Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
25. listopadu 2021 7:00
Čas čtení 4:51
Radim Šlechta

Záhadný únos letadla je i po 50 letech neobjasněn. Tajemný zločinec zmizel beze stopy

Záhadný únos letadla je i po 50 letech neobjasněn. Tajemný zločinec zmizel beze stopy
Zdroj: FBI
HISTORIE ZÁHADY
Uložit Uložené

Již půl století uběhlo ode dne, kdy člověk, který si říkal Dan Cooper, unesl letadlo, a když dostal výkupné, zmizel beze stopy.

Pachatel už je nejspíš mrtvý. Přesto jeho případ fascinuje svět a vyvolává řadu otázek. Psalo se 24. listopadu 1971, den před velkým svátkem Díkuvzdání. Den, kdy se členové rodin z celých Spojených států amerických vracely do svých rodných domů, aby poděkovaly za hojnost, zdraví a lásku, které se jim v životě dostává. Většina lidí se dostala ke svým rodinám bez komplikací. Pasažéři letu 305 společnosti Northwest Orient z Portlandu do Seattlu na cestě domů prožili chvíle ryzí hrůzy. 

Vše začalo na letišti v Portlandu v Oregonu, kde si krom ostatních cestujících koupil místo na palubě i muž, který si říkal Dan Cooper. Za letenku zaplatil hotově a vydal se přes tehdy velmi laxní bezpečnostní letištní kontroly ve svém černém obleku, nepromokavém plášti, bílé košili a černé kravatě s perleťovou sponou na palubu Boeingu 727. Cestoval nalehko. S sebou měl Dan jenom papírovou tašku a černý cestovní kufřík. Kufřík, který mu měl přinést bohatství.

Do letadla se přes letištní ochranku dostal bez sebemenších komplikací. První část plánu tedy vyšla. Nezbývalo, než přejít k jeho druhé části a zase se o kousek přiblížit k vysněnému jmění. Tajemný elegán s perleťovou sponou si objednává bourbon se sodou a čeká, než mu jej obsluha přinese. Snad, aby se uvolnil, ale podle pozdějšího popisu vyšetřujících i svědků spíš jen proto, že na něj měl chuť. Když mu kukuřičnou pálenku letuška Florence Schaffner podávala, Dan jí dal výměnou popsaný papírek. Florence jen poděkovala a papírek zastrčila do kapsy. Určitě to je jen telefonní číslo, mohlo ji tehdy projít hlavou. Dan se však s poděkováním nesmířil a rychle svůj vzkaz vysvětlil.

Nevyřešeným únosem letadla se inspirovali i tvůrci seriálu Loki. Podle tvůrců letadlo unesl právě tento severský bůh neplechy. Když dostal to, co chtěl, odcestoval na Asgard.

„Možná byste si to měla prohlédnout pozorně,“ řekl letušce Dan. Ukázal na svůj kufřík a dodal jen: „Mám bombu.“ Na papírku kromě toho Florence vyzval, ať si sedne k němu a vyslechne jeho požadavky. Ještě naposledy se Florence pokusila podržet iluzi špatného vtipu a když si vedle Dana přisedla, vyzvala jej, aby kufřík otevřel. V tu chvíli bylo jasné, že se o vtip rozhodně nejedná. Neuspořádané klubíčko drátů a válečky s trhavinou vytrhly Florence z předsvátečního letu do drsné reality.

Tučné výkupné a čtyři padáky

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 106654 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Jak únosce z letadla unikl
  • Jaké konspirační teorie o únosu letadla vznikly
  • Proč podle některých únosce zemřel při seskoku z letadla
  • Proč se někteří lidé falešně vydávali za únosce Dana Coopera
  • Co policii řekl údajný svědek, který prý pachatele znal
Domů
Sdílet
Diskuse