Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
9. října 2021 23:33
Čas čtení 3:49
Ilona Hobzová

„Je to jako Nagano.“ Ve volebním štábu SPOLU panovala naprostá euforie (Reportáž)

„Je to jako Nagano.“ Ve volebním štábu SPOLU panovala naprostá euforie (Reportáž)
Zdroj: ČTK/Šimánek Vít
REFRESHER SPOLU VOLBY DO POSLANECKÉ SNĚMOVNY 2021
Uložit Uložené

Reportáž z volebního štábu koalice SPOLU

Volby do Poslanecké sněmovny 2021jsou za námi. Voliči nakonec do vítězného křesla posadili koalici SPOLU, která se ziskem 27,79 % porazila hnutí ANO. Jak probíhalo čekání na výsledek ve štábu nakonec vítězné koalice? REFRESHER byl u toho. 

Ticho před bouří

S úderem čtrnácté hodiny se zavřely volební místnosti. Tou dobou už desítky novinářů čekaly ve volebním štábu koalice SPOLU v hotelu Grand Majestic Hotel v samotném srdci Prahy, nedaleko sídla Občanské demokratické strany.

Při začátku sčítání neměla média až tak složitou práci. Jednotliví politici a političky vstupovali do útrob hotelu ve velmi malém počtu. Mezi prvními byl poslanec ODS Marek Benda, který se nacházel na třetím místě pražské kandidátky a který do štábu dorazil hned po skončení hlasování.

První dvě hodiny sčítání hlasů by se daly označit jako pověstné ticho před bouří. Klidná atmosféra, ve které jednotliví novináři debatovali o možných výsledcích. Téměř všichni se shodli, že výsledek bude těsný, komentovali také postupný propad ČSSD a KSČM, jejichž probojování do dolní komory Parlamentu bylo od prvních chvil jedním z hlavních otazníků. 

Téměř prázdný štáb koalice SPOLU v prvních hodinách volebního sčítání.
Téměř prázdný štáb koalice SPOLU v prvních hodinách volebního sčítání. Zdroj: Refresher/Ilona Hobzová

Pozornost upoutal Karel Schwarzenberg 

Do 16. hodiny přišlo postupně mnoho výrazných tváří všech tří stran uskupení. Z ODS například Alexandra Udženija, Martin Kupka nebo Martin Baxa. O větší rozruch se svým příchodem postaral Karel Schwarzenberg. Čestný předseda TOP 09 se v rozhovoru pro CNN Prima News vyjádřil, že možnou vládní koalici SPOLU společně s Piráty a Starosty vidí jako nejlepší. S nadsázkou uvedl, že by si pro koalici přál výsledek nad padesát procent. 

Karel Scharzenberg přichází do volebního štábu koalice SPOLU.
Karel Scharzenberg přichází do volebního štábu koalice SPOLU. Zdroj: Refresher/Ilona Hobzová

Napětí stoupalo

Po šestnácté hodině už bylo sečteno přesně 68 % hlasů. A uskupení SPOLU se nacházelo jen čtyři procenta za dosud vedoucím hnutí ANO. Tomuto soupeři ale vedení postupně klesalo, což se odrazilo i na atmosféře v celém štábu. Politici přicházeli se stále většími úsměvy na rtech a příjemné napětí v celém prostoru dávalo tušit, že SPOLU si jde pro velký výsledek. Ve výborné náladě dorazili například senátor Jiří Růžička (nestraník zvolený za TOP 09), senátorka Miroslava Němcová (ODS) nebo poslanec Jan Bartošek (KDU-ČSL).

Miroslava Němcová (ODS)
Miroslava Němcová (ODS) Zdroj: Refresher/Ilona Hobzová

Začaly oslavy, na lídry se čekalo

V pět hodin bylo jasné, že koalice SPOLU má našlápnuto k tomu, aby se dostala před hnutí ANO. Rozdíl mezi oběma uskupeními činil jen něco přes procento a stále ještě nebyly sečtené všechny okrsky. SPOLU postupně mazalo ztrátu a volební štáb se pomalu proměňoval v jednu velkou oslavu. Hlavní sál byl tou dobou nabit k prasknutí, členové a příznivci hnutí hlasitě vítali každý další procentní bod a skandovali hesla jako  „Spolu!“, „Už je to tady!“ nebo  „Pískej konec!“

Radost ve volebním štábu SPOLU
Radost ve volebním štábu SPOLU Zdroj: ČTK/Šimánek Vít

Zatímco uvnitř Majestic Hotelu už se téměř bouchalo šampaňské, lídři stran Petr Fiala (ODS), Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) a Marian Jurečka (KDU-ČSL) přítomné novináře a spolustraníky napínali. Jejich příchod byl totiž původně naplánován mnohem dříve. Nakonec se rozhodli do volebního štábu vydat až ve chvíli, kdy bylo jasné, že se stanou vítězi voleb.

