Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
29. prosince 2021 16:30
Čas čtení 6:39
Martin Adam Pavlík

10 nejlepších alb roku 2021

10 nejlepších alb roku 2021
Zdroj: Interscope Records
HUDBA
Uložit Uložené

Podívej se, jak jsme seřadili ty nejlepší nahrávky letošního roku napříč různými žánry.

Hudba je pestrá jako sám život, my jsme se proto rozhodli, že uděláme žebříček těch nejlepších alb roku 2021 napříč různými žánry, ať už jde o pop, elektroniku, rock, punkrock, nebo dokonce metal. A skutečně bylo z čeho vybírat. 


Skvělé nahrávky přinesly například Halsey, St. Vincent, Billie Eilish nebo Olivia Rodrigo, vyzrálost ukázali Kaleo, Kings of Leon, Black Keys či John Mayer, překvapivě zaexperimentovali Steven Wilson, Idles nebo Deafheaven. Která alba ale byla nejpamátnější a nejúdernější?

10. Lana Del Rey – Chemtrails Over the Country Club

Lana Del Rey
Zdroj: Polydor Records/Interscope Records

Ach, ta Lana ví, jak na nás. Dreampopové žalozpěvy jí vždy šly nejlépe, proto při nejnovější nahrávce vsadila na jistotu a opět to zafungovalo. Šestatřicetiletá bohyně z New Yorku už dnes není jen zpěvačkou, ale i popkulturní ikonou. V její tvorbě se pojí kýč, ironie, cynismus, bohémství i feminismus. Nebojí se ukázat svou něžnost, ale ani „fuckovat“, když je třeba (a vlastně i když není, no a co?).


Chemtrails Over the Country Club je, jak jinak, svérázným obrazem Ameriky a Lanina hudba s příznačným nádechem melancholie i nostalgie znovu zázračně uklidňuje. Zároveň promyšleně odkazuje na hollywoodské klasiky. Přenese tě do zakouřených country klubů v těch nejodlehlejších koutech venkova i na nablýskaná a nejluxusnější místa v Los Angeles.




Jak píše Rolling Stone, novinka populární zpěvačky sice neobsahuje tak úderné hity jako její předchozí album Norman Fucking Rockwell!, ale je stejně ostrá a prozíravá. A i když je možná na první poslech všední a jednotvárná, po každém dalším poslechu v ní něco nového objevíš. Přinejmenším dokazuje, že v jednoduchosti je stále krása. Pokud potřebuješ vypnout po náročném dni v práci, právě toto album bude ideální volbou.

9. Tash Sultana – Terra Firma

Tash Sultana
Zdroj: Mom + Pop Music

Pokud náhodou ještě neznáš tuto 26letou multiinstrumentalistku z Austrálie, která si veškerou hudbu dělá úplně sama (přes looper nahrává do smyčky kytary, klávesy či bicí a, mimochodem, parádně umí hrát i na trubku), měl bys to hned napravit.


Svět nejprve omámila hity jako Jungle či Notion, později debutovala nahrávkou Flow State (2018) a letos vydala přes Lonely Lands a Sony Music Australia druhé studiové album. Terra Firma je ódou na svobodu. Čím déle poběží, tím více si bude získávat tvou pozornost a zaručeně tě nakonec vezme do úplně jiné dimenze. I díky tomu, že Tash Sultana jednoduše – ať už chceš, nebo ne – ohromuje a odzbrojuje svým zářivým charismatem a talentem vyrážejícím dech.




Posluchači tentokrát umožňuje ještě hlouběji nahlédnout do její duše. Podle britského hudebního týdeníku NME zpěvačka na albu nabízí rozsáhlá prohlášení s otevřeným srdcem. Zpívá například o tom, že i bez peněz umí být člověk šťastný, a svěřuje se nám, že věcí, které se nejvíce bojí, je hlas v její hlavě.

8. Biffy Clyro – The Myth of the Happily Ever After

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 107800 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Která punkrocková kapela po dvou nezdařených projektech nahrála opět špičkové album. 
  • Která světoznámá zpěvačka nahrála letos nejlepší popové album.
  • Které je nejlepší metalové album letošního roku.
  • Kterou nahrávku umístily britské noviny The Guardian na druhé místo v žebříčku top 50 alb letošního roku.
  • Který zpěvák, kytarista a bubeník označil svou nejnovější nahrávku za „party album“.
  • Které album považujeme za čtyřicetiminutový orgasmus v uších.
Domů
Sdílet
Diskuse