 15. dubna 2024 14:00

„Muziku jako takovou jsem objevil asi v jedenácti, kdy jsem začal hrát na akustickou kytaru. Ve čtrnácti jsem si pořídil elektriku a v patnácti jsme s kámoši založili punk-rockovou kapelu, kde jsem zpíval a hrál doprovodnou kytaru,“ popisuje své úplné začátky. O rapovou hudbu zavadil až s občankou v peněžence, do té doby koketoval snad se všemi ostatními žánry.

Expert na Nirvanu

„Prošel jsem si reggae, old school rapem, metalem, rockem, psychadelic rockem, punk/punk-rockem až ke grungei, který mě ze všech hudebních stylů nejvíc ovlivnil. Konkrétně Melvins, Mudhoney a obecně scéna kolem Seattlu v 80. až 90. letech,“ upřesňuje hudební influenc mladý interpret. Ať už to zní jako ohrané klišé, jeho nejoblíbenější kapelou je Nirvana, na kterou je expert.

„Vím, že to bude znít ohraně, ale fakt mám koupený všechny alba, přečtený knížky, naposlouchaný veškerý rozhovory, dema a nepoužitý nahrávky. Kurt Cobain byl a je moje největší hudební inspirace a ikona. Celou pubertu jsem chtěl mít takový koncerty jaký měli oni. Ta energie, ta surovost, nasranost a euforie,“ vysvětluje, proč jej kapela, jejímiž nejznámějšími členy jsou ještě Krist Novoselic a David Grohl, tak baví.

Yann Roses
Zdroj: se svolením Yanna Rosese

Mix žánrů jej však v té době navedl i k rapu, a když se mu rozpadla kapela, psaní písniček s kytarou se přetavila v rap za mikrofonem. Podíl na tom měl kamarád z kolektivu DON'T ASK ME, který si říká Naplutu. Zvuk soundcloudových raperů ovlivnil jeho vnímání, které dohromady s láskou k old schoolu vytvořilo alterego, jehož vznik a smysl nejspíš zůstane, kvůli osobním záležitostem, navždy skrytý.

Doporučeno
Yzomandias, Nik Tendo či TK27. Který český rapper má nejlepší módní vkus? Yzomandias, Nik Tendo či TK27. Který český rapper má nejlepší módní vkus? 26. února 2024 16:00

A i kvůli otevřenosti k jiným žánrům je, na naši dobu, jedinečný i jeho vibe, mluvíme-li o těch, kteří se snaží prorazit. Čistokrevně rapový totiž není. „Tím, jak jsem si v průběhu života prošel tolika hudebními styly, je pro mě těžký definovat jeden, kterýho se chci držet,“ sděluje. V mládí poslouchal například i rock’n roll z 50. až 70. let, Elvise, Dion, nyní mu do noty hrají třeba němečtí 187Strassenbande či italský Capo Plaza. Vlastní styl by však přirovnal k americkému Terroru Reidovi, jenž si také říká Getter. 

„Upřímně, moje hudba vychází z mojí nálady a psychického rozpoložení. Když jsem šťastnej a neděje se nic, co by mě trápilo, dělám boombap. Jindy se zase cítím tak, že dělám jen grunge/punk-rock a vykřičím se u toho. No a někdy je mi prostě špatně a smutno a tak dělám zpívaný písničky jako třeba Sérum,“ doplňuje.

Safíry a Granáty jsou štěstí

Český rap, tak jak jej od něj známe, ale nepřišel „na první dobrou“. Yann Roses se nejprve zahřál texty v angličtině, jelikož mu šli psát lépe. Prý to mělo na lokální úrovni poměrně ohlas. „Tak jsem pokračoval, pak jednoho dne napsal z pr**le 3 písničky česky a bum – Safíry a Granáty,“ zmiňuje, jak vygradovalo jeho snažení.

Oblíbenost svého největšího hitu, jenž pouze na Spotify a YouTube dosahuje prakticky dvou milionů přehrání, je mu záhadou. „Absolutně naprosto totálně nechápu,“ říká, „všem se to strašně líbí a já si říkám, jakej jsem byl výmaz. Ale to tak asi bude se mnou vždycky.“ Podle jeho slov si svou největší pecku boombapovějšího charakteru už dva roky nepustil„Když jsem to psal tak mi nebylo dvakrát nejlíp psychicky, hodně prášků a špatných myšlenek,“ dodává. „Je to takovej mix – klasika, čeho bych chtěl dosáhnout a jak se mít, ale zároveň je v tom ta nespokojenost sama se sebou,“ objasňuje.

Minikompilaci Roses Like a Wine ale tvoří i track Pro Tebe, který je pro rapera signifikantním. „Pro Tebe, na to jsem hrdej. Taková moje malá Polly,“ odkazuje na song číslo 6 z alba od Nirvany Nevermind, která je často, kvůli příběhu odkazujícímu na brutální znásilnění mladé dívky, označována za nejtemnější track kapely.

Doporučeno
KVÍZ: Poznáš české a slovenské rappery podle outfitu? KVÍZ: Poznáš české a slovenské rappery podle outfitu? 1. února 2024 8:25

Inspiraci k tvorbě bere přerovský rodák z vlastního života, což je v asociaci s Polly poměrně husí kůži nahánějící záležitost. Yann Roses myšlenku ale upřesňuje. „Vyrůstání v Přerově bylo docela hardcore a dalo mi to hodně historek a příběhů. Kromě toho i to, jak se v daný moment cítím, jak už jsem zmínil dřív. Dost žiju ve svý hlavě, kde si představuju, jak by něco mohlo být, jak by se něco mohlo stát a co by se dělo pak. Takhle to třeba bylo s Pro Tebe,“ přiznává.