Změna není blízko, změna už se děje

Dlouho to trvalo, než se přes záplavu fotografů a gratulantů Petr Fiala, Markéta Pekarová Adamová a Marian Jurečka dostali na pódium. Skandování neustávalo, naopak. Ke stávajícím provoláním se přidávala nová, většinou adresovaná lídrovi SPOLU a kandidátovi na premiéra Petru Fialovi. Sálem se ozývalo heslo „Petr do Strakovky“.

Doporučeno
Jaké jsou priority pražských lídrů a lídryň do komunálních voleb? Zeptali jsme se Jaké jsou priority pražských lídrů a lídryň do komunálních voleb? Zeptali jsme se 22. září 2022 11:00

Právě Fiala se ujal úvodního slova tiskové konference. Vyjádřil radost nad tím, že obě demokratické koalice mají ve Sněmovně většinu a mají šanci postavit většinovou vládu.

„Toto je změna. My jsme změna. Vy jste změna! Spolu a společně jsme přinesli šanci České republice na lepší budoucnost. Na to, že se naše země přestane zadlužovat, na to, že zůstaneme součástí demokratické Evropy. Na to, že mladí lidé tady budou mít svoji budoucnost a senioři budou mít důstojné stáří," pronesl Fiala k nadšenému publiku s dodatkem, že tyto volby jsou především vítězstvím slušné a hodnotové politiky.

Petr Fiala při příchodu do volebního štábu.
Petr Fiala při příchodu do volebního štábu. Zdroj: ČTK/Šimánek Vít

Lídr ODS promluvil také o tom, že kampaň vyryla do českého národa další zbytečnou jizvu a právě koalice SPOLU se ji pokusí zacelit tím, že chce dělat jinou politiku, než jaká tu dosud byla. „Je jedno, koho jste volili a jaké máte politické preference. V první řadě jsme všichni občané České republiky, kteří zde chtějí žít pospolu, jako sousedi, jako přátelé, jako kolegové. To je to, co nás všechny spojuje.“

 

„Všichni teď prožíváme emoci, kterou jsme si tolik let přáli. Tu emoci, že ta změna už není blízko, ta změna už se děje,“ začala svou děkovnou řeč Markéta Pekarová Adamová. Předsedkyně TOP 09 děkovala všem voličům, kteří přišli k volbám a tím projevili svou vůli a nenechali si toto privilegium vzít. Nejvíce ale děkovala právě voličům koalice SPOLU. 

Doporučeno
Komunální volby Praha 2022: Politických stran jsme se zeptali, jak budou řešit nedostatek volných míst ve školách a školkách Komunální volby Praha 2022: Politických stran jsme se zeptali, jak budou řešit nedostatek volných míst ve školách a školkách 19. září 2022 6:00

„Děkuji jim za to, že tu šanci na změnu zhmotnili a že ji budeme moci realizovat.“ Ve své řeči nezapomněla ani na Petra Fialu a Mariana Jurečku. Podle ní bude mít totiž ve Fialovi Česká republika konečně slušného premiéra a v Jurečkovi zase slušného vicepremiéra.

Voličům, bez kterých by podle jeho slov takové vítězství nebylo možné, děkoval také Marian Jurečka. Zároveň avizoval, že SPOLU hodlá bojovat i za ty, kteří jim svůj hlas nedali„Bereme vážně to, že máme dělat politiku pro celou zemi, pro lidi, kteří potřebují mít naději, že budeme schopni spolu komunikovat a spolu dělat lepší Českou republiku,“ slíbil předseda KDU-ČSL.

Jurečka také přirovnal úspěch hnutí k hokejovému zlatu v Naganu. „Úspěchem Nagana byla týmová práce a taky velmi dobrý brankář Dominik Hašek a jeho klid. A myslím si, že Petr Fiala v tom finále předvedl obrovský klid jako Dominik Hašek v Naganu,“ uzavřel za koalici tiskovou konferenci. 

Jde se oslavovat, nebo vyjednávat?

Někteří účastníci se po projevech drželi slov poslance Bohuslava Svobody (ODS), který po skončení konference pronesl stručné: „Jde se oslavovat!“ Petr Fiala, Markéta Pekarová Adamová a Marian Jurečka spěchali na povolební vyjednávání s Piráty a Starosty. Naplnili tak slova z projevu Petra Fialy, že jsou si vědomi odpovědnosti spojené s důvěrou, kterou od voličů dostali, a jsou připraveni okamžitě začít pracovat.

Domů
Sdílet
Diskuse