Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
9. října 2021 22:00
Čas čtení 5:03
Radim Šlechta

Pirátský optimismus padl v pražské La Fabrice. Ve volebním štábu koalice PirSTAN jsme viděli zklamání i naději (Reportáž)

Pirátský optimismus padl v pražské La Fabrice. Ve volebním štábu koalice PirSTAN jsme viděli zklamání i naději (Reportáž)
Zdroj: REFRESHER/ Radim Šlechta
POLITIKA
Uložit Uložené

Reportáž z volebního štábu koalice Pirátů a hnutí STAN.

Industriální prostory La Fabriky v pražských Holešovicích se během posledního volebního dne zbarvily žluto-černou barvou, v letošních volbách symbolickou pro koalici Pirátů a hnutí STAN. Jsme na místě.

Ve vzduchu se již ve 14 hodin mísí napětí s mírným optimismem. Redakce testují svá zařízení, moderátoři rozmlouvají a okolo přítomného rautu se sporadicky tvoří hloučky pozvaných.

 
Po skončení sčítání bude jasné, jak bude politická situace v České republice následující čtyři roky vypadat. Do okamžiku, kdy sčítání skončí, se ale výsledek nikdo ze zúčastněných netroufá odhadnout.

Místnosti jsou uzavřené teprve pár desítek minut a stát se může cokoliv. Sálem prochází pirátští a starostovští poslanci, aby za několik hodin zjistili, zda se jim podaří dostat se ke kýženému výsledku – možnosti společně s druhou velkou koalicí SPOLU sestavit většinovou koalici, tedy získat 101 poslaneckých mandátů, kterými chtějí ukončit vládu Andreje Babiše.

PirSTAN volby
Zdroj: REFRESHER/ Radim Šlechta

 
Poklidnou atmosféru přeruší před 15. hodinou příjezd poslankyně Olgy Richterové. Přichází do zástupu kamer a diktafonů. „Odhadnout výsledek si samozřejmě netroufám, ale budeme rádi, když začne dvojkou,“ sděluje Richterová. Chválí si, že se i přes počáteční kritiku podařilo koalici dát dohromady dvě kandidátky, které vede žena. Vedle ní kandiduje za Piráty na Vysočině i Blanka Lednická, která v červenci kvůli nemoci vystřídala původního lídra Vysočiny Milana Daďourka. 


„Jsem ráda za každou ženu, která se v politice angažuje, přestože s ní třeba nemusím souhlasit,“ říká Richterová. Fakt, že například v Praze se o pozici v poslanecké sněmovně ucházelo velké množství žen, podle ní značí určitý posun v politice. To, jak celé volby dopadnou ale pro ni tou dobou představovalo ještě velkou neznámou. 

PirSTAN volby, olga richterová
Zdroj: REFRESHER/ Radim Šlechta
Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 104495 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS
Domů
Sdílet
Diskuse