Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
7. prosince 2021 9:30
Čas čtení 5:31
Tímea Krauszová

Horké mikrojehličky tě dokážou zbavit jizev a skvrn na tváři téměř bezbolestně. Stopy po akné proti nim nemají šanci

Horké mikrojehličky tě dokážou zbavit jizev a skvrn na tváři téměř bezbolestně. Stopy po akné proti nim nemají šanci
Zdroj: Refresher/Paulína Ščepková
MÓDA
Uložit Uložené

Frakční radiofrekvence patří mezi nejoblíbenější procedury, neboť dokáže lidem pomoci dosáhnout zdravější a pevnější kůže i neinvazivním způsobem.

Platí zásada, že jakékoli aktivní vyrážky (hluboká, bolavá, oteklá, zarudlá místa) patří do rukou kožního lékaře. Může ti totiž předepsat léčbu, kterou si jinak neseženeš, a zároveň umí řešit případné komplikace. Je fajn zkombinovat to s kosmetikou na doma a s dobrou kosmetičkou, ale stále to je třeba konzultovat s lékařem.

Co si ale mnozí lidé s akné neuvědomují, je, že po vyléčení stále zůstanou na kůži stopy po všem, čím si prošla. Po vyrážkách zůstávají na kůži tmavé skvrny (nazývají se hyperpigmentace) a jizvy, které narušují jinak hladkou strukturu kůže. Zhruba od pětadvaceti ti navíc začne klesat množství kolagenu v kůži a postupně se objeví první vrásky.

V kombinaci se vzpomínkami na bolestivé problémy s kůží se pak mnohým zdá, že jediným řešením jsou drastické a drahé metody pro zbroušení a vyhlazení kůže. Moderní technologie nabízejí i méně invazivní a často levnější způsoby, kterými dosáhneš zdravě vypadající, „šťavnaté“ a zářivé pleti. Jednou z nich je i frakční radiofrekvence, na kterou jsme se byli podívat i osobně v bratislavském kosmetickém salonu IIVS.

Doporučeno
Vyzkoušeli jsme produkty, které mají vrátit sytost barev tvému tetování. Fungují? Jejich účinky jsme konzultovali i s odborníky Vyzkoušeli jsme produkty, které mají vrátit sytost barev tvému tetování. Fungují? Jejich účinky jsme konzultovali i s odborníky 23. srpna 2021 14:30

Co dokáže s tvým obličejem dobrá kosmetička

Majitelka kosmetického salonu Ivana Šiket říká, že frakční radiofrekvence je vhodná pro velké množství lidí a problémů. „Je to vhodné pro lidi, kteří jsou nespokojení s tím, jak jejich pleť momentálně vypadá.“ Klientka, na které nám ukazuje, jak tato procedura funguje, ji už v minulosti absolvovala. Viděli jsme také fotografie, jak vypadala její pleť před tím, než se svěřila do rukou profesionálky.

akné
Zdroj: archív respondentky

Používají se dva typy nástavců, které řeší rozdílné nedokonalosti, vysvětluje nám dále Šiket. „Když řešíme lifting pleti, hodí se nástavec, který má 25 jehel a radiofrekvenční energie je izolována jen na konci vpichu, takže pracujeme hluboko v podkoží. Když řešíme reliéf pleti a akné, energie jde po celé hloubce vpichu. Je to protizánětlivé, pomáhá zmenšit velikost pórů a vyhladit povrch kůže,“ pokračuje, než si zapne přístroj a rozbalí nástavec. Radiofrekvenční energii vnímáš jednoduše jako pocit tepla.

Na klientce, kterou jsme pozorovali, využila druhý nástavec a přidala k němu koncentrované sérum s rozjasňujícím účinkem. Nešlo o první radiofrekvenci na této klientce, takže už věděla, do čeho jde. Výsledky si pochvaluje. Když začala ke kosmetičce chodit, neměla řádnou domácí péči a trápilo ji akné i skvrny po něm.

Jak uvidíš i na fotkách níže, opakované procedury jí hodně pomohly. Zůstalo jí několik nevýrazných pigmentových skvrn a povrch pleti má podstatně hladší. Kromě frakční radiofrekvence absolvovala také podpůrná ošetření: čištění pleti, kyslíkové procedury, neinvazivní mezoterapii (hloubkové zapracování koncentrovaných sér) nebo LED terapii. Tyto pomáhají zbavovat se zánětů, zklidňují kůži, posilují ji či ozdravují, ale nemají samy o sobě výrazný vliv na strukturu kůže (hrbolky a důlky po vyrážkách) a ani na její zbarvení (tedy skvrny).

