Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
26. listopadu 2021 18:30
Čas čtení 5:25
Adam Novosad

Nejhorší, jakou jsme tady dosud měli. Toto zatím víme o nové variantě, která se šíří z jihu Afriky

Nejhorší, jakou jsme tady dosud měli. Toto zatím víme o nové variantě, která se šíří z jihu Afriky
Zdroj: TASR/AP
ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Variantu B.1.1.529 poprvé identifikovali v jižních částech Afriky, ale mezitím se objevila už i v Izraeli, Hongkongu a naposledy v Belgii.

Svět se dnes probudil do dne, který možná výrazně změní budoucí vývoj pandemie koronaviru. V jižních částech Afriky se objevila nová varianta, která má potenciál být mnohem nakažlivější, než jakákoli forma koronaviru, se kterou jsme dodnes měli co do činění.

Nová varianta dostala název B.1.1.529 a podle dostupných informací se rozšířila v provincii Gauteng v Jihoafrické republice. WHO jí přisoudila název omikron podle písmena řecké abecedy a zařadila ji mezi znepokojivé varianty.

Přední britská lékařka a poradkyně vlády ho označila za nejznepokojivější variantu, jakou jsme zde dosud měli, a o závažnosti situace svědčí i fakt, že se o něm na Twitteru začalo diskutovat teprve před pár dny a dnes už Evropa uzavírá letecká spojení s Afrikou.

letisko, lety, cestovanie, kufre, koronavírus
Zdroj: TASR/AP

Kde se varianta B.1.1.529 objevila?

Nová varianta B.1.1.529 se objevila v několika regionech jižní Afriky. Jako první ho díky rozsáhlému sekvenování identifikovali vědci v Botswaně, kteří se o svá data rychle podělili s výzkumníky a úřady v Jihoafrické republice. Hned po týmu z Botswany se variantu podařilo sekvenovat i expertům v Hongkongu, píše The Guardian.

I tam zjistili, že se jim nová varianta objevila v hrstce pozitivních případů, a tak státní složky rychle varovaly Světovou zdravotnickou organizaci i ostatní země. Varianta se zakrátko objevila i v Hongkongu a Izraeli a první případ už máme potvrzen i v Evropě, o čemž informovala Belgie.

Dosud bylo identifikováno méně než 100 případů této varianty, ale jde jen o oficiálně zachycené a otestované případy. Nejvíce z nich bylo zachyceno v jihoafrické provincii Gauteng, odkud se zřejmě varianta postupně rozšířila do téměř všech částí země i za hranice.

Varianta je čerstvou hrozbou, o které víme jen pár dníO tom, že jde o čerstvou záležitost, svědčí i slova virologa Toma Peacocka z Imperial College London, který byl jedním z prvních odborníků upozorňujících na novou variantu v příspěvcích na Twitteru.

Ten první o mutaci napsal teprve 23. listopadu, když varoval, že v Jihoafrické republice identifikovali nevelké množství případů varianty, která obsahuje „skutečně hrozivý mutační profil spikového proteinu“.

„Kdybych měl hádat, tak řeknu, že tohle bude antigenově horší než cokoli, co dosud existovalo,“ konstatoval Peacock v příspěvku. Samotný virolog řekl, že je třeba rychlou analýzu, kterou provedly africké vědecké týmy, ocenit, protože díky poskytnutým datům si mohl svět bezprostředně uvědomit potenciální závažnost situace.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 106831 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS
Domů
Sdílet
Diskuse