Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
2. listopadu 2021 15:00
Čas čtení 1:00
Radim Šlechta

Czech Press Photo 2021: Podívej se na nejlepší fotografie českých a slovenských novinářů

Czech Press Photo 2021: Podívej se na nejlepší fotografie českých a slovenských novinářů
Zdroj: Czech Press Photo/Martin Diviš
NEWS
Uložit Uložené

Ceny Czech Press Photo se udělují v osmi kategoriích.

Prestižní fotografická soutěž Czech Press Photo má své nominace. Mezinárodní porota v říjnu hodnotila 4 300 snímků od 250 fotografek a fotografů z Česka a Slovenska. Soutěž proběhla v osmi kategoriích, kde odborníci posuzovali jednotlivé snímky i celé série. Porota v osmi kategoriích uděluje tři nominace, které se následně dostávají do třetího hlasovacího kola. 


„Díky důsledné preselekci pracovala porota s maximální efektivitou. Z přihlášených příspěvků si porotci pamatovali silné a kvalitní soubory, které postupovaly do dalších kol. Tematicky dominovalo rozhodně tornádo, které zasáhlo jižní Moravu, olympijské hry, kříže na Staroměstském náměstí a také demonstrace proti očkování, které se účastnili fotbaloví hooligans. Společně jsme vybrali nejkvalitnější snímky, které reprezentují posledních dvanáct měsíců,“ říká předseda poroty Petr Mlch.

Czech Press Photo
Czech Press Photo
Czech Press Photo
Czech Press Photo
Zobrazit galerii
(61)

Hodnocení se účastnily i děti z Dismanova dětského rozhlasového souboru. Jako svého vítěze vybraly snímek Barbory Reichové, která pod vodou zachytila plavkyni Simonu Davidovou na olympijských hrách.

 „Na fotografii s plavkyní v podolském bazénu se nám líbilo hned několik věcí – každého z nás zaujalo něco jiného. Na konci jsme se shodli, že fotka díky světlu a modré barvě působí hodně pozitivně, dále se nám líbilo zachycení rychlosti, kterou člověk okem nedokáže tak rychle vnímat, ale ze všeho nejvíc nás zaujal nápad s rozdělením obrazu. To, že je polovina fotografie pod hladinou a druhá nad ní, hned upoutá pozornost a to je u novinářských fotek, alespoň myslíme, to nejdůležitější,“ říká předsedkyně dětské poroty Bára Sadílková.

Druhou hlavní cenu soutěže Grant Prahy pak získal cyklus Pražské periferie od Petra Vrabce. Vítězný soubor vybírá pražský primátor na doporučení mezinárodní poroty.

Domů
Sdílet
Diskuse