Několik studií již prokázalo účinnost frakční radiofrekvence, například tato dokonce vyzdvihuje možnost přizpůsobit hloubku vpichu konkrétním místům na kůži jako výhodu oproti laserovým procedurám. Výsledky se zlepšují počtem opakování, ale obvykle je vidíš už poprvé.

kozmetika
Zdroj: archív respondentky

Polechtat kůži „teplem“

Před tím, než se začne se samotnou procedurou, čeká klientku klasický začátek jako při jakékoli návštěvě u kosmetičky: pleť jí vyčistí, dostane i peeling, ale zatím žádnou masku ani hydratační krémy. Namísto těch přichází nejprve na řadu dezinfekce, což je při frakční radiofrekvenci nezbytnost, a anestetický krém.

Doporučeno
Jehlou dnes vymažeš kruhy pod očima, opravíš nos i zúžíš bradu. Jak probíhají estetické zákroky a kolik se platí za zkrášlení? Jehlou dnes vymažeš kruhy pod očima, opravíš nos i zúžíš bradu. Jak probíhají estetické zákroky a kolik se platí za zkrášlení? 20. července 2021 14:30

„Trošku pleť cítím, ale ne moc,“ popisuje nám s úsměvem, když kosmetička anestetický krém po asi 20 minutách smyje a začne postupně propichovat. Všechny pomůcky musí být sterilní, otevírají se až přímo před klientkou, a kosmetička si dezinfikuje i ruce, poté pracuje po celou dobu v rukavicích.

„V podstatě nic necítím, jen tlak, vím, kde se teď pracuje. Kolem úst je kůže citlivější, ale není to bolestivé,“ říká nám klientka. Prý to bolí jen na místech, kde má aktivní vyrážku, jelikož i přes ni se stroj dostane. Podle zvoleného protokolu se mohou provádět dva i tři vpichy na jednom místě.

kozmetika, frakčná rádiofrekvencia, kozmetička
Zdroj: Refresher/Paulína Ščepková

První „kolo“ vpichů kůži naruší a připraví na zavedení séra. Přestože to zní paradoxně, narušení kůže jí pomáhá správně se zahojit a můžeš si díky tomu pomoci se skvrnami i s jizvami. 

Na nejvyšší úrovni se jehly zahřejí na 38 °C. Nastavuje to přímo kosmetička podle typu pleti. „Můžeme provádět jen jedno ošetření nebo protokol ošetření. Přizpůsobujeme to podle toho, čeho chce klient dosáhnout,“ pokračuje dále majitelka salonu. Rozhoduje se také podle toho, zda už máš zkušenosti s invazivnějšími metodami; pokud ne, začne se lehce. Maximální hloubka vpichu v kosmetickém salonu je 1 mm. Hlouběji mohou jít jen lékaři.

kozmetika, frakčná rádiofrekvencia, kozmetička
Zdroj: Refresher/Paulína Ščepková
Doporučeno
I muži nosí make–up a používají kosmetiku. Řekli nám, jaké produkty si kupují a zda se setkávají s hejtem I muži nosí make–up a používají kosmetiku. Řekli nám, jaké produkty si kupují a zda se setkávají s hejtem 17. června 2021 9:30

S narušením pracují například i laserová ošetření, ale princip je trochu jiný a cena obvykle také. Radiofrekvenční ošetření je jedno z mála takových, po kterých můžeš jít bez problémů druhý den do práce. Těsně po ošetření ti téměř jistě zčervená tvář, ale do několika hodin to přejde.


Frakční radiofrekvence se může provádět se dvěma aplikátory. Jeden z nich zahřívá kůži po celé délce jehel a je ideální na pleť s aktivními záněty, neboli bolavými vyrážkami, a s rozšířenými póry, tedy s problémy, které se neprojevují jen na povrchu, ale také hlouběji v kůži. Tento nástavec má dva typy aplikátorů: se 14 nebo až se 49 jehlami, které podle typu pleti zvolí kosmetička. Ideálního výsledku dosáhneš třemi ošetřeními v měsíčních odstupech.

Druhý má liftingový efekt, pomáhá při jemných vráskách a spadlých víčkách nebo mdlé kůži. Využívá se při tom nástavec s 25 jehlami. Ke konečnému výsledku se pleť dostane během několika týdnů po ošetření a výsledek je patrný hned poprvé.

