Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
26. listopadu 2021 18:46
Čas čtení 1:09
Tímea Krauszová

Kim Čong-un zakázal obyvatelům nosit kožené kabáty. Prý je to znevažující vůči jeho osobě

Kim Čong-un zakázal obyvatelům nosit kožené kabáty. Prý je to znevažující vůči jeho osobě
Zdroj: Getty Images/Korea Summit Press Pool
NEWS KIM ČONG-UN
Uložit Uložené

Severokorejský vládce se stal módní ikonou a nechce, aby ostatní nosili kožený kabát jako on.

Severokorejský lídr Kim Čong-un miluje svůj kožený kabát natolik, že chce být jediný, kdo má podobný kousek ve svém šatníku. Podle zpráv z místních médií svým obyvatelům zakázal, aby si kupovali levné repliky kabátu, ve kterém jej média vyfotila například při testu raket.

Namísto toho podle portálu Daily Beast lidem doporučuje, aby pracovali tvrději a pomohli své zemi překonat ekonomické potíže.

Doporučeno
Kim Čong-un není nemocný, zlepšuje si fyzickou kondici a posiluje svou moc, říká jihokorejská rozvědka Kim Čong-un není nemocný, zlepšuje si fyzickou kondici a posiluje svou moc, říká jihokorejská rozvědka 28. října 2021 20:11

Módní ikona

V Severní Koreji mají podle reportáží a hlášení novinářů či špionů spoustu problémů. Bojují s hladem, zřejmě i s pandemií a zejména s chudobou. Většina z 25 milionů obyvatel země si sotva může dovolit obyčejné oblečení, natož drahý a luxusní kožený kabát.

Jeho napodobeniny z levnějších materiálů se však staly hitem a největší popularitě se těší v hlavním městě Pchjongjangu. Kožené kabáty nosí výše postavení členové armády, státní úředníci či členové úřadující politické strany.

Podle zpravodajské agentury Radio Free Asia, kterou podporují Spojené státy americké, úřady trestají obyvatele, které přichytí v kožených napodobeninách. Kim Čong-una prý urážejí napodobováním módního vkusu.

Severokorejského diktátora poprvé v koženém kabátu vyfotili v roce 2019, od té doby se tento kus oblečení stal velmi vyhledávaným. Přestože se severokorejský vůdce stal módní ikonou, jméno jeho dvorního designéra dodnes není známo.

Zpočátku do země přiváželi kabáty z pravé kůže z Číny, které si kupovali ti nejbohatší. Ale brzy začaly styl napodobovat místní továrny, které kabáty vyrábějí z koženky. Ulice Severní Koreje nyní brázdí tzv. módní policie: zakázané kabáty konfiskuje prodavačům i obyvatelům, kteří je mají na sobě, informují místní média.

„Nosit oblečení, které má vypadat jako nejvyšší důstojnost, je nečistý trend, který se snaží zpochybnit autoritu nejvyšší důstojnosti,“ řekl Radio Free Asia nejmenovaný zdroj. Podle tohoto zdroje platí zákaz nosit kožené kabáty, protože je v kompetenci vládnoucí strany, aby rozhodla, kdo je nosit může.

Domů
Sdílet
Diskuse