Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
27. ledna 2022 15:20
Čas čtení 1:50
Ilona Hobzová

Marian Jurečka odmítá zakázat fyzické trestání dětí, pohlavek podle něj může vymezit hranice

Marian Jurečka odmítá zakázat fyzické trestání dětí, pohlavek podle něj může vymezit hranice
Zdroj: ČTK/Říhová Michaela
NEWS MARIAN JUREČKA
Uložit Uložené

Ministr práce a sociálních věcí to řekl v rozhovoru pro server Aktuálně.

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) v rozhovoru pro server Aktuálně sdělil, že nechce po vzoru jiných států zákonem výslovně zakázat fyzické trestání dětí. Ve vedení resortu se chce zaměřit například na to, aby se do názvu ministerstva dostal termín rodina

Důležitá je podle Jurečky osvěta

„V oblasti domácího násilí máme propracovaný systém. Není na místě hledat definici, která by znamenala, že rodič nemůže dát svému dítěti ve výjimečné situaci pohlavek,“ odpověděl Jurečka na otázku, proč Česko patří k jedné z mála unijních zemí, kde není fyzické trestání dětí výslovně zakázáno. Ambici dostat zákaz fyzického trestání dětí do trestního zákoníku Jurečka nemá. 

Jsem z prostředí, kde rodiče uměli v pravý okamžik vymezit, kde jsou mantinely. (Aktuálně.cz)

„Jako táta pěti dětí si myslím, že dát do zákona ustanovení, které říká, že rodič ve výjimečné situaci nemůže v rámci výchovy vůbec dát pohlavek nebo takzvaně lepnout jednu na zadek, není správné. Je zásadní umět odlišovat, co je násilí nepřiměřené a dlouhodobé, a co je akt, který rodič použije třeba jen několikrát za život k vymezení mantinelů,“ uvedl. Na místě je podle něj hlavně osvěta, i vůči rodičům, a je dobře, že se o tématu mluví. 

Domů
Sdílet
Diskuse