Při druhém kole vpichů už zapracuje kosmetička i sérum. Zvolila rozjasňující a vysvětluje nám, že aktivní látky v něm nebývají ty, které se používají při jiných procedurách. Není to retinol (vitamin A) a ani žádné kyseliny, které mají peelingový účinek. Obvykle je to mix vitamínů a kyseliny hyaluronové, který pomáhá kůži vázat vodu a způsobuje, že se pleť vypne a vypadá, jinak to nelze popsat, šťavnatě.

kozmetika, frakčná rádiofrekvencia, kozmetička
Zdroj: Refresher/Paulína Ščepková

Je jasné, že při druhých vpiších už klientka bolest trochu cítí, protože občas cukne tváří nebo zatne pěsti. Ale když se jí ptáme, jak se cítí, říká, že to lze vydržet. Podle kosmetičky radiofrekvenční energie snižuje účinek anestetického krému, proto je tvář citlivější. Je normální, že dojde i k zarudnutí, to ale trvá jen několik hodin; pokud si proceduru objednáš na odpolední nebo večerní hodiny, ráno můžeš jít bez problémů do práce nebo školy.

Jakkoli strašidelně to zní, klientka, na které jsme proceduru mohli pozorovat, opravdu při vpiších nekřičela. Je to sice trochu nepohodlné, ale není to bolest, při které by měla chuť vyběhnout ze salonu a nikdy se nevrátit.

kozmetika, frakčná rádiofrekvencia, kozmetička
Zdroj: Refresher/Paulína Ščepková

Zbavíš se všeho napoprvé?

Radiofrekvence v kůži stimuluje celkový buněčný metabolismus, který odpovídá za to, jak celistvě a pevně působí tvoje kůže. Podle této studie je výsledkem zranění, které způsobí propíchnutí mikrojehlou, a následného tepla nově spuštěn mechanismus hojení. Ten stimuluje tvorbu nového kolagenu a elastinu, jakož i kyseliny hyaluronové. Tyto látky v kůži máme i přirozeně, ale věkem ubývají. Pokud se jejich tvorba nově nakopne, pleť se doslova remodeluje na hladší, barevně jednotnější a pevnější tvar.

Doporučeno
Takto vypadá liposukce: Byli jsme přímo na sále. Vyplatí se ti nechat si odsát tuk? Takto vypadá liposukce: Byli jsme přímo na sále. Vyplatí se ti nechat si odsát tuk? 2. května 2021 9:32

Buněčná obnova v kůži, jakož i samotná tvorba nových kolagenových a elastinových vláken však nějakou dobu trvá. Čím starší jsou tvé jizvy a fleky, čím hlubší byly vyrážky a čím méně se před sluncem na denní bázi chráníš, tím hůř se budou nedokonalosti odstraňovat.  

Někdy je třeba proceduru opakovat a většina kosmetických salonů i dermatologických ambulancí nabízí balíčky, které jsou cenově výhodnější oproti ceně za jedno ošetření. V salonu IIVS stojí jedno ošetření celého obličeje 250 € (asi 6,3 tisíce Kč), v nabídce mají balíček tří ošetření za 650 € (16,5 tisíce Kč). Je možné ošetřit jen jednu oblast, například okolí očí (i nadočnicový oblouk a spodní víčka) za 100 € (2 500 Kč) nebo tváře za 150 € (3 800 korun).

kozmetika, frakčná rádiofrekvencia, kozmetička
Zdroj: Refresher/Paulína Ščepková

Je to ovšem udržitelná, neinvazivní cesta, která nezpůsobí dlouhodobý otok nebo komplikace, kvůli kterým by člověk potřeboval několik dní dovolené. Mnozí odborníci se v této studii shodli, že mezi běžné vedlejší účinky patří jen krátkodobé zarudnutí obličeje a mírný pocit nepohodlí, až mírné bolesti. Nové skvrny vznikají jen minimálně, ačkoli podle Ivany Šiketové je nejlepší absolvovat radiofrekvenci na podzim a v zimě, kdy je u nás nejméně slunečního záření, které může způsobit nové skvrny.

kozmetika, frakčná rádiofrekvencia, kozmetička
Zdroj: Refresher/Paulína Ščepková

Ošetření v salonu IIVS ještě po frakční radiofrekvenci pokračovalo. Klientka dostala uklidňující obličejovou masku a několik minut ležela pod LED lampou (modré světlo působí protizánětlivě). Po klasickém závěru se sérem a krémem mohla jít domů. Fotografie svého obličeje nám poslala několik dní po proceduře, když už úplně zmizelo zarudnutí a mikrotrhliny se zahojily.

Domů
Sdílet
Diskuse