Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
22. října 2021 7:00
Čas čtení 6:35
Radim Šlechta

Patti Smith: Zlomená básnířka, která zbořila mužské ideály

Patti Smith: Zlomená básnířka, která zbořila mužské ideály
Zdroj: Wikimedia (Creative Commons)/Beni Köhler/volně k užití
KULTURA ŽENY, KTERÉ ZMĚNILY HUDBU
Uložit Uložené

Portrét legendární punkové zpěvačky.

„Ježíš zemřel za něčí hříchy, ale ne za ty moje,“ manifestuje Patti Smith nové hnutí, které v 70. letech určovalo pohled většiny mladých lidí z dělnické třídy na svět. Punk. Ručně vyrobené oblečení, touha vystoupit z davu a skrytá zlomená srdce, která však netrpí nešťastnou láskou, ale pohledem na rozevřené společenské nůžky, na jejichž jedné straně si lidé užívají horeček sobotní noci a na druhé zní rytmické bouchání kovů ve fabrikách. Pokud tedy mají takové štěstí a o nějakou práci vůbec zavadí. 

Označit Patti Smith za matku punku by ale byla spíše novinářská zkratka, která se ve dvou slovech sice snaží onálepkovat básnířku, která mladé generaci pomohla se najít a ženám ukázala, že nemusí respektovat muži nastavené ideály krásy. I přesto, že její jméno možná dnes nerezonuje tolik, jako jména jiných interpretů, její vliv je neopomenutelný. Vliv na svět, na společnost, na ženy. K tomu se však ještě dostaneme. Abychom pochopili její přínos v celé míře, musíme se nejdřív zaměřit na 70. léta, ve kterých fungovala, i na to, jak vyrůstala. 

Všichni nejsou jeden a budoucnost je ztracena

V šedesátých letech minulého století se svět nacházel hluboko ve studené válce. Válka ve Vietnamu znamenala jednak mnoho zmařených životů vojáků na obou stranách a jednak celou zemi objímající zoufalství z toho, jestli si Strýček Sam vyžádá i tvého syna, manžela, přítele nebo otce. Bez tmy není světlo, bez lží pravda a bez války nemůže být láska. Vzniklo proto hnutí Hippies, které bojovalo proti konfliktům a obětem na životech. Všichni lidé byli jeden a všichni hráli svá představení míru v kulise psychedelik a barevné hudby, linoucí se z kytary Jimiho Hendrixe. 

Jak jsme ale již říkali výše, není světlo bez tmy a ani reakce na hnutí Hippies na sebe nenechala dlouho čekat. Jeho idealismus, jednota a atmosféra byla neúnosná pro skupinku lidí ve Spojených státech i Velké Británii. Psychedelické výlety, rozevlátá estetika byla příliš komplikovaná a plná naděje. Falešné naděje. „Nečeká mě žádná budoucnost,“ křičí Johnny Rotten v písni Sex Pistols a vystihuje vše, co mladou generaci trápilo. Žádné peníze, žádná budoucnost, žádná naděje. Každý den stejná práce, stejné opovržení společností. Jediná šance, jak se z koloběhu vymanit, je žít rychle a zemřít mlád. 

Nemocná básnířka s klučičí vizáží 

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 104963 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS
Domů
Sdílet
Diskuse