Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
29. listopadu 2021 v 7:00
Čas čtení 5:02
Ilona Hobzová

Riziko poporodní deprese vzniká až u čtvrtiny žen v Česku. Popisujeme, proč k nim dochází a kam se obrátit

Riziko poporodní deprese vzniká až u čtvrtiny žen v Česku. Popisujeme, proč k nim dochází a kam se obrátit
Zdroj: Pixabay/volně k užití
ZDRAVÍ DUŠEVNÍ ZDRAVÍ
Uložit Uložené

S projektem Perinatal přišel Národní ústav duševního zdraví ve spolupráci s Úsměvem mámy.

U jedné z deseti žen se během těhotenství rozvinou příznaky deprese, od porodu do 1 roku dítěte s nimi bojuje jedna z šesti matek. Takové jsou statistiky podle Národního ústavu duševního zdraví. Právě ten přišel s projektem Perinatal, který má těhotným ženám a ženám po porodu s psychickými obtížemi pomoci.

Mateřství jako dramatická životní změna

„Přišlo mi že nic nemůžu. Že nikam nemůžu, Že můj život úplně skončil a nic nebude jako dřív. Bála jsem se jít sama s kočárem ven, vždyť tam bude pořád plakat a lidi budou koukat. A ani se mi vlastně nechtělo, byla jsem hrozně unavená. Ptala jsem se sama sebe, jak mám dál žít.“ 

„Můj stav se stále zhoršoval, a to do fáze, kdy už jsem nebyla schopná téměř vstát z postele, nebyla jsem schopná se osprchovat, nebyla jsem schopná nikam dojít, nemohla jsem spát ani jíst. Měla jsem pocit, že jsem nejhorší matka na světě a chtěla jsem skákat z okna.“

„Začala jsem odmítat dceru, pořád jsem brečela, nejedla a za týden jsem zhubla 20 kg.“

Těhotenství a následné mateřství bývají označovány jako nejkrásnější období v životě ženy. Jak ale dokládají úryvky z konkrétních příběhů, nemusí to tak vždy být. Psychické problémy v těchto obdobích mohou mít různou podobu, od běžných mateřských těžkostí až po poporodní úzkosti, deprese nebo psychózu.

Doporučeno
Trvá věčnost, než odpoví? Neustále žárlí? Je čas se rozejít? Napiš nám a my se zeptáme terapeutky, co s tím můžeš dělat Trvá věčnost, než odpoví? Neustále žárlí? Je čas se rozejít? Napiš nám a my se zeptáme terapeutky, co s tím můžeš dělat 24. července 2024 v 8:00

Nejčastěji se ženy potýkají právě s depresemi a úzkostmi spojenými s velikou změnou, která s mateřstvím přichází. Maminky stresuje velká zodpovědnost, změna životního rytmu, potýkají se s nedostatkem spánku, vyčerpaností nebo strachem o miminko.

„Jsou to jen hormony. To nic není. To přejde.“

Poporodní deprese se týká tisíců žen v České republice. Poslední roky probíhá v několika nemocnicích screening, jehož průkopníkem je MUDr. Antonín Šebela, psychiatr a odborník na mateřskou psychiku. Výsledky jednoho z prvních takových výzkumů odhalily riziko vzniku poporodní deprese u čtvrtiny žen.

Poporodní úzkosti a deprese bývají navíc v České republice ještě pořád bagatelizovány, což potvrzuje i Veronika Kubrichtová z projektu Úsměv mámy. „Setkáváme se s tím v okolí maminek, u jejich blízkých, ale občas i u odborníků. Stává se to maminkám i ve chvíli, kdy se vydají přímo do krizového centra. Z druhé strany víme, že odborníci například v porodnicích si často s maminkami nevědí rady a mají z toho sami strach,“ říká.

