Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
13. ledna 2022 14:30
Čas čtení 6:47
Tímea Krauszová

12 mladých princezen z Evropy: ovládají jazyky i letadla, zvládají pózovat na molu či mýt nádobí

12 mladých princezen z Evropy: ovládají jazyky i letadla, zvládají pózovat na molu či mýt nádobí
Zdroj: Getty Images For Louis Vuitton/Pascal Le Segretain
ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Některé z nich v budoucnu usednou i na trůn a povedou svou zemi.

Král Kristián IX. už v 19. století zajistil, že prakticky všechny královské rodiny Evropy jsou nějakým způsobem propojeny. Muž s přezdívkou tchán Evropy zajistil, že se všech šest jeho dětí přiženilo nebo provdalo do největších evropských dynastií, a tak se jeho rodokmen rozšířil i na dánské, řecké, belgické, norské, lucemburské, španělské, rumunské či britské království. Jeho dědictví tedy žije nadále, a to i v podobě mladých princezen, které udávají směr nejen svým zemím, ale často také módním trendům a místním médiím.

Pokud tě zajímají mladí aristokraté, napsali jsme také o mladých evropských princích. Někteří z nich se živí na vlastní pěst, jiní pracují jako modelové a další se připravují na královské povinnosti. Přečti si o nich více. Pokud chceš podpořit vznik podobných článků, přidej se do klubu Refresher plus a získej přístup k téměř 3 000 prémiovým článkům.

Módní ikona s korunkou

Řecka a dánská princezna Maria-Olympia má zjevně ambice stát se módní ikonou. Je jedinou dcerou korunního prince Pavla a korunní princezny Marie-Chantal a známá je především tím, že je vždy perfektně oblečená. Móda je i její vášní, na první přehlídce byla už jako 11letá, připomíná Hello Magazine. Seděla na kolenou svého otce a s údivem pozorovala modelky. Na sobě měla oblečení luxusní dětské módní značky, kterou založila její matka–královna.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Olympia of Greece (@olympiagreece)

„Milovala jsem sledování mamky a babičky, když se chystaly. Byla jsem posedlá oblečením a zkoušela jsem si jejich věci. Máme hodně fotek, na kterých jsem jako malá holka obuta v matčiných podpatcích,“ řekla v rozhovoru pro HM. Módě se nakonec věnuje také jako dospělá.

Na molu už předváděla kousky značky Dolce & Gabana, objevila se i v editoriálech magazínů Teen Vogue, Tatler a W. Zahlédneš ji také v reklamě na kabelku Capucines od značky Louis Vuitton, kterou natočila v Paříži v roce 2021. Dnes 25letá princezna je i úspěšnou influencerkou. Mezi nejznámější kampaně patří její spolupráce s kosmetickou firmou The Organic Pharmacy, její jméno najdeš na flakónu s hydratačním sérem.

Princezna Isabella z Dánska

Dánsko ve velkém oslavilo narození princezny Isabelly, která je první dívkou v rodině od narození královny v roce 1946. Isabella se pyšní také titulem hraběnky z Monpezatu a je dcerou dánského korunního prince Frederika a dánské korunní princezny Mary. Čtrnáctiletá princezna je momentálně třetí dědičkou trůnu v pořadí (po jejím otci a starším bratru Christianovi).

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by DET DANSKE KONGEHUS 🇩🇰 (@detdanskekongehus)

Svou první královskou roli dostala v osmi letech — pokřtila nový trajekt, který je pojmenován po ní. V oblasti vzdělávání se odklonila od tradice a navštěvovala státní základní školu, ale má zálibu v módě a společenských událostech stejně jako mnozí členové královských rodin. Několikrát ji už vyfotili se šperky její matky, královny australského původu, které se výrazně podobá.

Princezna Ingrid Alexandra z Norska

Miluje kickbox a ráda surfuje. Navenek obyčejná dívka je ve skutečnosti norskou princeznou. Ingrid Alexandra je sice druhou v pořadí na norský trůn (je nejstarším potomkem korunního prince Haakona a princezny Mette-Marit), ale chodila „jen“ na státní školu. Brzy 18letá princezna by v případě, že zasedne na trůn, byla teprve druhou norskou královnou v historii (po královně Margarétě v 15. století).

princezná Ingrid Alexandra
Zdroj: Nórsky kráľovský dvor/Julia Naglestad

Oslavu dospělosti, které dosáhne v lednu 2022, musela vzhledem k pandemii odložit, informuje HM. V současnosti chodí na střední školu v Oslu a má již několik zkušeností s evropskou šlechtou. Doprovázela například prince Williama a vévodkyni Kate během procházky v parku pojmenovaném na počest princezny Ingrid. Kromě toho byla kopilotkou bojového letadla F-16 v rámci poznávání norské armády a jejího fungování. Až usedne na trůn, bude její velitelkou.

Nemysli si však, že je její život jen plný procházek a princů. V roce 2021 jí rodiče sehnali práci v Itálii, kde myla nádobí. Podle norského časopisu Se og Hør šlo o letní brigádu v italské restauraci. Jelikož byla příliš mladá na to, aby mohla nalévat alkohol, skončila v kuchyni a pomáhala s mytím nádobí.

Budoucí španělská královna

Nejstarší dceři španělského krále Leonor je sice pouhých 16 let, ale už teď píše historii. Až usedne na trůn, bude první španělskou vládnoucí královnou od roku 1868. Podle El País momentálně studuje ve Walesu na UWC Atlantic College, kam chodí více členů evropských královských rodin i děti milionářů.

Po jejím boku tam studuje například i nizozemská princezna Alexia, o které se dozvíš více později v článku. Škole média přezdívají také Bradavice pro hippies.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 108529 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemčení?

  • Které princezny téměř jistě usednou na trůn ve své zemi.
  • Kde se nachází „Bradavice pro hipíky“, prestižní škola, kam chodí téměř všichni dospívající princové a princezny.
  • Která princezna běžně nosí oblečení značek Stradivarius a Mango.
  • Proč přišla vnučka Grace Kelly o nárok na britský trůn.
  • Čeho v oblasti lásky se obává budoucí nizozemská královna.
Domů
Sdílet
Diskuse