Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
2. února 2022 12:45
Čas čtení 1:13
Radim Šlechta

Blesk s doposud nejdelším rozsahem zasáhl v USA. Rozšířil se do třech států

Blesk s doposud nejdelším rozsahem zasáhl v USA. Rozšířil se do třech států
Zdroj: Unsplash/Micah Tindell/volně k užití
NEWS
Uložit Uložené

Na jihu Spojených států vznikl nový rekord v rozsahu jediného zásahu bleskem.

Tři státy a jeden blesk. V USA udeřil blesk s délkou přes 800 kilometrů. V jednom okamžiku proťal státy Texas, Mississippi a Louisianu. Meteorologický jev z dubna roku 2020 v pondělí Světová meteorologická organizace (WMO) označila za doposud nejdelší blesk v historii měření. Organizace o tom informovala na Twitteru.

Blesk ve Spojených státech překonal dosavadní rekord z Brazílie z roku 2018, a to o přibližně 60 kilometrů. Jižní Amerika ale nadále drží rekord nejdelšího zásahu blesku. V Uruguayi a na severu Argentiny trval zásah přibližně 17 vteřin.

Profesor Randall Cerveny z WMO uvedl, že v budoucnosti bude možné podobné jevy snadněji zaznamenat díky technologii na detekci blesků z vesmíru. Obyvatele zasažených oblastí varoval před bouřemi, které jsou zde běžné. Radil, aby byli opatrní a během bouří zbytečně neriskovali.

„Blesky s extrémním rozsahem a dobou trvání nevznikly samostatně, ale byly spíše průvodním jevem bouří,“ okomentoval Ron Holle, který se tematikou blesků zabývá, v rámci WMO. Dodává, že pokud lidé vidí bouři přicházet, měli by vyhledat místo, kde se před zásahy blesky ochrání.

Zásahy mají mnoho obětí

Zásahy podobných „megablesků“ mají velké dopady a v minulosti si vyžádaly i řadu obětí na životech. V roce 1975 dokázal jediný blesk zabít 21 lidí, kteří se srocovali v jednom stanu v Zimbabwe. Při zásahu v 90. letech v Egyptě zemřelo přes 400 lidí kvůli tomu, že blesk udeřil do nádrží s naftou.

Podle WMO představují ochranu před blesky především uzavřené budovy se spolehlivým rozvodem elektřiny. Taková místa jsou podle organizace daleko spolehlivější než například autobusové zastávky nebo z části otevřené přístřešky ve vnějších prostorách.

Domů
Sdílet
Diskuse