S tím, že jsou u nás psychické problémy bagatelizovány, souhlasí i Kristýna Hrdličková z Národního ústavu duševního zdraví: „Duševní poruchy obecně s sebou stále ještě nesou určité společenské stigma. Víme, že až 75 % žen v ČR, které trpí v perinatálním období duševními obtížemi, nevyhledá odbornou pomoc. Strach z odsouzení a ze zlehčování jejich problémů je jedním z faktorů. Ve veřejném prostoru se sice o duševním zdraví maminek začíná více mluvit, stále ale zaznívají hlasy, které prožitky žen zpochybňují. „Naše babičky to taky zvládly, a měly mnohem horší podmínky.“ „Je doma na mateřské a nic nedělá, tak se asi nudí.“

Doporučeno
Úzkosti mě pronásledují na každém kroku, obírají mě o radost a klid. Jak vypadají a co na ně pomáhá? Úzkosti mě pronásledují na každém kroku, obírají mě o radost a klid. Jak vypadají a co na ně pomáhá? 23. července 2024 v 7:00

V čem odborná pomoc v České republice zaostává ve srovnání se zahraničím? Podle Veroniky Kubrichtové jsou země, které se o psychiku matky zajímají už u porodu, kde fungují screeningy a maminek se na duševní stav ptají. „V Česku se tohle tolik neděje, u nás je péče zaměřena především na fyzickou stránku,“ myslí si zakladatelka Úsměvu mámy. Jako velký problém vidí taky fakt, že ve vzácném případě, kdy u matky dojde k hospitalizaci, tak nemůže být hospitalizována spolu s miminkem, což má za následek jejich rozdělení. 

Podle Kristýny Hrdličkové bychom dobrý vzor mohli mít například v Austrálii nebo Velké Británii„V těchto zemích existuje specializované vzdělávání pro porodní asistentky a psychiatry zaměřené na duševní zdraví v perinatálním období. Byly vynaloženy zdroje pro šíření osvěty mezi odborný personál a pro jejich další vzdělávání. Důležitý je také vznik tzv. Mother-Baby Units, kde mohou být v případě potřeby hospitalizovány matky i se svými dětmi. Zásadní proměnnou je pak univerzální screeningové testování v perinatálním období, které pomáhá odhalit psychické potíže včas.“ V Austrálii například podle Hrdličkové v roce 2017 vyplnilo screening před porodem i po porodu více než 79 % žen a pouze 1,7 % žen screening nevyplnilo ani jednou.

Iluze dokonalosti na sociálních sítích

Čerstvým maminkám často nepomáhají ani sociální sítě plné příspěvků influencerek, veřejných osobností a jejich zdánlivě dokonalého zvládání mateřství. 

Přidej se do klubu REFRESHER+
Základní
125 Kč
Účtuje se jednou za 4 týdny
31,25 Kč / Týden
Přístup k prémiovým článkům
Přístup k benefitům
Méně reklam
150 kreditů každé 4 týdny na nákup benefitů
Roční - 17 %
1 500 Kč 1 250 Kč
Účtuje se jednou za rok
24,04 Kč / Týden
Přístup k prémiovým článkům
Přístup k benefitům
Úplně bez reklam
2 000 kreditů ihned na nákup benefitů
Sdílení článků kámošům a kámoškám
Všechny možnosti předplatnéhoMám slevový kód
Dokončením souhlasím s pravidly a podmínkami portálu Refresher.
Přidej se do klubu REFRESHER+

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Jaký vliv mohou mít na psychiku matek sociální sítě
  • Kde a s kým mohou těhotné ženy či čerstvé maminky konzultovat své duševní potíže
  • Kam se mohou těhotné ženy či čerstvé maminky obrátit o pomoc
Dočíst článek
Máš již předplatné?
Přihlásit se
Dočíst článek
Poslat sms
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 106699 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Odemknutí přes SMS
Tenhle článek
Poslat sms Jak to funguje?
Všechny články za měsíc
🤩 Pouze 36 Kč navíc
POSLAT SMS Jak to funguje?
Po odemčení získáš
Přístup k prémiovým článkům
Přístup k benefitům
Např.: Bělení zubů v Dr. Úsmev ZDARMA , Dentální hygiena v Dr. Úsmev ZDARMA nebo 2 kopčeky zmrzliny od Koun ZDARMA
Zobrazit všechny (9)
Domů
Sdílet
Diskuse