Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
9. února 2022 10:10
Čas čtení 0:56
Adéla Ježková

Bývalý papež se omluvil za sexuální násilí v církvi. Přímé pochybení však odmítl

Bývalý papež se omluvil za sexuální násilí v církvi. Přímé pochybení však odmítl
Zdroj: TASR/Tomáš Halász
NEWS CÍRKEV
Uložit Uložené

Vysloužilý papež Benedikt XVI. požádal o odpuštění v souvislosti s případy sexuálního obtěžování, ke kterým mělo dojít v době, kdy stál v čele mnichovského arcibiskupství.

Bývalý papež Benedikt XVI, vlastním jménem Joseph Ratzinger, přiznal, že způsoby, kterými se sexuální obtěžování tehdy řešilo, nebylo správné. Požádal proto o odpuštění. Jeho právníci ovšem tvrdí, že na tom nenese přímou vinu. Informoval o to server AlJazeera.

„V katolické církvi jsem měl velkou zodpovědnost. O to větší je moje bolest nad zneužitím a chybami, ke kterým došlo v době mého mandátu," napsal v dopise emeritní papež Benedikt XVI. Jedná se o jeho první reakci na obvinění, že v letech 1977-1982, tedy v době, kdy byl mnichovským arcibiskupem, věděl o čtveřici kněží, kteří se měli dopustit sexuálního zneužívání dětí. Nic však pro jejich potrestání neudělal.

Domů
Sdílet
Diskuse