Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
28. ledna 2022 18:50
Čas čtení 1:48
Tereza Šnajdrová

Fyzické trestání dětí vede k problémům v dospělosti, ukazuje studie. Ministr Jurečka fyzické tresty ale zakázat nechce

Fyzické trestání dětí vede k problémům v dospělosti, ukazuje studie. Ministr Jurečka fyzické tresty ale zakázat nechce
Zdroj: ČTK/Říhová Michaela
NEWS MARIAN JUREČKA
Uložit Uložené

Podle ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) může pohlavek dítě naučit, jak respektovat hranice a fyzické trestání dětí by rozhodně nemělo být nezákonné. Studie, jež se tímto problémem zabývala, ale tvrdí opak.

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) ve čtvrtek rozvířil debatu rozhovorem pro Aktuálně, v němž pronesl hned několik kontroverzních výroků k fyzickému trestání dětí. Šéf lidovců tvrdí, že pohlavek může vymezit hranice a rozhodně by nechtěl, aby Česko kráčelo ve stopách jiných států a fyzické trestání dětí zakázalo.

Studie vědeckého týmu z University College London, která porovnala 69 výzkumů zabývajících se fyzickým trestáním dětí, ale hovoří opak. „Výchovný lepáknení účinný a může vést k problémům v dospělosti, píše The Lancet.

Doporučeno
Marian Jurečka odmítá zakázat fyzické trestání dětí, pohlavek podle něj může vymezit hranice Marian Jurečka odmítá zakázat fyzické trestání dětí, pohlavek podle něj může vymezit hranice 27. ledna 2022 15:20

V oblasti domácího násilí máme propracovaný systém. Není na místě hledat definici, která by znamenala, že rodič nemůže dát svému dítěti ve výjimečné situaci pohlavek,“ řekl předseda lidovců Marian Jurečka. 

Jsem vděčný svým rodičům, že jsem v pravý okamžik facku taky dostal. Jsem z prostředí, kde rodiče uměli v pravý okamžik vymezit, kde jsou mantinely. Myslím, že většina rodičů umí obezřetně nakládat s tím, kdy k tomuto výjimečnému prostředku sáhne. Samozřejmě existují rodiče, kteří se chovají surově a neadekvátně, na to však můžeme upozornit osvětou,“ upřesnil pak, co podle něj znamená přiměřený fyzický trest

Jak se zdá, Česká republika se tak v následujících 4 letech nepřidá k dalším progresivním státům, které již fyzické trestání dětí zakázaly. Studie přitom hovoří jasně – fyzické tresty nejsou účinné a mohou vést k problémům v dospělosti.

Domů
Sdílet
Diskuse