Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
23. prosince 2021 12:24
Čas čtení 1:34
Radim Šlechta

Opava zahalila sochu. Místním vadil její penis

Opava zahalila sochu. Místním vadil její penis
Zdroj: Wikimedia (Creative Commons)/ Scotch Mist/ volně k užití
NEWS
Uložit Uložené

Po pobouřených reakcích místních se Opavská kulturní organizace rozhodla zakrýt sochu s názvem Ego. Lidi pobuřovalo, jak vypadá.

Opava zakryla sochu Libora Hurdy s názvem Ego. Městu vadilo, že je na ní stylizovaný penis. Původně byla socha vystavena na chodníku, později se kvůli pohoršeným obyvatelům přesunula do areálu Domu umění. Ten se ale nachází přímo naproti mateřské školce. Zde socha vadila zase rodičům. Kvůli opakujícím se stížnostem bude sochu halit plachta a odkrývat se bude jen během komentovaných prohlídek. Informoval o tom deník Právo.

Socha s názvem Ego je součástí výstavy sedmi exponátů, které budou rozmístěny v různých částech města až do začátku roku 2022. Opavským obyvatelům se ale nelíbil stylizovaný pohlavní úd, který muži prostupuje srdcem. Ozývaly se hlasy, které dílo označovaly za nevkusné nebo kýčovité.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Petr Vanek (@petrvanekoff)

Právě kvůli nim se dílo přesunulo z původního místa před nákupním centrem do areálu Domu umění. Zde si na něj stěžovali právě rodiče děti ze sousední mateřské školky. K dalšímu přemístění se však Opavská kulturní organizace neuchýlila. Podle Marceya Mrózkové Heříkové by byl přesun příliš nákladný. Ego podle ní vadí opravdovým egoistům, kteří se v soše našli.

Lidé stojí za kulturou

Fakt, že byla socha takto zahalena pobouřil i některé opavské fanoušky umění. Podle serveru Ostravan přišla Opavské kulturní organizaci řada dopisů, jejichž pisatelé sochu podporovali. 

„Byl jsem skutečně vytočen, když jsem se dozvěděl, že údajně z důvodů negativních reakcí obyvatel Opavy byla socha Ego přemístěna, respektive odklizena, aby nepobuřovala přecitlivělé Opavany. Jak dlouho, a až kam budeme v dnešní korektní době ustupovat kdejakému a mnohdy anonymnímu křiklounovi? To, že se někomu prezentované umělecké dílo nelíbí plně respektuji. Nicméně toto přece není důvod k jeho odstranění. Proč není také respektováno mínění těch, kterým se dílo líbí, či těch, kterým nevadí. Zažil jsem doby kdy se z ideologických důvodů nevyhovující umění zakazovalo, odstraňovalo, ničilo. A pevně jsem doufal, že se podobné situace ve svobodném světě již opakovat nebudou,“ píše jistý Petr Kacíř.

Podobné hlasy se ozývají i na Facebooku Opavské kulturní organizace. Lidé nepovažují zahalení sochy za správný krok a myslí si, že mělo zůstat na původním místě po celou dobu výstavy. 

„Jaká to neúcta problém s autem svěřit automechanikovi, s elektrikou elektrikáři, maso koupit u řezníka atd. Ale na kulturu nebo třeba na očkování je expert každý trouba! Prosím, neberme se tak příliš vážně,“ napsal autor sochy Libor Hurda. Jeho socha v minulosti byla například v Českých Budějovicích, kde ji však lidé přijali bez komplikací.

Domů
Sdílet
Diskuse