Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
13. listopadu 2021 7:00
Čas čtení 8:41
Radim Šlechta

Jan Bendig: Z Anglie jsem se do Česka vracet nechtěl. Na základce jsem kvůli rasismu hodně trpěl (Rozhovor)

Jan Bendig: Z Anglie jsem se do Česka vracet nechtěl. Na základce jsem kvůli rasismu hodně trpěl (Rozhovor)
Zdroj: se svolením Jana Bendiga
REFRESHER JAN BENDIG RASISMUS A PRÁVA MENŠIN
Uložit Uložené

Rozhovor se zpěvákem Janem Bendigem.

V roce 2009 se Jan Bendig umístil v první Česko Slovenská SuperStar na čtvrtém místě. Od té doby si prošel vzestupy i pády. Velkou část dětství strávil se svou rodinou v Anglii, kde vystupoval s kapelou Gipsy Brothers. S Honzou jsme si popovídali o jeho hudební kariéře, zkušenostech s rasismem i jeho plánech do budoucna.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Jan Bendig (@bendigjan)

V tomto článku si přečteš:
  • Pro nechtěl zůstat v Česku
  • Zda je pro Jana Bendiga přirozenější čeština, nebo romština
  • Jaké má zkušenosti s rasismem
  • Jak těžké byly začátky v Česku
  • O období, kdy se po Superstar dostal na dno
  • Co nového Jan Bendig chystá

Pamatuješ si na první písničku, kterou jsi kdy napsal?Ano, pamatuju. Je to písnička Never Give Up, kterou jsem napsal, když mi bylo asi 12 let. V té době jsem žil v Anglii a cvičil si angličtinu. Tu písničku jsem nikdy nevydal, jednou jsem ji ale zpíval živě někde v televizi asi o sedm let později. 


Jak jsi ji zpětně hodnotil? Líbila se ti? No, když jsem ji skládal, tak jsem byl v pubertě a chtěl jsem se stát úspěšným v hudbě i v životě. Ta písnička vypovídala o mně a jak napovídá název i o tom, že se nikdy nesmím vzdát. Když jsem ji pak zpíval, říkal jsem si, že je super, že jsem ji napsal zrovna o tom, jak chci být úspěšný a najednou ji zpívám ve chvíli, kdy se mi ten sen splnil.

 
Mám k ní hodně silný vztah, i když ji zřejmě nikdy nevydám, tak místo v mém srdci bude mít určitě. 

Doporučeno
Zajímá tě, jak to funguje na swingers party? Majitel swingers vily a jeho partnerka nám zodpověděli vše, co tě zajímalo (Rozhovor) Zajímá tě, jak to funguje na swingers party? Majitel swingers vily a jeho partnerka nám zodpověděli vše, co tě zajímalo (Rozhovor) 3. srpna 2021 12:30


Zmiňoval jsi Anglii. Když ti bylo 15 vrátil ses do Česka. Do té doby jsi vystupoval s Gipsy Brothers, která byla poměrně úspěšná. Jaké to bylo opustit ji a opustit Anglii?To si moc dobře pamatuji, protože já jsem do Čech vůbec nechtěl. Jezdili jsme sem na dovolenou a tak to bylo, i když jsme se vraceli. Původně jsme sem jeli na čtrnáct dní a táta mě na zkoušku přihlásil do Superstar. Tehdy jsem netušil, jak daleko se v ní dostanu. Díky tomu, že jsem se v ní dostal tak daleko, rozhodli jsme se tu zůstat.

 
O to větší náraz to byl pro moji psychiku, protože jsem si uvědomil, že už jsem tu nadobro a kapela Gipsy Brothers nebude.

 
Vystoupil jsi s nimi potom někdy?Několikrát. Ostatní členové tam ještě nějakou chvíli zůstali, ale pak se všichni vrátili do Česka a hráli jsme spolu jako Jan Bendig a band. Na koncertech jsem ale zmiňoval, že jsme spolu v minulosti vystupovali a ty koncerty byly moc fajn. Doteď se spolu občas scházíme.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Jan Bendig (@bendigjan)


Jak tvůj návrat do Čech vlastně probíhal, když to byla původně jen dovolená na dva týdny?To bylo komplikovaný. My jsme ani neměli žádné osobní věci. Navíc jsem tu v rámci Superstar strávil tři měsíce, takže táta překročil dobu, po kterou mohl v práci čerpat dovolenou. Ty tři měsíce byly tedy příliš dlouhá doba a táta postupně jezdil do Anglie pro naše osobní věci.


Pak se všechno semlelo a přestěhovali jsme se do nového bytu, táta dostal novou práci a tak. Když nad tím uvažuju, bylo to od mé rodiny moc hezké.

Doporučeno
Tomáš K. se na maturitním večírku zastal spolužačky. Od té doby mu začalo peklo a 10 let plných pronásledování (Rozhovor) Tomáš K. se na maturitním večírku zastal spolužačky. Od té doby mu začalo peklo a 10 let plných pronásledování (Rozhovor) 15. června 2021 10:14

Když jsme v Anglii začínali, etnická hudba, gipsy jazz a podobné žánry tam ve velkém nebyly. Pro ně to tedy bylo něco naprosto nového, což je bavilo.

 
V předchozích rozhovorech jsi často zmiňoval, že jsi měl rád pořady na Disney Chanelu a chtěl jsi po vzoru jejich hrdinů hrát pop rock. Proč ses nakonec rozhodl ho nedělat?

Vyzkoušej předplatné
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 106077 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Zda je pro Jana Bendiga přirozenější čeština, nebo romština
  • Jaké má zkušenosti s rasismem
  • Jak těžké byly začátky v Česku
  • O období, kdy se po Superstar dostal na dno
  • Co nového Jan Bendig chystá
Domů
Sdílet
Diskuse