Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Tento článek je PR zpráva společnosti Mentis Max.
22. listopadu 2021 20:53
Čas čtení 2:51
Sponzorovaný obsah

Zabíjíš čas na sítích, i když máš mraky práce? Víme, co ti pomůže se koncentrovat

Zabíjíš čas na sítích, i když máš mraky práce? Víme, co ti pomůže se koncentrovat
Zdroj: Mentis Lab
ZDRAVÍ
Uložit Uložené

Sociální sítě, e-maily, zvonící mobil. V dnešním digitálním světě máme tolik podnětů, které nás rozptylují a zabíjí naši koncentraci. Jak s nimi bojovat a zvládat všechny deadliny?

Tvůj To Do list praská ve švech, ale ty se zaboha nedokážeš soustředit na práci. Večer jdeš do postele s vědomím, že si zase nestihl udělat naplánované úkoly, a netušíš, kde na ně v příštích dnech vezmeš čas. Poznáváš se? Pak čti dál. Vysvětlíme ti, jak mozek a koncentrace fungují a jak je co nejefektivněji podpořit. Pomocí správných návyků i podpůrných prostředků.

Jak koncentrace funguje

Koncentrace je pro člověka vrozená schopnost, v průběhu života ji ale můžeme rozvíjet a trénovat. Existuje celá řada cvičení, jak schopnost soustředění zlepšit. Nicméně pozornost dokážeme udržet vždy jen po určitý časový úsek. I proto jsme jako děti měli ve škole každých 45 minut přestávku a po ní měnili vyučovaný předmět.

S koncentrací úzce souvisí naše vnitřní motivace. Pokud nám nějaká činnost připadá nudná a nemáme k ní vnitřní motivaci, schopnost soustředění trvá maximálně 10 minut. Pak do rukou bereme mobil nebo se necháme rozptýlit jinými vnějšími podněty. 

Asi sis sám všiml, že když děláš něco, co tě opravdu zajímá, dokážeš se tomu naplno věnovat klidně dlouhé hodiny. A to i když se jedná o mentálně náročnou činnost. Ne všichni ale máme možnost dělat v životě jen věci, které nás opravdu baví. Proto si řekneme, jak koncentraci podpořit.

Mentis Lab
Zdroj: Mentis Lab

Mozek potřebuje šťávu

Mozek tvoří jen asi 2 % hmotnosti našeho těla, spotřebuje ale 20 % jeho celkové energie. Staré přísloví „ráno moudřejší večera” tak není jen zažité klišé. Bez dostatečného spánku a vyváženého jídelníčku se skutečně snižuje činnost mozku a s ní i koncentrace. Snadněji se tak necháme vyrušit a úkoly nedokážeme dotáhnout do konce.

I když se před zkouškama učíš na poslední chvíli nebo třeba dokončuješ důležitou prezentaci, pracovat přes noc na úkor spánku se ti s největší pravděpodobností nevyplatí. Někdo sice podává lepší výkon pod tlakem, bez dostatku energie bude ale mozek stávkovat. A tak budeš nejen unavený, ale ani výsledek nebude nic moc. 

Návyky pro lepší koncentraci

Pracovat u stolu, mít doma pořádek, vypnout všechny online notifikace, omezit okolní ruchy a pravidelně větrat – všechna tato pravidla pro lepší koncentraci nejspíš znáš. My pro tebe máme pět pracovních návyků, které ti pomůžou co nejlépe využít potenciál tvého mozku.

  1. Rozděl si projekt na co nejmenší části – z velkých úkolů jde často strach. Nevíme, kde začít, a v hlavě nám běhají všechny povinnosti, které se k projektu vážou. A naše soustředění jde do kopru. Rozděl si proto projekt na co nejmenší úkoly, které zaberou klidně i jen několik minut, a vše si přehledně sepiš. Úkol může být klidně i jeden telefonát nebo přečtení jedné stránky. Každý den se tak dokážeš posunout vpřed, i když máš jen omezený čas.

  2. Dělej vždy jen jeden úkol – když máš To Do list rozplánovaný na co nejmenší položky, vždy se zaměř jen na jednu věc. Bylo vědecky prokázáno, že náš mozek není pro multitasking uzpůsobený. Způsobuje mu stres a práci pak odvedeme v horší kvalitě. A to právě proto, že se nemůžeme dostatečně soustředit.

  3. Zkus poslouchat hudbu na koncentraci – mozek obsahuje miliardy neuronů, které vytváří elektrické vzruchy a tím vznikají mozkové vlny o různých frekvencích. Když jsme naladěni na vlny alfa, dokážeme lépe zapojit pravou i levou mozkovou hemisféru, nacházet řešení a soustředit se. Jak na to? Pomocí specifické relaxační hudby. Zkus do YouTube nebo Spotify zadat „alpha waves” a vyber si některý z playlistů.

  4. Respektuj svůj biorytmus – nejvyšší psychickou i fyzickou výkonnost má naprostá většina lidí dopoledne, nejčastěji mezi 9:30 a 11:30. Na tento čas si proto plánuj nejnáročnější aktivity, které vyžadují největší soustředění. Po obědě zpravidla nastává celkový útlum. Nepočítej s tím, že večer po celém dni zvládneš mentálně náročnější úkoly.
Mentis Lab
Zdroj: Mentis Lab

Podpora koncentrace z přírody

Existuje řada přírodních látek, které dokážou mozkovou aktivitu a schopnost soustředění podpořit. Těmto látkám říkáme nootropika. Kromě koncentrace posilují taky paměť, ulehčují zvládání stresových situací a zkvalitňují spánek. Na mozek fungují doslova jako palivo, které zvýší jeho výkonnost.

Účinky řady těchto látek jsou známé po dlouhá tisíciletí, kdy je využívala tradiční čínská medicína nebo ájurvéda. Mezi ty nejvýznamnější patří například korálovec ježatý, bakopa drobnolistá, rozchodnice růžová nebo vranec pilovitý.

Všechny tyto rostlinné látky spolu s vitamíny B, které jsou důležité pro výživu mozku, obsahuje doplněk stravy Mentis Max. Byl speciálně navržený pro celkovou podporu mozkové činnosti, zlepšení koncentrace a paměti. Přestože se jedná o zcela rostlinný přípravek, jeho první účinky pocítíš už po dvou dnech.

Autorem textu je Veronika Maleňáková, Filipes Media.

Domů
Sdílet
Diskuse