Bezbřehou inspiraci ale sbírá i jinde. Svou roli hrají seriály, filmy, ale dokonce i knížky. „Teď třeba čtu Božskou Komedii a snažím se z toho vybrat co nejvíc do novýho EP,“ poodhaluje své plány. „Přijde mi, že každej v mojí hudbě vidí něco trošku jinýho. Já si kolikrát sám neuvědomuju příběh svých textů dokud si ho zpětně nerozeberu,“ uvědomuje si.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený 𝖄𝖆𝖓𝖓 𝕽𝖔𝖘𝖊𝖘 🌹 (@yannroses)

Poslední dva roky jsem neměl k tomu energii

V kariéře každého umělce nicméně přijde jednou díra. Prázdná část, se kterou se Yann Roses musel vypořádat právě teď. Proto zeptali jsme se, proč se to momentum, které Safíry a Granáty rozhýbal, přestalo živit. „Neměl jsem k tomu energii,“ odpovídá prostě. 

„Před dvěma lety až do konce 2020 mi nebylo moc psychicky dobře a bylo pro mě hodně těžký něco vytvořit. Cokoliv jsem napsal, jsem prakticky hned smazal a roztrhal, protože mi všechno připadalo strašně špatný. Když jsem něco napsal, první myšlenka byla, že: ‚Kdo by tohle poslouchal?' a ‚To je strašná s**čka...' Smazal jsem takhle asi 10 tracků, což bylo demotivující samo o sobě,“ líčí.

Doporučeno
KVÍZ: Poznáš české rappery podle jejich občanského jména? Vyzkoušej to KVÍZ: Poznáš české rappery podle jejich občanského jména? Vyzkoušej to 16. ledna 2024 9:29

„Když už jsem teda něco dokonce nahrál, tak jsem byl nespokojený se svým hlasem, se zvukem, s masterem. Cokoliv jsem udělal, mi přišlo hodně zbytečný a nezajímavý a tak jsem nedělal nic,“ přemítá. Posun ale přišel a jak se říká, za vším hledej ženu. „Nakopla mě moje přítelkyně a dala mi motivaci k tomu pokračovat, za což jsem neskutečně vděčný,“ uzavírá svou nekrativní část života.

Nyní se tedy zdá, že by se na kanále DON'T ASK ME mohly začít objevovat nové věci. Tento kolektiv, který existuje od roku 2017, se kromě Rosese skládá i z výše zmíněného Naplutu a interpretů Semspoko, Yakeho, Domyna, Gouse a Dynera. Předpoklad je takový, že se kanál dočká prvních velkých projektů srpnového freshrapmana. 

„Připravuju EP, který bude trošku alternativní, punkrockový a energický. Ale jsou tam i kytarový písničky, kde se zpívá a je to spíš smutný,“ odhaluje přípravu na celkem dva projekty. „Taky spolupracuju na malým EP s jedním klukem z Moskvy, a jestli se to povede tak, jak má, tak to bude neskutečná dupačka v klubu. Něco jako RaveMood s Prodigy? Dohromady 8 tracků do 2 menších EP,“ láká na novou hudbu.

„K tomu mám dál připravovaný další menší projekty a spolupráce. Bude tam od všech mých stylů něco, takže si myslím, že to chytne všechny,“ doufá.

Největším úspěchem? Že má hudba někomu pomohla zvládnout těžké období, říká Roses

Yann Roses je rád, že se mu povedlo nějakým záhadným způsobem vytvořit breakout hit, nicméně za největší úspěch kariéry jej nepovažuje„Bylo to štěstí,“ střízlivě odhaduje. Kdyby se měl někomu ukázat svou hudbu, jako první by mu stejně pustil track Pro Tebe.

Doporučeno
Rappeři, rapperky a producenti, kteří byli v roce 2023 nejvíc fresh. Poznáš všechny? Rappeři, rapperky a producenti, kteří byli v roce 2023 nejvíc fresh. Poznáš všechny? 31. prosince 2023 15:00

„Prozatimní největší úspěch bylo asi to, když za mnou přišel první týpek v Praze, jestli může fotku. Já moc na focení nejsem, ale udělalo mi radost, že mě poznal a že mi dal feedback. A velkej úspěch pro mě byl, když mi někdo napsal, že mu moje hudba pomohla skrz těžký životní období a pomohlo mu to se vypořádat s těžkou životní situací. To mi udělalo velkou radost,“ říká.

Tím, že se mu podařilo vypořádat se i se svou kreativní přestávkou, posluchači nedostanou pouze novou hudbu, ale i live vystoupení, která přijdou velice brzy. „Na 27.8. máme show v Praze v klubu Kamina. Pak je naplánovaná show společně s Verccetim a Totallym v Olomouci. Dál se uvidí,“ nemůže se Denis dočkat na koho jiného, než na své fans, kterým posílá skrze REFRESHER i vzkaz.

Yann Roses
Zdroj: se svolením Yanna Rosese


„Chci poděkovat všem lidem, kteří si už dva roky jedou moji tvorbu, že jste pořád tady a pořád vás to baví. Omlouvám se, že mi to tak dlouho trvá, ale slibuju vám, že až to vyjde, bude to skvělý. Nikdy jsem netušil, že moje hudba bude někomu dávat smysl a už vůbec, že bude někomu pomáhat. Děkuju vám, že jste a že mi věříte,“ dodává nakonec.

Domů
Sdílet
Diskuse