Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
5. ledna 2022 12:58
Čas čtení 2:08
Radim Šlechta

V průběhu evoluce neustále vznikají a zanikají krabi. Proč a jak příroda postupně mění živočichy v kraby?

V průběhu evoluce neustále vznikají a zanikají krabi. Proč a jak příroda postupně mění živočichy v kraby?
Zdroj: Pexels/volně k užití
NEWS
Uložit Uložené

Několikrát za 250 milionů let se z různých, na sobě nezávislých druhů korýšů stali krabi. Tým vědců se nyní krabí rodinku snaží rozlišit.

Krabi se mohou zdát jako poměrně nudní a nezajímaví živočichové. To ale rozhodně není pravda, pokud se bavíme z hlediska evoluční biologie. Krabi se totiž vyvinuli a znovu zakrněli již několikrát za posledních 250 milionů let. Tento proces si také vysloužil svůj vlastní název karcinizace. Vědci teď podle serveru Science Alert pracují na tom, aby mohli známky tohoto jevu lépe zachytit.

Karcinizace je možná trochu nepochopitelný pojem a ani po vysvětlení nemusí být každému jasný. Tkví v tom, kdy se „nekrabí“ forma života změní v tu „krabí“. Opačný proces, kdy znaky těchto korýšů postupně zakrňují se pak nazývá dekarcinizace.

Jev sám o sobě samozřejmě není nijak neobvyklý, znaky během evoluce přeci jen vznikají a zase odcházejí často. Avšak krabí znaky se začaly objevovat během posledních 250 milionů let několikrát a na různých druzích za různých podmínek. Objevily se nejméně pětkrát a zmizely přibližně sedmkrát.

Domů
Sdílet
Diskuse